自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

回覆樓主:

我想問,其實穿耳個位置,我覺得我女穿低左及左右耳有少許不平衡,你應好唔好重新再穿過好呢?謝謝

男爵府

2021勳章

kennis_627 發表於 19-10-22 19:20
回覆 marcus_hclee 的帖子

你知道你戴開既鑽石耳環係咩材料嗎?如果係醫療鋼既話,我都會建議你帶返先既.朱 ...

一般MaBelle果d係咩材料?
Anyway 謝謝你的回覆

別墅

tester5 發表於 19-10-22 16:48
有d日本妹會買工具,係屋企自己穿,其實自己穿可以嗎?我見好似好容易,唔難。
...

我就唔太建議啦,因為好容易會穿唔岩位,一唔覺意你"扇"手就弊囉。
同埋果d耳環無經過特別處理,又唔知道係咩物料,穿耳係一世既事呀,都係搵返專業人士穿好d

別墅

WpcP 發表於 19-10-22 16:57
我女8月尾穿一直冇發炎冇腫,直至上星期即十月頭開始幫佢洗耳窿有少少血,但冇腫既,完全睇唔出綿花棒會痴 ...

其實穿完後都不時要清洗一下耳窿架,因為未乾嘅頭髮同時殘留洗頭水、護髮素,成日掂到耳仔,都會有可能出現傷口難復原架。
如果有咁情況,你可以去有信譽嘅鋪頭買支滴耳仔消炎水,街邊十幾蚊支既就唔好啦。亦唔好將消毒藥水當消炎水用啊!

別墅

ikokam 發表於 19-10-22 17:29
想問下,穿左耳珠後一直都無問題,但7-10年後無啦啦耳洞發炎 仲有少少腫

至少一年冇帶過任何耳環,係咪正常?? ...

有好多人以前都冇敏感架,但係近幾年都會有敏感既問題(可能抗拒力問題啦/耳環物料問題啦),發炎係唔關你個耳窿穿左幾耐既事架。
我會建議暫時帶住醫療鋼既耳環先。
如果有咁情況,你可以去有信譽嘅鋪頭買支滴耳仔消炎水,街邊十幾蚊支既就唔好啦。亦唔好將消毒藥水當消炎水用啊!

水晶宮

2021勳章

kennis_627 發表於 19-10-22 17:52
覆埋另一個朋友仔Petitsomeone
咁你係3個月入面帶醫療鋼有冇出現咁既問題呀。
定係換左耳針先出現依個問題 ...

多謝你回覆。

我係響I字頭果間穿,用醫學等級鈦耳環。 (應該唔同醫療鋼?)

戴咗3個月後去做檢查,生血泡,放血後轉戴膠耳針 (唔清楚材質)。

三星期後再檢查,又係生血泡。
(懷疑耳托太緊整傷)。

依家情況唔覺有血泡,但常流血。

至於耳內粒嘢,我唔敢唧。
但google過資料,好多人都話穿耳後耳內有粒嘢,所以想知點處理。

另外可唔可以教點樣戴耳環?
好難搵到出口

別墅

cocow131 發表於 19-10-22 18:26
我囡穿完2個月了,都發炎,後面腫咗一粒波咁,可以教我點做嗎?好不好抆開耳環?謝謝
...

我會建議抆開佢,比d時間佢休息下,同時你亦要插返支膠樹針,唔好比耳窿埋口。
其實有時流血都唔係太大件事,唔洗太緊張。清潔返耳洞,去有信譽嘅鋪頭買支滴耳仔消炎水,返去滴下幾Okay。消炎水正貨一般$70-$80左右,俾你地參考下。

子爵府

醫療鋼在邊度買?網上搵唔到,去釘耳實體店?

子爵府

2021勳章

我想請教,我帶親耳環就好痕,仲會流膿同紅腫,係咪唔應該再帶耳環

大宅

kennis_627 發表於 19-10-22 22:26

我會建議抆開佢,比d時間佢休息下,同時你亦要插返支膠 ...

吾該你解答,我剛剛就跟你咁講做了,希望吾使再釘過。

別墅

mic_sin_mic 發表於 19-10-22 19:25
我想問,其實穿耳個位置,我覺得我女穿低左及左右耳有少許不平衡,你應好唔好重新再穿過好呢?謝謝
...

如果真係好明顯,我就會建議再穿過既,因為囡囡大個會帶一d比較重/大既耳環,唔平衡既情況會更明顯。
希望幫到你啦

珍珠宮

2021勳章

kennis_627 發表於 19-10-22 14:54
超過十年穿耳經驗,你問我答2.0

好多朋友仔穿完耳後唔太會處理,令耳仔有發炎/過敏既情況出現。如果大家都 ...

請問醫療鋼款式可以去邊度買,自己分唔分辨到? 耳有粒野係咪間中要推粒酒米出嚟,謝謝分享

別墅

petitsomeone 發表於 19-10-22 22:00
多謝你回覆。

我係響I字頭果間穿,用醫學等級鈦耳環。 (應該唔同醫療鋼?)

醫學鈦唔同醫學鋼,但都低過敏嘅。

流血可以係發炎,又或者耳環帶得太緊。
如果只係耳環帶得太緊,咁就唔好推到個耳托咁前。對鞋太緊,都會磨損腳流血喇。而如果發炎,我都係會建議買支滴耳仔消炎水,其實消炎水正貨一般$70-$80左右。俾你參考下。

耳內有粒嘢,有好多可能性。如果你滴咗消炎水都無改善,而且有變大/變硬情況,建議你都係睇醫生。但你由6月到依家都係4個月多月,可以觀察多2個月先,因為唔係含腫的話,係會慢慢消散。
好難搵到出口依個問題呢,要睇下你個耳窿係咪前後水平一致,如果唔係既話會比較難搵到個出口呀。

別墅

marcus_hclee 發表於 19-10-22 19:29
一般MaBelle果d係咩材料?
Anyway 謝謝你的回覆

你想問既係佢用黎穿耳既物料呀,定係佢地零售既物料呀?
如果穿耳佢地都係用醫療鋼既,但如果零售既話我就答你唔到啦,有銀/白金等等...
希望幫到你啦

大宅

2021勳章

回覆樓主:

樓主我想問我穿左耳十幾年,基本上呢3年都係間唔中去街會帶,幾個月前發現右耳有d痛,見到個耳洞想消失甘,就即刻帶返,自此後右耳洞一冇帶耳環個耳洞就好似想埋口,咁唯有keep住日夜帶,但一除就流膿,請問係咪都係你講既悄炎水?在那裡可買??因我曾經去屈×氏d藥劑師話想買消炎藥膏,但佢地話要醫生紙!

大宅

2021勳章

回覆樓主:

另外你所講既醫療鋼耳環可以去邊度買??謝謝分享!

別墅

funnyukyuk 發表於 19-10-22 22:45
醫療鋼在邊度買?網上搵唔到,去釘耳實體店?

另外你都可以試下去Google Search 聯合Ks搵下呀

男爵府

kennis_627 發表於 19-10-22 14:54
超過十年穿耳經驗,你問我答2.0

好多朋友仔穿完耳後唔太會處理,令耳仔有發炎/過敏既情況出現。如果大家都 ...

之前穿耳, 穿到高低降, 十年無戴,可唔可以重穿

我人到中年, 之前小學穿架

別墅

szesze_lam 發表於 19-10-22 22:53
我想請教,我帶親耳環就好痕,仲會流膿同紅腫,係咪唔應該再帶耳環
...

唔係唔應該帶耳環,係要揀返岩對你唔會敏感既物料。
精鋼係醫療鋼,經過好多醫學測試係絕少人會敏感(做手術用既刀、放係身體既螺絲都係醫療鋼)
所以我比較建議用醫療鋼。

別墅

creambb 發表於 19-10-22 23:41
請問醫療鋼款式可以去邊度買,自己分唔分辨到? 耳有粒野係咪間中要推粒酒米出嚟,謝謝分享
...

另外你都可以試下去Google Search 聯合Ks搵下呀。
一般自己好難會分到架,所以我都建議你去返有信譽既鋪頭買呀。
係要推返出黎呀,記得保持乾淨呀

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊