自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

老公好想好想走. 但我心大心細. 因為我們有兩個小朋友, 仲好細個.
老公想移民台灣, 因為平, 生活習慣又同香港接近.
妳們有何看法?

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

想移民去英國

做咗佢殖民地咁多年,或多或少都有吸收咗啲啲英國文化咁長大

大宅

想去英國,小朋友讀書比較好,但比教難搵食
去澳洲, 搵食比英國容易,但又怕小朋友讀書無咁好
其實都掉唔低香港,四大長老要照顧,唔捨得佢地。
剛見到呢到有樓主講星加坡。有d興趣,要了解多d先。

珍珠宮

移民的話
考慮台灣好似好搵笨
尤其要留意係因為乜而移民
如果因為政治因素
台灣政治立場更強烈
藍營、綠營、同中共關係等等
可能你地移居台灣幾年後又想走

我會考慮加拿大、馬來西亞
最近都搵緊呢方面資料

水晶宮

爽媽 發表於 19-10-22 14:32
老公好想好想走. 但我心大心細. 因為我們有兩個小朋友, 仲好細個.
老公想移民台灣, 因為平, 生活習慣又同 ...
台灣真心答你唔走好過.

子爵府

Ponze 發表於 19-10-22 14:42
想去英國,小朋友讀書比較好,但比教難搵食
去澳洲, 搵食比英國容易,但又怕小朋友讀書無咁好
其實都掉唔 ...

澳洲讀書都唔差

大宅

我們無咁多錢去美加英澳... 但台灣比較少錢就可以了.
在台灣, 8千蚊左右就可以租到好好的一個單位. 過千尺. 仲要係市中心好旺的地段水.
c6 話, 就算佢什麼都比唔到D小朋友, 但總算比一個相對比較自由(起碼有言論自由, 避於恐懼的自由)的環境 比小朋友. 去台灣, 我們可以過頗中產的生活. 但如去西方國家, 就相對無錢洗了.

大宅

台灣比較平
機程又快
不過睇你自己中意
果邊人工一定不及香港

子爵府

爽媽 發表於 19-10-22 15:09
我們無咁多錢去美加英澳... 但台灣比較少錢就可以了.
在台灣, 8千蚊左右就可以租到好好的一個單位. 過千 ...

我老闆係台灣人, 佢話台灣洗腦都洗得好梗要, 國民黨個D, 台灣除咗醫療比香港好之外, 冇其它, 老闆嚟咗香港差不多20年, 佢話佢剛嚟香港, 佢的同學揾台幣4萬元一個月, 最近返台灣聚會, 咁多年佢D同學揾台幣4萬4千元, 台灣係樓可以大D, 同樣500萬, 香港只可以買到層細單位, 台灣大概可以1500呎, 我問佢, 咁租樓平, 佢話佢D 同學全部結婚後都係同父母住, 可以慳返一筆, 加上台灣大學畢業先揾一萬元HKD, 佢姪仔美國讀完書返去, 都係揾9千幾HKD, 個女朋友係美國唔知邊間大學考第二, 攞奬學金讀書的, 係台灣做十幾個鐘先揾到 12000HKD, 佢話後生仔的發展相對比較少。身邊都有朋友講移民台灣, 但如果台灣我就未必會走啦, 一來阿爸阿媽都係香港, 二來過到去D 後生揾食仲艱難, 冇發展....我仲係抱觀望態度, 而且都唔知日後台灣會點(中台關係)。

大宅

可否分享多點為何台灣不如香港的看法呢?
其實我都覺, 台灣無香港咁繁華. 但今日的香港已經唔係真香港了. 以習帝的管治風格, 中共那一套會8899的搬過來. 妳們真的可接受嗎?

子爵府

你應先去想自己希望子女成長/生活在一個什麼價值觀的地方。再去想目標地方可不可以給你,另你要移去當地就要用當的生活去考慮,唔好想香港是點樣點樣。

侯爵府

如果幾年後大陸收返台灣,咁又會走去邊呢?

伯爵府

yurijm 發表於 19-10-22 14:48
移民的話
考慮台灣好似好搵笨
尤其要留意係因為乜而移民

can't agree more.

如果係擔心政治問題,台灣同香港真係無咩分別,小朋友讀書和將來工作,都唔會比香港好

我自己申請緊馬拉個mm2h, 如果香港件事無大件事或突然差得好緊要,我就未必會走。到如果真係非走不可,總算有個地方係可以比我落腳,就算要住3幾年都無問題,就當係買個保險。

大宅

中國遲早收回台灣,你到時又會走多次。你了解多啲台灣政制好啲,現時有政黨是親中的。

chloe818    發表於 19-10-23 00:29

伯爵府

想移民去台灣既建議睇下佢地既片, 都講得幾中肯

大宅

BBBmamama 發表於 19-10-22 15:36
can't agree more.

如果係擔心政治問題,台灣同香港真係無咩分別,小朋友讀書和將來工作,都唔會比香港好 ...

其實mm2h係點架?最終可唔可以入籍,thx

伯爵府

豬BBBB 發表於 19-10-22 15:24
我老闆係台灣人, 佢話台灣洗腦都洗得好梗要, 國民黨個D, 台灣除咗醫療比香港好之外, 冇其它, 老闆嚟咗香港 ...

大學畢業先揾一萬台幣?
下 咁小? 2000幾hkd ?

伯爵府

gooddeal 發表於 19-10-22 15:39
其實mm2h係點架?最終可唔可以入籍,thx

無得入籍,但有居留證,每10件申請續期一次。
因為小朋友仲細,未諗將來會唔會去海外讀書,所以當係買做保險,唔係移民

子爵府

koey_0611 發表於 19-10-22 15:41
大學畢業先揾一萬台幣?
下 咁小? 2000幾hkd ?
打錯咗, 港幣先啱, 姪仔揾差不多HKD 一萬, 女朋友HKD 一萬二千。

大宅

其實台灣或出國後, 回香港工作真的好困難嗎?
我希望我的小朋友有普世價值觀(即是法治公義, 自由人權等), 有獨立思想能力..
香港這樣走下去, 中共的魔爪伸哂過來(見689/羅范之流就: ( )...恐怕香港只能是東莞, 廣州.

Farfetchhyt    發表於 19-12-11 15:16

首頁
12345...18

尾頁

跳至