3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

阿女剛剛三歲,仲未戒到片, 佢連我幫佢除褲坐低都唔肯,氹佢坐低, 比糖獎勵佢都唔肯,喺學校老師話佢都唔肯坐低,每次佢只係肯洗手,又到冬天我諗有排都戒唔到,請問有咩方法?因佢有自閉症譜系小朋友, 我覺得佢好固執

男爵府

bibilan 發表於 19-10-22 18:08
阿女剛剛三歲,仲未戒到片, 佢連我幫佢除褲坐低都唔肯,氹佢坐低, 比糖獎勵佢都唔肯,喺學校老師話佢都唔 ...

咁佢有冇意識忍尿?其實佢識忍尿就已經可以介片

大宅

虎到金來勳章

lukelukeu 發表於 19-10-22 23:43
咁佢有冇意識忍尿?其實佢識忍尿就已經可以介片

佢識忍尿,但佢唔著片佢就唔屙,或者真係忍5個鐘

侯爵府

2024年龍年勳章

在家戒片直接唔包片吧。
穿底褲, 每兩小時叫佢坐potty一次,
頭一個月我仔冇意識,
足足成個月都係唔識坐potty, 痾直接痾落地下, 成間屋都係尿味,
追住佢抹尿抺地下, 梳化床鋪都糟炴,
漸漸佢唔鍾意濕嘅感覺, 或尿片爆晒"up"住唔舒服,
開始肯坐potty, 第二個月開始成功坐potty痾到第一次尿,是轉戾點。
獎勵佢開始有動機坐potty, 之後一星期裡面有幾次成功,
到第三個月幾乎掌握到, 至少在家唔包片。
而家戒了半年, 返學都可以上廁所, 男仔坐同企小便算成功啦。

p.s.我仔都係自閉症譜系固執

大宅

虎到金來勳章

小菜豆 發表於 19-10-23 10:17
在家戒片直接唔包片吧。
穿底褲, 每兩小時叫佢坐potty一次,
頭一個月我仔冇意識,

你叫佢坐potty,佢真係唔肯坐,點都唔肯,唯有用糖同手機,但佢食完睇完都一樣唔屙,我有俾佢係屋企唔著片,但佢就忍,真係好忍得㗎

侯爵府

2024年龍年勳章

我仔最初都抗拒potty,
唯有俾佢試下瀨尿唔舒服嘅感覺,
最初佢瀨落地我即刻用potty兜住,
雖然兜唔到或只兜到一半,
不過兜多幾次,
佢就知大人想佢痾落potty,
有時兜中少少俾佢睇,
Veevee係potty裡面好開心,
佢就想下次都痾落potty到。

男爵府

陪月勳章

我女都係, 識忍尿, 又係一著返片就屙, 坐potty坐極都屙唔到

依家又開始涼, 可能等多半年到夏天先再介了, 小朋友有自己既進度, 迫唔到....

別墅

同佢一齊睇多啲去尿尿嘅書仔會有幫助嗎?

大宅

hoiching0516 發表於 19-10-31 11:01
我女都係, 識忍尿, 又係一著返片就屙, 坐potty坐極都屙唔到

依家又開始涼, 可能等多半年到夏天先再介了, ...

我個仔一模一樣,但佢已經三歲三個月

首頁

尾頁

跳至