烹飪搵食

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-2-14 00:19
我其實好隨意架,麵粉我多數用Gold Medal或King Arthur, 會揀unbleached冇經漂色嘅,粉冇咁白。

量份量就 ...

請問用低筋麵粉得唔得?同埋點解香蕉要冰咗先

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

creambb 發表於 20-2-15 00:27
請問用低筋麵粉得唔得?同埋點解香蕉要冰咗先

低筋麵粉當然可以,冰香蕉應該係要破壞香蕉嘅質地,等佢退冰後更糊化,焗出嚟會鬆軟。但如果真係冇時間,香蕉夠熟的話,唔做呢步都係差少少,一樣好食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-2-15 00:32
低筋麵粉當然可以,冰香蕉應該係要破壞香蕉嘅質地,等佢退冰後更糊化,焗出嚟會鬆軟。但如果真係冇時間, ...

Thank you

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 19-10-23 23:42
老外叫Banana bread, 其實應該算係蛋糕,我自細好鍾意食,而家屋企人又係非常鍾意,咁多年試過唔同食譜,又 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 20-2-15 00:32
低筋麵粉當然可以,冰香蕉應該係要破壞香蕉嘅質地,等佢退冰後更糊化,焗出嚟會鬆軟。但如果真係冇時間, ...

請問用低筋粉會唔會口感有唔同呀。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

AACheungCheung 發表於 20-2-16 01:00
請問用低筋粉會唔會口感有唔同呀。

低筋會鬆散d, 其實唔差好遠。

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-2-16 01:07
低筋會鬆散d, 其實唔差好遠。

知道,唔該哂。

王國長老

AACheungCheung 發表於 20-2-16 01:45
知道,唔該哂。

美國呢邊中筋粉周圍超市都買到,價錢唔貴,低筋粉唔係度度有,又貴d,所以好多人都用中筋整蛋糕西餅,高筋又ok易買,可能多人自己整麵包。

我整曲奇都係用中筋粉,油粉糖比例同方法適合的話,曲奇都好鬆脆。

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-12-30 00:03
梳打粉需要有酸性同液體令蛋糕產生澎漲作用,泡打粉就只需要液體,如果蛋糕材料中冇酸性就用泡打粉會好d
...

請問酸性材料例如係乜野

王國長老

creambb 發表於 20-2-17 15:19
請問酸性材料例如係乜野

檸檬汁,cream of tartar

大宅

rose-mag 發表於 19-10-24 13:33
加入黃糖170g(約3/4量杯)原食譜白糖100g加紅糖70g,鹽1/4茶匙

蛋糕新手想請教如果落少一半糖,除咗甜味之外會唔會有其他影響?

男爵府

rose-mag 發表於 19-10-24 13:34
中筋麵粉220g及梳打粉1茶匙(或用泡打粉2.5茶匙)篩入香蒸糊中

如果無打蛋器可以做到嗎?

王國長老

Saturdaymorning 發表於 20-2-19 22:07
蛋糕新手想請教如果落少一半糖,除咗甜味之外會唔會有其他影響?

甜味反而其次,香蕉雪過再退冰後增加甜度同焦糖味,減糖影響蛋糕嘅濕潤度及柔軟度,減一半咁多唔建議。

王國長老

sweetdog 發表於 20-2-19 22:12
如果無打蛋器可以做到嗎?

可以,呢個食譜唔需要將蛋打發至起泡或膨漲,只係個egg whisk比較方便混合材料,混合材料亦不易過份打發,影響成品筋性。

大宅

rose-mag 發表於 20-2-19 22:32
甜味反而其次,香蕉雪過再退冰後增加甜度同焦糖味,減糖影響蛋糕嘅濕潤度及柔軟度,減一半咁多唔建議。
...

謝謝解答咁如果唔想咁甜,應該減幾多先唔會影響濕潤度同柔軟度?

伯爵府

減齡達人勳章

我參考Brian個食譜,減糖
方法同模就參考小高姐:

https://youtu.be/CfKFiBhqP5U
小高姐呢個多油,Brian嗰個少d油
未食,但好香

王國長老

印第安公主 發表於 20-2-20 19:35
我參考Brian個食譜,減糖
方法同模就參考小高姐:

你減咗幾多糖?小高姐呢個望落好似冇咁濕冇咁軟,佢留d材料放面個方法幾得意喎,等我又試下先。

王國長老

Saturdaymorning 發表於 20-2-19 22:59
謝謝解答咁如果唔想咁甜,應該減幾多先唔會影響濕潤度同柔軟度?
...

你不如照食譜試一次先,再决定是否需要改材料份量,我減糖到120g, 只用紅糖,我接受到,但屋企人話最好食都係第一次整果個,即係冇減糖果次,因為軟d濕d

伯爵府

減齡達人勳章

rose-mag 發表於 20-2-20 23:02
你減咗幾多糖?小高姐呢個望落好似冇咁濕冇咁軟,佢留d材料放面個方法幾得意喎,等我又試下先。
...

我減50克白糖
Total 170克太跨啦
梅花點香蕉已經好甜
外國人食得比較甜

伯爵府

減齡達人勳章

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14633266

Carol老師呢個食譜都好掂

首頁
12345...8

尾頁

跳至