烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2020勳章

發表於 前天 00:27 |顯示全部帖子
rose-mag 發表於 20-2-14 00:19
我其實好隨意架,麵粉我多數用Gold Medal或King Arthur, 會揀unbleached冇經漂色嘅,粉冇咁白。

量份量就 ...

請問用低筋麵粉得唔得?同埋點解香蕉要冰咗先

超級版主

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

發表於 前天 00:32 |顯示全部帖子
creambb 發表於 20-2-15 00:27
請問用低筋麵粉得唔得?同埋點解香蕉要冰咗先

低筋麵粉當然可以,冰香蕉應該係要破壞香蕉嘅質地,等佢退冰後更糊化,焗出嚟會鬆軟。但如果真係冇時間,香蕉夠熟的話,唔做呢步都係差少少,一樣好食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

2020勳章

發表於 前天 16:52 |顯示全部帖子
rose-mag 發表於 20-2-15 00:32
低筋麵粉當然可以,冰香蕉應該係要破壞香蕉嘅質地,等佢退冰後更糊化,焗出嚟會鬆軟。但如果真係冇時間, ...

Thank you

侯爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

發表於 昨天 00:59 |顯示全部帖子
rose-mag 發表於 19-10-23 23:42
老外叫Banana bread, 其實應該算係蛋糕,我自細好鍾意食,而家屋企人又係非常鍾意,咁多年試過唔同食譜,又 ...

侯爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

發表於 昨天 01:00 |顯示全部帖子
rose-mag 發表於 20-2-15 00:32
低筋麵粉當然可以,冰香蕉應該係要破壞香蕉嘅質地,等佢退冰後更糊化,焗出嚟會鬆軟。但如果真係冇時間, ...

請問用低筋粉會唔會口感有唔同呀。

超級版主

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

發表於 昨天 01:07 |顯示全部帖子
AACheungCheung 發表於 20-2-16 01:00
請問用低筋粉會唔會口感有唔同呀。

低筋會鬆散d, 其實唔差好遠。

侯爵府

發表於 昨天 01:45 |顯示全部帖子
rose-mag 發表於 20-2-16 01:07
低筋會鬆散d, 其實唔差好遠。

知道,唔該哂。

超級版主

發表於 昨天 01:56 |顯示全部帖子
AACheungCheung 發表於 20-2-16 01:45
知道,唔該哂。

美國呢邊中筋粉周圍超市都買到,價錢唔貴,低筋粉唔係度度有,又貴d,所以好多人都用中筋整蛋糕西餅,高筋又ok易買,可能多人自己整麵包。

我整曲奇都係用中筋粉,油粉糖比例同方法適合的話,曲奇都好鬆脆。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊