自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

別墅

超過十年穿耳經驗,你問我答2.0
好多朋友仔穿完耳後唔太會處理,令耳仔有發炎/過敏既情況出現。如果大家都有咁既情況都可以隨便問架,一齊討論下。
因為版規所限,大家唔好再叫我pm啦,我地係到討論就算啦

大宅

有咩位你係唔會幫人穿?

別墅

eggeggt225123 發表於 19-10-22 15:00
有咩位你係唔會幫人穿?

只穿耳珠/耳骨位置

伯爵府

2021勳章

請問一下。穿耳方法,用槍好定用手好?
Thanks

複式洋房

2021勳章

回覆樓主:

我耳珠太厚,穿過兩次都唔成功,埋唔到口,因為每次釘耳個耳環太短,夾住我個耳珠,點算?

別墅

覆返另一位朋友仔lovemisha先
首先唔係一定要用純銀耳環架,反而有好多人會對純銀會敏感,而醫療鋼耳環係經過好多測試大部份人都係防敏既,所以我會建議用醫療鋼。
第二呢,耳骨位如果你唔係長期帶既話,會有自然癒合既機會,耳窿會變細,你可以搽少少凡士林再試帶一排,易啲帶返隻耳環先,令耳骨位適應返

男爵府

2021勳章

平時戴開鑽石耳環,一戴朱義盛就發炎,發炎時應該咩都5好戴吖?定戴番之前果對鑽石耳環?現在正發炎中,已經勤消毒。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kennis_627 發表於 19-10-22 14:54

好多朋友仔穿完耳後唔太會處理,令耳仔有發炎/過敏既情況出現。如果大家都 ...

有d日本妹會買工具,係屋企自己穿,其實自己穿可以嗎?我見好似好容易,唔難。

acesaces    發表於 19-10-22 17:36

別墅

2021勳章

好多朋友仔穿完耳後唔太會處理,令耳仔有發炎/過敏既情況出現。如果大家都 ...

我女8月尾穿一直冇發炎冇腫,直至上星期即十月頭開始幫佢洗耳窿有少少血,但冇腫既,完全睇唔出綿花棒會痴左d血,到底咩事?我以為就一切正常一定唔會腫呀爛呀,點知臨尾甘

男爵府

牛年勳章 2021勳章

kennis_627 發表於 19-10-22 16:31
覆返另一位朋友仔lovemisha先
首先唔係一定要用純銀耳環架,反而有好多人會對純銀會敏感,而醫療鋼耳 ...

唔該你呀,你真係好好人,block左都特登pm同我講聲回覆左我

公爵府

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

想問下,穿左耳珠後一直都無問題,但7-10年後無啦啦耳洞發炎 仲有少少腫

至少一年冇帶過任何耳環,係咪正常??隔左甘耐先發炎

別墅

覆埋另一個朋友仔Petitsomeone
咁你係3個月入面帶醫療鋼有冇出現咁既問題呀。
定係換左耳針先出現依個問題,耳針係咩材料?
摸到耳入面有粒野,用紙巾輕輕推有無任何分泌物?
另分享一個Case呀,有個客人隻耳仔發炎生左粒野佢就去睇醫生啦,點知醫生話要(emoji)開放濃,最後醫生發現佢入面收埋左支膠耳針,要攞返出黎。
所以如果長期有咁既問題,我建議都係去睇下醫生
希望幫到你啦

別墅

回覆樓主:

覆埋另一位朋友仔TiMe ToBeD既問題先
大部位耳環都可以改做鋼針既,但要視乎耳環後面有冇位置落針啦

複式洋房

回覆 tester5 的帖子

穿唔係難,難係難在你自己夠唔夠膽一下啪落去

大宅

我囡穿完2個月了,都發炎,後面腫咗一粒波咁,可以教我點做嗎?好不好抆開耳環?謝謝

別墅

回覆 Moppyhaha 的帖子

各有各好啦。因為有D位置係需要用手穿既。但如果普通穿耳仔/耳骨我都會建議用槍既,因為用槍比較穩定同位置比較準確

別墅

回覆 芯如 的帖子

可以影張相睇下有幾厚嗎?唔成功既意思係完全穿唔過呀,
定係穿完後迫住唔舒服,之後拆左呀?

大宅

回覆樓主:

請問我已穿耳超過10年,但到而家都係,一帶完耳環個耳窿都會發炎,痕同埋有白色野痴住,幾日就會自己好返,我已經將耳環消毒左先,都係咁,防敏既都係咁,可以點算? 謝謝!

別墅

回覆 marcus_hclee 的帖子

你知道你戴開既鑽石耳環係咩材料嗎?如果係醫療鋼既話,我都會建議你帶返先既.朱義盛大部份都係用合金材料造成既,咁你好大可能係對合金既耳環有敏感.
如果有咁情況,你可以去有信譽嘅鋪頭買支滴耳仔消炎水,街邊十幾蚊支既就唔好啦。
亦唔好將消毒藥水當消炎水用啊!
因為你正發炎,消毒藥水係幫唔到你架.
希望幫到你啦.

複式洋房

2021勳章

回覆樓主:

首頁
12345...17

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊