時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.hk01.com/%E5%8F%B0%E ... 3%E5%90%8C%E4%BD%B3

涉嫌在台灣殺害女友潘曉穎的香港青年陳同佳,被台灣移民署註記列管,不獲發簽證,難以赴台灣投案。

陳同佳的洗黑錢罪即將於周三(23日)刑滿出獄,陸委會在周二(22日)表示,當天下午已透過台港經濟文化合作策進會發函予香港政府,要求同意台灣明日派檢警到香港押解陳同佳。

陸委會在信函中強調香港政府由於各種政治理由,無意為受害的香港市民伸張正義,故台灣方面選擇在陳同佳為另案服刑的執行期滿後處理。

發言人亦強調「香港不辦,我們來辦」,指案發後台灣政府的立場明確,要還給死者家屬公道,相信是台港民眾期待,希望港方能依照先前承諾,將相關在港的卷證資訊,提供予檢警人員攜回。

據此前台灣總統蔡英文表示,香港政府不願意實施管轄權,但台灣「沒有排除我們的管轄權」,並認為案件的處理「需要有雙方政府的合作,才能讓審判得到最完整的成果」。

(綜合報道)

男爵府

別墅

要啦,比埋啲證據過去就岩,之前就咁話送個人過去又唔交證據比台灣真係有啲問題

禁止訪問

別墅

eric246810 發表於 19-10-22 18:45
又玩野!

台灣就係泛政治化多年,玩到....

玩咩呀,台灣宜家咪話接受你個犯囉,又唔洗伸張正義啦?

子爵府

調轉哂嚟講
邊個用政治理由搞小動作呀!一時一樣!

大宅

回覆樓主:

English 蔡真係好衰格

伯爵府

佢哋再唔捉陳生回去台灣

大把香港人有樣學樣,到時台灣命案多的事,但犯人就可以回到香港就可以安享晚年。

侯爵府

bk普通人 發表於 19-10-22 18:39
https://www.hk01.com/%E5%8F%B0%E7%81%A3%E6%96%B0%E8%81%9E/389112/%E9%99%B3%E5%90%8C%E4%BD%B3%E5%87%B ...

玩嘢咩,台灣警察來香港執法?點押返去?

當初一地兩檢有哂法律依據都嘈咁耐,得嗰一日你叫港府批你台灣警察喺香港執法?crazy

侯爵府

besuki 發表於 19-10-22 18:49

點接受呀,台灣警察喺香港境內執法拉人?

陳同佳喺香港犯洗黑錢罪,已坐完監啦。兩地冇引渡條例,點喺香港拉人而俾台灣喺香港押佢上機呀?

咪膠    發表於 19-10-22 21:13

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

大開眼界,台灣只有政治,沒有公義。
香港,我們是最好的!

政府加油!警察加油!市民加油!

禁止訪問

別墅

台灣派人接的話,就等於默認跨境執法,咁以後咩國家地區嘅人都可以啦!

咪膠    發表於 19-10-22 21:13

伯爵府

點解自己過去投案就唔得,要派人過來押過去就得,唔明!

男爵府

PacoMum 發表於 19-10-22 19:02

係囉

珍珠宮

吓,我無聽錯嘛?來港押犯回台?跨境執法喎!全世界都無可能發生啦!阿蔡姨姨又中喪屍毒呀?

tibetlee13    發表於 19-10-22 22:48
咪膠    發表於 19-10-22 21:14

別墅

老翻太太 發表於 19-10-22 19:28
吓,我無聽錯嘛?來港押犯回台?跨境執法喎!全世界都無可能發生啦!阿蔡姨姨又中喪屍毒呀?
...

唔知以為佢親中派

大宅

PacoMum 發表於 19-10-22 19:02

好明顯係想推卸責任啦,比馬英九話完因為政治目的罔顧人命,見到衰左又想推個責任比香港,又話港府因政治理由唔合作又話港府唔辦佢地辦,又要通緝人,又唔俾人入境,都無台灣與香港移交條例,但又要跨境來進行移交,真係天大笑話一個

咪膠    發表於 19-10-22 21:14

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

besuki 發表於 19-10-22 18:49

你玩咩呀!台灣警察黎香港執法
從未適應這份工

首頁

尾頁

跳至