自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

因為未去過玩雪,12月尾去韓國,小朋友買雪褸要唔要買大d, 小朋友120高,可買135 定係買125好? 雪褲又要買大d嗎?唔知點買衫好,我又好怕凍,大人須唔須要買呢?請指教,唔該晒jm

男爵府

回覆樓主:

無限budget嘅就去the north face 呢d鋪頭執成set, budget有限嘅就去uniqlo買。
前2年我聖誕去韓國,都係喺north face買,一條有抓毛嘅防水褲,另外一套3件(抓毛,羽絨,防風防水褸),再加多對防水鞋就搞掂晒。去落雪嘅地方都夠。
另外提一提,防水防跣鞋一定要,因為溶雪係好跣架,著普通鞋好易跣親。

大宅

狐朦 發表於 19-10-24 00:22
因為未去過玩雪,12月尾去韓國,小朋友買雪褸要唔要買大d, 小朋友120高,可買135 定係買125好? 雪褲又要買 ...

我兩次都係淘寶買,我預佢上身着heattech加fleece加雪褸,下身heattech加雪褲!阿女反而鍾意貼暖包係fleece多過着2件fleece!如果滑雪或雪兜其實係幾大運動量,唔會太凍!暖包我會帶多啲去傍身,唔夠暖就貼夠,好過着咁多衫

wcpcelia    發表於 19-10-24 09:19

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

因為未去過玩雪,12月尾去韓國,小朋友買雪褸要唔要買大d, 小朋友120高,可買135 定係買125好? 雪褲又要買 ...

特別係冬天, d 褸太大會吹風入個身度, 如果玩到熱出汗, 再吹風就會好凍. 頸位最好包好d, 否則加頸巾都得. 除非你預左下年又去玩雪, 否則買件大小啱啱好既褸同褲就得.

唔駛怕小朋友凍, 佢地周圍走反而會熱.
你怕凍可以買雪褲... 但我自己都未著過, 第一二次上雪山係著兩條褲, 厚褲加牛仔褲, 以前覺得著牛仔褲型d 丫麻... 不過玩一陣雪就熱.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

買雪褸要預大,雪褲不用預大,fit 就夠,太長,著雪boots 好難
我買美國the childrens place, 又平又抵著

大宅

去迪卡儂,價錢平有得試。 褲fit 就好了,因太長好「論盡」一陣 kick 到得不償失。
佢仲打底衫、褲都好經濟的!

珍珠宮

開心吸收勳章

yly2 發表於 19-10-24 05:49
買雪褸要預大,雪褲不用預大,fit 就夠,太長,著雪boots 好難
我買美國the childrens place, 又平又抵著
...

請教 the childrens place係邊度買?

伯爵府

回覆樓主:

我幫小朋友着普通底衫,衞衣(室內着一件),polo羽絨, North Face防水风褸,厚冷帽,口罩,頸圈。下身着加厚leggings 襯日常着開嘅短褲(純粹覺得型啲 )加厚襪,GU平毛毛boots。如果怕凍咪加件防寒底衫,已經頂到負十幾度。手套我買滑雪手套,另加暖包,手指好易凍僵。其實最外果件要防风防水,入面着爪毛衛衣都好頂到 我防寒內衣,加north face雪褸一件過,下身普通冬季戶外型leggings 。手套,帽,頸巾,重點係口罩。

伯爵府

有無得租?

大宅

fit size,之前小朋友4歲去韓國,係nxxt 網上買左套雪褲雪褸, set 裝, 當時半價,抵

wcpcelia    發表於 19-10-24 09:20

大宅

韓國既負5度=香港5度
室內全部暖氣
你可以參考下

大宅

寶妮 發表於 19-10-24 07:37
fit size,之前小朋友4歲去韓國,係nxxt 網上買左套雪褲雪褸, set 裝, 當時半價,抵
...

I like next also.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果會玩雪,雪褸雪褲一定唔少得, 要防風防水。 雪褸要方便喐動,不能太窄,又唔可以大兩三個碼,因為保唔到暖。 雪褲揀啲褲腳位有拉鍊及橡筋,方便著滑雪靴。 如果真係去滑雪唔係玩雪,千祈唔好著羽絨,雪褲都唔好買抓毛嗰隻,薄身可防風防水就得。 因為滑起雪嚟會熱到濕晒。 仲有雪鏡(滑雪用)/太陽鏡,要防 UV。 滑雪時最好戴面巾/面罩, 因為山上面比較凍、 大風,滑雪時加上風速,會凍到流鼻水、 個嘴會硬曬。 雪鞋、 厚襪係雪地行好重要,鞋要防風防水(唔好揀錯防潑水), 唔係d寒氣會由脚底滲入,著厚褸都唔暧。 手套要2對,一對冷/棉,一對滑雪手套。 帽當然不能少。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

小朋友大得快,如果朋友可以借就借。我同朋友之間通常係借嚟借去。因為今年買咗,下年未必啱。我哋大人都係咁樣互借。唔係貼身用品,ok 的。 如果要買嘅話,試過趁north face 員工大特價買雪褲,大牌子 cutting 同細節係做得特別好,不過正價就覺得太貴。雪鏡、 雪鞋喺淘寶買,係ok嘅。亦都試過喺花園街有檔賣雪衣的,佢附近樓上有舗可試。

珍珠宮

回覆樓主:

唔該晒咁多位jm ,睇了大家意見,我而家有個 概念。

珍珠宮

yly2 發表於 19-10-24 05:49
...

請教,tcp 我用美國集運上美國網訂唔到,都唔知點解。是否要用美國卡?thanks

公爵府

回覆 狐朦 的帖子

去淘寶買滑雪服,大把,自己揀,好平。

大宅

上半身買乜都冇所謂,但係下半身一定要買雪褲,一定防水料,如果唔係一錯落說到就濕晒,凍死小朋友。雪衭內膽一定要有「渣」腳,唔好比啲雪入咗對鞋同對襪度。小朋友除咗滑雪之外,一定坐地下到切雪人,所以鞋同埋褲一定要有防水。

公爵府

大家都好熟行情

男爵府

2024勳章

回覆 龍貓車 的帖子

可以去工廈既羽絨開倉, 有得試

首頁

尾頁

跳至