自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

男爵府

babychan888 發表於 19-10-22 17:31
回覆 barbielun 的帖子

據聞移民英國今年改政策,着重技術方面,是嗎?

我知道科硏現在很搶手。我老公朋友幾年前以創業移民英國,一開始投入約200萬港幣喺倫敦開公司和請當地員工,之後生意很好,一直有擴充。

我冇問得好仔細,係咪200萬創業就ok,抑或是一直要加碼投入資金 (以上只係老公朋友實際情況,official requirements 我諗要問返移民consultant,因為我都唔熟怕講咗錯資料)

我嘅職責主要係睇買樓資料,而移民資格由我老公處理,因為佢英國有幾個朋友,佢就乘機去探佢地視察吓環境,問吓資料咁

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我鍾意英國,但怕燒錢的速度太快

水晶宮

爽媽 發表於 19-10-22 16:17
唔好意思, 容我轉個角度問, 如果有得選擇, 妳想做大陸人還是台灣人?
好坦白, 我當然想做真香港人. 但我睇得 ...

台灣咪同宜家嘅香港一樣政治行頭,悶都悶死,其實咩地方適合自己生活係好個人,正如你講到咁恐怖嘅中共,都有大把外國人想申請入住,美國職業籃球員Stephon Xavier Marbury,荷蘭化學家Bernard Feringa都已經擁有中國綠卡。

60萬人申請祇有4000人通過,被老外稱為,世界上最難拿的綠卡
https://www.iesdouyin.com/share/video/6728987944734035211/?region=CN&mid=6728963175951223564&u_code=15if8h36g&titleType=title&timestamp=1568033436&utm_campaign=client_share&app=aweme&utm_medium=ios&tt_from=copy&utm_source=copy

子爵府

爽媽 發表於 19-10-22 14:32
老公好想好想走. 但我心大心細. 因為我們有兩個小朋友, 仲好細個.
老公想移民台灣, 因為平, 生活習慣又同 ...

去台灣搵到食嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

去台灣?如果香港搵錢,台灣駛錢都可以既。如果過去搵食就。。。

APIGMA    發表於 19-10-22 22:18

子爵府

爽媽 發表於 19-10-22 15:24
可否分享多點為何台灣不如香港的看法呢?
其實我都覺, 台灣無香港咁繁華. 但今日的香港已經唔係真香港了. 以 ...

台灣不就是明日香港嗎?

珍珠宮

luvkaka 發表於 19-10-22 14:52
台灣真心答你唔走好過.

同感!較香港落後,經濟環境更差!

子爵府

CorrineNg 發表於 19-10-22 16:16
只睇到無目的既破壞,自以為是,他們眼中只得自己,容立唔到第二d聲音。
...

公爵府

爽媽 發表於 19-10-22 14:32
老公好想好想走. 但我心大心細. 因為我們有兩個小朋友, 仲好細個.
老公想移民台灣, 因為平, 生活習慣又同 ...

建議去台灣感受下物價
我去左睇樓
參觀學校、去了街市、超級市場
計下每月生活費,再考慮

我們有機會調職去台灣
人工就算一半都好夠洗

加埋savings 仍然可以年年去旅行

小孩讀IB 都會輕鬆
初中/ 高中再出國

黎緊會考台IB 先,考到先全家走

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

爽媽 發表於 19-10-22 16:17
唔好意思, 容我轉個角度問, 如果有得選擇, 妳想做大陸人還是台灣人?
好坦白, 我當然想做真香港人. 但我睇得 ...

樓主,經過這幾個月,我相信會有啲人出外國唔會同人講,自己是香港人,因為香港人已經 醜出國際,香港嘅文明是邊個 毀滅? 是一班政棍利用政治玩政治,竟然 令到香港自己人打自己人

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我都諗緊澳洲,不過身邊無親友在,而且要放棄香港一切

不過可以俾孩子多過選擇,離開中國統治,係值得的。

子爵府

真的覺得一定要移民的話,如果係我,我會選大灣區,或者星加坡。
大灣區的發展有目共睹,而且大家同是中國人應該唔會排斥得咁緊要。
星加坡我現在住緊,我唔係公民,真心住得好舒服,仔女讀書也不算大壓力(我地兩公婆唔太緊張),排斥也唔覺得。未來都想繼續住在這個小紅點國家。
I support autism acceptance!

子爵府

我同C6都想走,不過系考慮緊新加坡
好似可以申請專才移民,仲觀望緊..
未有小朋友可以話走就走

子爵府

CorrineNg 發表於 19-10-22 16:03
反而覺得如果移民,係唔想仔女似現在呢班大學生。

X 2

公爵府

爽媽 發表於 19-10-22 17:07
如果系台灣讀國際學校, 那麼, 對小朋友學業和發展會好D嗎?
我真的好怕過多二年要我D小朋友學業習帝的思想路 ...
唔係想 challenge 你,但係睇見香港而家嘅新一代,我覺得恐怖過中共,而家香港已經冇言論自由嗱丶又會被滅聲!

伯爵府

Joball 發表於 19-10-22 20:04
建議去台灣感受下物價
我去左睇樓
參觀學校、去了街市、超級市場

可以列出每樣生活支出預算嗎?從來只聽人講台灣人工低不能負擔去外國消費

水晶宮

爽媽 發表於 19-10-22 18:55
回覆 lingxuling 的帖子

有這個可能的. 但只好說, 我倆公婆盡力了.

咁怕個魔爪晨早就要走啦,一國兩制都話明到2047咋,呢點冇人可以收變,宜家香港咪就高度自治緊,所以咪容許冇料嘅人做教師,議員,高官囉

珍珠宮

Ponze 發表於 19-10-22 14:42
想去英國,小朋友讀書比較好,但比教難搵食
去澳洲, 搵食比英國容易,但又怕小朋友讀書無咁好
其實都掉唔 ...

英國澳洲基本上讀普通大學無分別,入到top就唔同講法

珍珠宮

英國或美國,最主要仔女學業。

珍珠宮

揀台灣?
台灣淨係教育已經揀唔落手...

首頁
34567...18

尾頁

跳至