自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有個post講移民台灣,樓主可以去望下

男爵府

我老公澳洲籍,所以一早諗住會移去澳洲。只係本來打算5年後走,而家應該一、兩年內會走。

今年老公經常去倫敦公幹,佢話其實都幾鍾意倫敦,而家又試吓搵移民英國、買英國樓嘅資料,做兩手準備。

所以我地會選擇澳洲或者英國

伯爵府

ktang0 發表於 19-10-22 16:43
我家姐都會走,但走的原因係唔想自己個女係香港讀書長大,佢唔係怕中國,佢覺得呢20年,上海北京人哋發展得 ...

我身邊想走的家庭,99%都是同一原因

大宅

爽媽 發表於 19-10-22 16:17
唔好意思, 容我轉個角度問, 如果有得選擇, 妳想做大陸人還是台灣人?
好坦白, 我當然想做真香港人. 但我睇得 ...

其實台灣人嘅思維同大陸人係好似,係日常生活嘅層面上,如果你唔滿意大陸人,你亦都冇可能會可以接受到台灣人嘅處事方式。

[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

大宅

回覆 stkyo 的帖子

是嗎? 好的. 去看看先.

子爵府

我想講,好似越南還是緬甸?之前捉咗一班電話詐騙集團,然後翻台灣就放咗出嚟
之後再捉到就送去大陸
問心,如果去台灣,我寧願唔走
人向高處走

大宅

如果系台灣讀國際學校, 那麼, 對小朋友學業和發展會好D嗎?
我真的好怕過多二年要我D小朋友學業習帝的思想路線: (
現在系學校帶口罩都有壓力已經: ( : ( 再過多兩年唔知會點?

侯爵府

回覆樓主:

台灣的確無香港咁易搵錢,但係中華民國本護照一定比香港特區護照值錢,淨係入境美國已經方便得多,今次運動,俾全世界睇清共產黨真面目,不久將來,外國睇本香港本特區護照同中國護照無異。移民台灣可以當係踏腳石,之後移民去歐美國家一定方便過香港。

伯爵府

跟老公回流返加拿大
老公話個邊舒服好多

大宅

回覆 choc_choc 的帖子

Agree.

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

子爵府

我哋有澳洲護照,我之前係儘量想留係香港的,因為始終習慣了親友都在港,而且交通方便工作機會多,又有工人煮飯做家務自己可以嘆d,諗住到小朋友讀大學先算,最緊要睇吓想讀咩科,留港或去那裏讀都冇所謂,到時他們已經大個 ,我唔跟都得,繼續在香港hea⋯但依家唔使諗,大學一定要去外國讀書,連呀仔升中都要早d計劃,突然好多野要諗

伯爵府

其實BK 有時政版俾你地講飽佢,可唔可以唔好騎劫人地個post?

複式洋房

回覆樓主:

我朋友係台灣人。係台灣搵人工大約港紙6千嫁咋

大宅

其實系台灣讀書和長大都不一定要留在台灣工作呀. 到時他們己有最少兩個身分(香港人/台灣人. 回香港亦可以呀! 這不是更有好處嗎?

珍珠宮

爽媽 發表於 19-10-22 17:24
其實系台灣讀書和長大都不一定要留在台灣工作呀. 到時他們己有最少兩個身分(香港人/台灣人. 回香港亦可以 ...

唔覺台灣畢業係香港有競爭力

珍珠宮

爽媽 發表於 19-10-22 17:07
如果系台灣讀國際學校, 那麼, 對小朋友學業和發展會好D嗎?
我真的好怕過多二年要我D小朋友學業習帝的思想路 ...

你覺得十年,廿年後,大陸不會收回台灣

男爵府

回覆 barbielun 的帖子

據聞移民英國今年改政策,着重技術方面,是嗎?

珍珠宮

爽媽 發表於 19-10-22 17:07
我真的好怕過多二年要我D小朋友學業習帝的思想路 ...
帶口罩有壓力?

大宅

回覆 babytt2 的帖子

是有可能的. 那亦無計了. 我倆公婆已盡力了. 如果像4-5年前的香港, 我已經收貨了. 一國兩制, 高度自治, 河水不氾井水. 現在的領導, 真的恐怖, 毛澤東咁的.....

首頁
12345...18

尾頁

跳至