烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

白痴一問,係咪我淨係開上面發熱線所以底部咁難熟呢

子爵府

rose-mag 發表於 20-5-21 22:55
你個模係點架?爐係大爐定細爐?如果個蛋糕面接近發熱線的話,好易面燶晒,爐温有差異嗎?如果爐唔夠温度 ...
係細爐,可能真係太近發熱線啦,下次等佢上左色就冚錫紙係上面先

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kaiyui_BB 發表於 20-5-21 23:06
白痴一問,係咪我淨係開上面發熱線所以底部咁難熟呢

唔白痴,你個爐係咪要開上下火架?如果有而你冇開下火的話,靠上火真係會唔熟。我個爐係好大部果種,可以調較上下層,冇上下火分,只得一個温度,但如果我放得高的話,個糕會燶面,放得低就燶底。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 20-5-21 23:11
唔白痴,你個爐係咪要開上下火架?如果有而你冇開下火的話,靠上火真係會唔熟。我個爐係好大部果種,可以 ...
長知識,唔該哂

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kaiyui_BB 發表於 20-5-21 07:32
長知識,唔該哂

客氣,再接再厲,下次一定成功。

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-18 06:21
yes, baking powder = 泡打粉,baking soda = 梳打粉

第一次焗。
多謝妳的食譜.
糖100g

王國長老

0505bb 發表於 20-5-21 10:57
第一次焗。
多謝妳的食譜.
糖100g

望落好靚呀!好唔好食?口感如何?

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-22 06:22
望落好靚呀!好唔好食?口感如何?

Very moist and tasty.

別墅

超級新手白痴一問!我整咗出嚟,好香!食落去都唔錯,但個口感好似太彈唔鬆,似香蕉糕多過蛋糕

請問關唔關我用室溫蕉事?定係焗得唔夠耐?我見個面已經幾啡,40幾分鐘就拎出嚟了。
希望下次整得更好!

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

王國長老

nicoleyau0402 發表於 20-6-7 20:48
超級新手白痴一問!我整咗出嚟,好香!食落去都唔錯,但個口感好似太彈唔鬆,似香蕉糕多過蛋糕:pi ...

你用baking soda定baking powder?有可能過咗期,已經冇咗令麵糊澎漲作用。室溫香蕉反而對蛋糕是否澎漲影響不大。

珍珠宮

多謝食譜

已第二次整,今次減左10度同邊包3層錫紙,但都 25 分鐘已裂面同邊比較硬
不過味道 ok, 好好食

想問食唔晒係咪就咁放雪櫃,再食時室溫攤下就得,唔使翻焗?

禁止訪問

別墅

rose-mag 發表於 20-6-9 00:55
你用baking soda定baking powder?有可能過咗期,已經冇咗令麵糊澎漲作用。室溫香蕉反而對蛋糕是否澎漲影 ...

我係用baking soda 的,落咗1 tsp!
冇留意有冇過期...請問一般可放幾耐?

王國長老

1213 發表於 20-6-9 14:21
多謝食譜

已第二次整,今次減左10度同邊包3層錫紙,但都 25 分鐘已裂面同邊比較硬

應該關爐温事,你個大爐定細爐,會唔會太近發熱線?會唔會有温差?

食剩放雪櫃再室温解凍,之後就咁食ok嘅,亦可以用微波爐翻叮一下(唔駛好耐,30秒至1分鐘), 又或者焗爐低温翻熱。

王國長老

nicoleyau0402 發表於 20-6-9 15:19
我係用baking soda 的,落咗1 tsp!
冇留意有冇過期...請問一般可放幾耐?

baking soda幾個月就失效架啦,你用之前可以測試下先,一茶匙梳打粉加半量杯熱水,如果未失效的話,幾乎即時會見到起泡,用白醋測試都得。

nicoleyau0402  : 發表於 20-6-10 14:44

複式洋房

多謝分享,已收藏,令我焗蛋糕

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-6-9 21:03

應該關爐温事,你個大爐定細爐,會唔會太近發熱線?會唔會 ...

我用細 panasonic 蒸焗爐, 內籠好細, 放下格用 18cm 模都覺得一發就頂頂 ...

整古早又係 3 次都爆面, 尋日見人話直情唔用格盤, 就咁放底焗 ... 下次再試 ...

香蕉蛋糕之前試過唔加泡打粉果款, 但整左幾次都太扁唔靚, 你呢個好啱新手如我

別墅

rose-mag 發表於 20-6-9 21:08
baking soda幾個月就失效架啦,你用之前可以測試下先,一茶匙梳打粉加半量杯熱水,如果未失效的話,幾乎即 ...

明晒!多謝你呀
咁我想請問如果泡打粉呢?會唔會無咁易失效?同埋有冇得測試呢?

男爵府

rose-mag 發表於 19-10-23 23:42
老外叫Banana bread, 其實應該算係蛋糕,我自細好鍾意食,而家屋企人又係非常鍾意,咁多年試過唔同食譜,又 ...

勁!

首頁

尾頁

跳至