烹飪搵食

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

多謝分享,已收藏

大宅

rose-mag 發表於 20-1-14 23:26
你用邊種糖?白糖黃糖黑糖蔗糖要有加減,我用黑蔗糖要減到120

用原蔗糖可以嗎?如果唔想太甜原蔗糖大概加幾多?謝謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hildada 發表於 20-4-30 22:51
用原蔗糖可以嗎?如果唔想太甜原蔗糖大概加幾多?謝謝

我最近一次整減糖到90,你可以試下。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 20-4-30 23:47
我最近一次整減糖到90,你可以試下。

我今日做咗,減糖到100

大宅

想問我跟足食譜,焗左48分鐘,出爐後發覺蛋糕面好硬,但將食淨放入雪櫃第日食,口感又正常番軟綿綿,是否焗得太耐?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

siti 發表於 20-5-7 18:28
想問我跟足食譜,焗左48分鐘,出爐後發覺蛋糕面好硬,但將食淨放入雪櫃第日食,口感又正常番軟綿綿,是否焗 ...

都未必係太耐,除咗個面硬dd之外,周邊如果冇過熟就得架啦,你個爐係大定細?會唔會放完個糕模好近發熱線?

焗好之初,攤凍之後嘅質感同隔夜後係會有少少分別。

大宅

係大爐,唔係好識用個爐新手,係個面硬啲,不過第日食更加好味,過兩日會再整,想減糖同加啲朱古力粒粒,第一次整到已經好開心,多謝你分享食譜

王國長老

siti 發表於 20-5-8 02:28
係大爐,唔係好識用個爐新手,係個面硬啲,不過第日食更加好味,過兩日會再整,想減糖同加啲朱古力粒粒,第 ...

烘焗好多細節都要自己調節下,爐溫每一個爐都有出入,是否對流式、有冇上下火等都會影響成品,仲有材料例如麵粉吸水量、牛油質量等都會對成品起有一定作用,其實每次煮嘢食都係一個化學實驗,材料加溫度、濕度、方法、時間都會令成品產生變化,所以我每次整嘢食都盡量做筆記,一方面可以改進,另方面可以將來還原,煮嘢食真係好好玩,玩完有得食,食飽肚之餘連個心都飽埋。

講番個香蕉蛋糕,個面比較受熱,硬係正常(當然唔係太硬果隻),如果想冇咁燶(深色)的話,去到差不多上色時可以再蓋上錫紙,但就要再調一調焗嘅時間。

大宅

想問下加朱古力粒,是否整好晒所有材料,最後加上面就可以?還是混合埋材料一齊攪拌呢?

王國長老

siti 發表於 20-5-9 19:51
想問下加朱古力粒,是否整好晒所有材料,最後加上面就可以?還是混合埋材料一齊攪拌呢? ...

最後加,撈唔撈勻就睇你想個蛋糕中間都有朱古力粒定淨係面有,我會建議撈勻,如果淨面有的話,天氣暖的話,個面d朱古力會好易溶,同埋變咗個面會好甜。朱古力粒買烘焗用果種,唔會一入焗就溶到一pat pat, 我買semi-sweet chocolate morsels

大宅

我昨天整左,減糖到100g再加50g黑朱古力粒,好成功好好味

子爵府

正, 等我買几條蕉"牛"到佢出梅花點先

王國長老

siti 發表於 20-5-11 11:19
我昨天整左,減糖到100g再加50g黑朱古力粒,好成功好好味

冇介紹錯嘛,呢個食譜真係好軟熟好正,甜度自己減一減,原譜係一個外國女人嘅,一般真係甜。

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

咁岩屋企有熟香蕉, 呢個食譜出現及時

大宅

今次第三次做,大滿足!多謝樓主!

男爵府

rose-mag 發表於 19-12-30 00:03
梳打粉需要有酸性同液體令蛋糕產生澎漲作用,泡打粉就只需要液體,如果蛋糕材料中冇酸性就用泡打粉會好d
...

請問這個是泡打粉嗎?

王國長老

0505bb 發表於 20-5-18 05:47
請問這個是泡打粉嗎?

yes, baking powder = 泡打粉,baking soda = 梳打粉

王國長老

回覆樓主:

今次加提子乾同朱古力粒,因為有提子乾,減糖去到80g都唔淡。

子爵府

點解我焗到60分鍾,個面燶哂,但底部都唔熟既

王國長老

kaiyui_BB 發表於 20-5-21 22:45
點解我焗到60分鍾,個面燶哂,但底部都唔熟既

你個模係點架?爐係大爐定細爐?如果個蛋糕面接近發熱線的話,好易面燶晒,爐温有差異嗎?如果爐唔夠温度或過高,時間要調整,有個方法可以用,見到糕面已經夠深色,拎出嚟包張錫紙上面再入爐焗到熟。

首頁
34567...8

尾頁

跳至