自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日爛咀角,係咩原因?有咩方法預防同處理?

大宅

Prima_facie 發表於 19-10-22 22:58

缺乏維他命D
飲幾日洗米水就冇事

大宅

uwoog 發表於 19-10-23 00:58
缺乏維他命D
飲幾日洗米水就冇事

直接飲?要煲滾?

大宅

7樓 發表於 19-10-23 01:11
直接飲?要煲滾?

吾洗煲,吾要第一轉洗米水,怕污糟。第二轉先直接飲。

伯爵府

回覆 Prima_facie 的帖子

曼秀×敦有隻口角炎潤唇膏可以舒緩症狀, 萬0有賣.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

子爵府

回覆樓主:

搽椰子油

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

之前我睇醫生話係缺維他命B12,叫我食多啲紅肉,的確我唔係幾食肉

大宅

waiting046 發表於 19-10-23 01:39
回覆 Prima_facie 的帖子

曼秀×敦有隻口角炎潤唇膏可以舒緩症狀, 萬0有賣.

好!(emoji)(emoji)等我試吓先

大宅

stkyo 發表於 19-10-23 03:13
之前我睇醫生話係缺維他命B12,叫我食多啲紅肉,的確我唔係幾食肉

我都少食紅肉!可能去食B12先,因為真係每隔兩星期左右又爛....

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Prima_facie 發表於 19-10-23 06:05
我都少食紅肉!可能去食B12先,因為真係每隔兩星期左右又爛....

我係爛一邊,跟住另一邊又爛埋,比啲同事笑我

大宅

stkyo 發表於 19-10-23 06:10
我係爛一邊,跟住另一邊又爛埋,比啲同事笑我

謝謝你!
咁你有冇食多左肉,或B12? 有冇好到?

禁止訪問

大宅

pillarfung 發表於 19-10-23 06:45
教人唔使煲直接飲水喉水咁恐怖?唔係呀嘛?!

飲下兩啖水喉水有幾恐怖呀,食魚生夠食蟲落肚啦大驚小怪。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

濕疹lick eczema,我仔由細到大都係

象牙宮

Prima_facie 發表於 19-10-23 06:19
謝謝你!
咁你有冇食多左肉,或B12? 有冇好到?

飲多咗奶同食瘦肉,另外都有食多種維他命丸,而家好少爆嘴角,爆都係爆一邊

禁止訪問

大宅

pillarfung 發表於 19-10-23 08:09
大驚小怪?還是你自己另類。

可能我真係愛惜自己愛惜其他人,真心唔會教人飲未煲過的水喉水,哪怕係一啖 ...

達到目的吾係淨係得-條路, 有人喜愛要快,行捷徑但路途崎嶇,有人喜歡平坦大道但慢。悉隨尊便,你吾鐘意可以行第二條路冇人迫你。吾代表人地建議吾work。

侯爵府

回覆樓主:

我細個都係,有時爛到甩晒皮,最嚴重時會有血添,搽過煲飯時飯面啲米水都唔得。

後來阿媽帶我去睇醫生,好似開咗維他命B俾我,醫生叫我千萬唔好因為覺得口唇乾而用條脷去lam嘴唇,要袋住枝潤唇膏,一乾就搽,結果自此之後就好番啦!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果有食紅肉, 都有呢個情況呢?

琥珀宮

Prima_facie 發表於 19-10-22 22:58

首頁

尾頁

跳至