自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

開不了口 發表於 19-10-24 00:30
選擇題:
已經有個小朋友,而家意外有左,某啲原因老公話唔想要(無金錢上壓力,都係覺得自己年紀大,加埋其 ...

問下佢如果照生,只要佢金錢上負責,其他照顧你會搞掂唔洗佢煩,咁佢又願唔願意呢?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

yuiyui82 發表於 19-10-24 14:23
自己既路自己諗清楚,我地外人幫唔到,生有生道理,唔生有唔生道理,堅持生咪自己一個人行落去,唔好諗住第 ...

佢覺得自己好考慮左好多野喇,我外人睇覺得啲因素都係諗佢自己……

仲有,一直以黎只有女方就範,其實真係好委屈

大宅

momobbpig 發表於 19-10-24 14:26
問下佢如果照生,只要佢金錢上負責,其他照顧你會搞掂唔洗佢煩,咁佢又願唔願意呢?
...

唔願意喎,講到錢都唔駛佢俾都唔得

男爵府

會唔會搵下婚姻輔導,等外人冷靜分別同你地分析同傾下,之後先再一齊下決定,始終BB、婚姻都係人生重要事,要冷靜處理,不可以衝動,以免日後遺憾終身
JM支持你

男爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

男爵府

2019新春慶豚圓

樓主, 都過左去啦, 就放下吧, 如是人地的事, 就唔好理啦, 始終人地家事

大宅

2019勳章

真係要好現實咁諗呢一個問題... 好多嘢唔係一句話離婚就得...

當然有單親嘅媽媽可以培育出非常出色的小朋友,但條路係非常之艱難...

正如樓上甘講, 感覺媽媽淨係focus 係自己年紀大,及大B想要個細佬妹嘅問題上...

試諗下, 同樣嘅家庭,如果個情況係媽媽唔係有咗細B,係變咗男方突然話要放棄而家自己嘅高薪厚職,去追求自己嘅夢想,去洗幾十萬重新讀返書(一d 無關痛癢嘅科目),禮拜六日又要去上堂又要溫習,一讀仲要讀幾年... 話就話用自己嘅錢,其實咪即係家庭嘅儲備囉... 花上的時間,金錢,所有的opportunity cost (升職嘅機會,陪太太, 大b 嘅時間etc) 就係用緊家庭資源。個男人仲要不理勸告,一意孤行,係呢一個情況之下,各位會唔會覺得個男人好自私呢?

雖然以上嘅例子唔係apple to apple, 但係我只想帶出,結咗婚之後,尤其生了小朋友之後, 家庭係一個單位,做每一件事之前都要衡量件事情對家庭每一個成員嘅影響。

伯爵府

2019勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

BB是一個恩賜,有D人幾恨都冇!!
我會唔理佢點諗照生 最多自己養

別墅

大宅

2019勳章

無條件選擇2

大宅

2019勳章

回覆 開不了口 的帖子

見笑了.. 只係突然有感而發...
女人通常都係好感性,尤其依家個BB係肚裏面嘅時候.. 男人會好理性分析現實嘅狀況...

我身邊眼見神校嘅家長(認識超過50對家長),除左追仔,或屋企真係非常之有錢,有幾個工人又有司機,可以車出車入去補習班等等,唔係嘅話都係一個起兩個止. 中產生兩個嗰啲, 問佢地生唔多個, 個個都耍手擰頭.. 栽培兩個小朋友真係非常之唔容易,仲要四十幾50幾歲..

仲有,唔好成日話女方遷就晒個男方,有時有啲嘢唔係一啖氣之爭, 做到個B出嚟, 男女方都有責任。

好好考慮下一個人搞唔搞得掂, 選擇左對所有人(丈夫和小朋友)都係一世㗎啦。冇後悔藥食。

男爵府

既然係意外,大家又已經結左婚,我唔明點解唔要。
你話你地未成年意外有左就無辦法。

男爵府

阿豬媽@C 發表於 19-10-24 14:42
真係要好現實咁諗呢一個問題... 好多嘢唔係一句話離婚就得...

當然有單親嘅媽媽可以培育出非常出色的小朋 ...
我前度男友就係咁,所以我斬纜走人。事後慶幸沒同他做人世。

男爵府

開不了口 發表於 19-10-24 10:59
咁你朋友有無後悔

我冇問佢,亦唔敢問,不過佢好愛錫兩個小朋友,自從媽咪全職湊佢地之後,兩個小朋友就肥肥白白....媽咪就....好廋

男爵府

今時今日呢個社會, 點解仲可以有意外懷孕呢一樣野唔想要就應該一早做好預防措施。男人天生就係自私,冇女人咁偉大

珍珠宮

2019新春慶豚圓

原來50+,呢個年紀真係想做爺爺多過想做爸爸.....
佢老公會唔會連第一個都嫌遲生,仲黎多個簡直恐懼。叫人落仔就真係叫唔出口,但感覺生咗一定辛苦有排捱.....

大宅

MrsSingSing 發表於 19-10-24 17:50
原來50+,呢個年紀真係想做爺爺多過想做爸爸.....
佢老公會唔會連第一個都嫌遲生,仲黎多個簡直 ...

另一方面諗,個男嘅年紀大,又快走好多,到時個老婆年紀半天吊,又難搵第二個,到時得返仔女陪伴

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你自己攪得掂, 包括經濟上, 預咗好似單親咁照顧BB, 揀2!

大宅

回覆樓主:

雖然唔贊成落,不過,堅持生好似累左下一代,男既50,當佢65歲退休,到時個細先得15歲,仲點供佢讀書?我會現實d,落左佢,雖然殘忍,但好過達唔到共識,生完出嚟時時嗌交

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊