自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

BBBmamama 發表於 19-10-22 15:41
無得入籍,但有居留證,每10件申請續期一次。
因為小朋友仲細,未諗將來會唔會去海外讀書,所以當係買做保 ...

sorry 係每10年續期一次

用戶要求終止服務

牛年勳章

如果為生活環境,地方大 d,值得考慮;如果為政治考慮,就未必考慮台灣啦!中共想統一全國,包括台灣,即使台灣想獨立,你又點睇佢有幾多實力做到?台獨今日可能係偏多人嘅意願,將來呢?
未經許可,請勿轉載

伯爵府

豬BBBB 發表於 19-10-22 15:43
打錯咗, 港幣先啱, 姪仔揾差不多HKD 一萬, 女朋友HKD 一萬二千。

haha 嚇死我

伯爵府

爽媽 發表於 19-10-22 15:45
其實台灣或出國後, 回香港工作真的好困難嗎?
我希望我的小朋友有普世價值觀(即是法治公義, 自由人權等), ...

香港而家d青年真係無獨立思考能力,長遠睇香港真係無咩希望

伯爵府

2024年龍年勳章

台灣退休都可以諗下,雖然消費平左,但大人搵食都難,小朋友讀書又唔係特別好,大學生過剩,真係要諗清楚。

用戶要求終止服務

牛年勳章

我希望我的小朋友有普世價值觀(即是法治公義, 自由人權等), ...

每個地方都有佢嘅問題?英美澳加唔一定係烏托邦,美國成日掛人權喺口邊,白人就有人權呱!民主國家政權變得快,政策搖擺,特別係相反政策支持同反對接近嘅時候,好似英國脫歐咁。唔好單純因爲逃避 ... 而移民,了解清楚移民以後嘅生活,例如當地工作情況,仲可以做本行嗎?生活係唔係依靠工作?最好當地有親友,對你適應當地生活好有幫助。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

台灣嘅司法仲恐怖, 有個youtuber講佢哋台灣嘅 法庭判案, 有個事主畀人持棍襲擊, 佢制服咗個襲擊者,但係畀法庭判佢要罰錢 好似係60萬台幣 比對方, 理由係個法官話佢高大, 應該搶咗對方支棍過嚟就得
總有離別的時候

男爵府

BBBmamama 發表於 19-10-22 15:48
香港而家d青年真係無獨立思考能力,長遠睇香港真係無咩希望

反而覺得如果移民,係唔想仔女似現在呢班大學生。

子爵府

回覆 CorrineNg 的帖子

我都係咁諗

子爵府

每果你想子女的話,不一定移民,將資源給子女去一些可讀完留在當地的國家,自己有什麼所謂,但子女是自己帶來,給一個機會吧。究竟自希望子女和什麼人一起,只有你自己知。

伯爵府

CorrineNg 發表於 19-10-22 16:03
反而覺得如果移民,係唔想仔女似現在呢班大學生。

exactly. 97前的確驚過中共統治下香港會點,廿年過去,今天令香港唔係香港嘅究竟係咩人呢? 而呢班人完全無獨立思考能力,在他們眼中歐美的一定係好野,而有個中字的店就燒燒燒。咁香港重邊有將來

男爵府

BBBmamama 發表於 19-10-22 16:09
exactly. 97前的確驚過中共統治下香港會點,廿年過去,今天令香港唔係香港嘅究竟係咩人呢? 而呢班人完全無 ...

只睇到無目的既破壞,自以為是,他們眼中只得自己,容立唔到第二d聲音。

大宅

唔好意思, 容我轉個角度問, 如果有得選擇, 妳想做大陸人還是台灣人?
好坦白, 我當然想做真香港人. 但我睇得好灰... 香港是消失的文明呢!

大宅

爽媽 發表於 19-10-22 14:32
老公好想好想走. 但我心大心細. 因為我們有兩個小朋友, 仲好細個.
老公想移民台灣, 因為平, 生活習慣又同 ...

台灣千其吾好

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我十分認同你,但呢度很多jm唔肯面對現實,無視現時香港法治已死。
早前同子女傾過,他們已肯定說一定會走(移民),不會留HK。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

伯爵府

CorrineNg 發表於 19-10-22 16:16
只睇到無目的既破壞,自以為是,他們眼中只得自己,容立唔到第二d聲音。
...

你懂的,這就是他們口講的民主了。

私了,放火,攻擊不同意見的人,無視法律,摧毀地鐵,要全港市民被罷工,等等等,都完美展現了什麼是民主(的相反)。

珍珠宮

爽媽 發表於 19-10-22 16:17
唔好意思, 容我轉個角度問, 如果有得選擇, 妳想做大陸人還是台灣人?
好坦白, 我當然想做真香港人. 但我睇得 ...

得返呢兩種人揀?

咁容許我講得露骨核突
兩舊都係屎,一舊冇咁臭乍
但現實地講
有仔女既情況下,梗係唔做台灣人
台灣教育冇香港咁好

就算香港人遲下變二等公民
好現實地說,我地下一代始終仲係有國際認可既學術水平
所謂爛船仲有三斤釘
我地啲孫就唔敢講啦

用戶要求終止服務

牛年勳章

好坦白,我都好灰,好想下一代有另外一片天,(emoji)片天,唔係香港,唔係而家嘅香港,唔係未來幾年嘅香港...,但係一定要係大陸同台灣之間選擇?蔡英文選擇政治而放棄審判陳同佳,台灣又係唔係我之前諗得咁美好?

我都好迷失...

或者一動不如一靜,等阿仔話我知佢嘅選擇
未經許可,請勿轉載

伯爵府

如果有小朋友,去北京上海等一線城市讀書會較有優勢,將來工作機會一定比台灣較多。
如果無小朋友,去邊都無所謂啦

男爵府

我家姐都會走,但走的原因係唔想自己個女係香港讀書長大,佢唔係怕中國,佢覺得呢20年,上海北京人哋發展得不知幾好。佢係怕左而家呢一班所謂嘅香港年青人!呢班社會棟樑,將來香港一定輸硬比上海
我自己就未有小朋友,冇諗住走因為父母會留喺香港,但亦唔會生小朋友

首頁
12345...18

尾頁

跳至