自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

別墅

bubu2910 發表於 19-10-23 00:05
樓主我想問我穿左耳十幾年,基本上呢3年都係間唔中去街會帶,幾個月前發現右耳有d痛,見到個耳洞想消失甘, ...

如果你長期冇帶,耳窿會開始收細/埋口,所以有好多朋友仔好耐冇帶耳環,一帶返就會痕啦紅腫咁,因為你再次刺激返個耳窿。
如果你有咁既問題就我都會建議買支滴耳仔消炎水,其實消炎水正貨一般$70-$80左右。俾你參考下。
希望幫到你啦

別墅

bubu2910 發表於 19-10-23 00:08
另外你所講既醫療鋼耳環可以去邊度買??謝謝分享!

另外你都可以試下去Google Search 聯合Ks搵下呀

別墅

dndoomostt 發表於 19-10-23 00:19
之前穿耳, 穿到高低降, 十年無戴,可唔可以重穿

我人到中年, 之前小學穿架

可以重新穿過呀,有好多人都係細個時穿耳,當時穿耳既技術冇依家咁好,普遍d人既耳窿都係高低耳,到依家覺得唔好睇,都會選擇重新穿過架。
希望幫到你啦

別墅

2021勳章

kennis_627 發表於 19-10-22 20:43
其實穿完後都不時要清洗一下耳窿架,因為未乾嘅頭髮同時殘留洗頭水、護髮素,成日掂到耳仔,都會有可能出 ...

初頭每日早晚都幫佢洗一次,之後我以為應該冇事就一日洗一次“清洗耳仔果支野洗”,係米洗得唔夠密另到耳仔流血???

子爵府

請問我女兒8歲穿左耳珠2個月後幫佢換左樹脂耳針,因為未換針前耳後經常流血水結焦,以為耳環敏感(但當時穿耳已揀最好個款防敏型)。但換左針後仍然有血水流出,除左繼續用消毒水清潔仲可以點處理呢謝謝

子爵府

回覆 kennis_627 的帖子

明白!唔該你 多謝你回覆

男爵府

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

樓主, 請教一下, 我女耳骨位穿洞有3年, 但每隔幾個月就會喺耳洞旁邊生一粒類似瘡的物體, 會痛, 流血及流膿, 腫起時會頂住耳環托, 但耳洞位冇發炎的, 其他的耳洞都冇呢個問題, 請問可以點處理呢?

大宅

請問如果耳珠大粒,耳隆位置是否應該打係下小小的位置?係未流行打係偏低的位置,戴耳環好睇d?唔該你先

別墅

回覆 WpcP 的帖子

我會建議暫時換左做樹膠耳針先,比個耳窿休息一下,再滴返一排消炎水,睇下到時情況有冇改善啦.
消炎水正貨一般$70-$80左右。俾你參考下。

別墅

回覆 Jessiest 的帖子

首先要搞清楚呀,消毒藥水同消炎水係兩樣野黎架。佢依家發炎出血你幫佢消毒係冇用架,你可以去有信譽嘅鋪頭買支滴耳仔消炎水,
消炎水正貨一般$70-$80左右。俾你參考下。
例如: 當發燒時,醫生係會比抗生素消炎藥你,唔會叫你消毒就得架麻.
希望能幫到你啦.

珍珠宮

2021勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

kennis_627 發表於 19-10-22 15:04
只穿耳珠/耳骨位置

穿耳屏位置嗎?
我想穿,但係街又無乜見無穿

別墅

回覆 Top3 的帖子

唔係喎,我覺得如果穿耳珠的話,首選第一個窿位都會係耳珠中間位.如果你偏低既話,比如你將來帶比較大既耳環,
你有機會帶上去之後會有跌左落黎既感覺.
如果你耳珠大既話,我相信帶大少少既耳環機會比較多.
純粹個人意見,希望能幫到你啦.

別墅

回覆 Onlok 的帖子

依家好多地方都冇得穿依個位置架啦,第一如果果個位置太細,係好難穿既,同好容易崩架.
第二依家好多人都會有用耳筒聽歌,如果穿左係果個位,好易會頂住,唔舒服
希望幫到你啦.

珍珠宮

2021勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

kennis_627 發表於 19-10-23 19:33
回覆 Onlok 的帖子

依家好多地方都冇得穿依個位置架啦,第一如果果個位置太細,係好難穿既,同好容易崩架.

真係好多謝你。
一來身邊無人穿過,所以問唔到,二來,我真係用藍牙聽歌,都怕“銀“住。

別墅

回覆 Peanuts 的帖子

耳骨位置好容易有唔同既情況出現,例如:發炎/出血/流濃/生耳瘡可以叫囡囡留意下呀,囡囡係咪長頭髮呀?因為長頭髮好易撩到耳骨位置,如有細菌既就會出現發炎啦
可以不時清洗一下耳骨位置附近,因為未乾嘅頭髮同時殘留洗頭水、護髮素,成日掂到耳仔,
都會有可能令耳仔出現問題架.
你試下睇下會唔會有改善呀.
希望幫到你呀

大宅

kennis_627 發表於 19-10-23 18:04
回覆 Top3 的帖子

唔係喎,我覺得如果穿耳珠的話,首選第一個窿位都會係耳珠中間位.如果你偏低既話,比如你將 ...
明白,謝謝你

大宅

kennis_627 發表於 19-10-23 00:45
可以重新穿過呀,有好多人都係細個時穿耳,當時穿耳既技術冇依家咁好,普遍d人既耳窿都係高低耳,到依家覺 ...

如果重新穿過的話,咁同原本的耳孔 會唔會重叠一起?個窿變大架?師父手勢係咪重要?thanks

別墅

Top3 發表於 19-10-24 07:55
明白,謝謝你

唔洗客氣,但我都會係穿耳前問清楚客人要求既(想穿高d低d既位置?),我只會提供意見,最終決定都係客人

男爵府

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

kennis_627 發表於 19-10-23 20:31
回覆 Peanuts 的帖子

耳骨位置好容易有唔同既情況出現,例如:發炎/出血/流濃/生耳瘡可以叫囡囡留意下呀,囡 ...
係呀, 我女長頭髮, 咁我叫佢多D留意下先, 唔該晒你

別墅

Onlok 發表於 19-10-23 19:42
真係好多謝你。
一來身邊無人穿過,所以問唔到,二來,我真係用藍牙聽歌,都怕“銀“住。
...

另外呢,如果你真係去穿既話,你之後可以揀依d後面係平托既耳環,咁會比較舒服d,冇咁頂住。
希望幫到你啦

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊