自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

識得幾個家庭都係因為咁頭家就散

其中有個小朋友因為屋企煮唔到飯

佢又無錢買野食

成日扮唔識功課去同學屋企

特登寫慢D 寫到同學屋企開飯 就有野食

校服污糟左就自己係學校洗 著住等乾

久而久之就臭 同學仔又排擠佢

社工同老師去到小朋友屋企連門都入唔到

我好想大家分享下點處理

我唔想小朋友既童年咁渡過

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ShigeoTokuda 發表於 19-10-24 09:12

社會問題、除非你收佢做兒子、否則愛莫能助 ~

幫得幾多、得幾多 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

ShigeoTokuda 發表於 19-10-24 09:12

之前東張西望都有講過 其實都係屬於 焦慮一種

象牙宮

回覆樓主:

https://youtu.be/zf9wmPFK7YU

水晶宮

回覆樓主:

雖然 長貧難顧但煮多1碗飯的能力有既話就煮,煮到佢照顧到自己

我識1個家庭,佢媽媽就咁做煮多1碗飯的能力,煮左幾年,煮到嗰個過來食飯細路的媽媽自己可以照顧到家庭,嗰細路就係佢自己屋企食飯,而家d細路已出晒嚟做野

煮飯的媽媽係一個正能量榜樣的人給我作鼓勵,佢唔係煮1餐,係煮左幾年持續不求回報的好人

侯爵府

BK Milk勳章

spikenard 發表於 19-10-24 11:52
雖然 長貧難顧但煮多1碗飯的能力有既話就煮,煮到佢照顧到自己

我識1個家庭,佢媽媽就咁做煮多1碗飯的能力 ...

嘩,好光輝喎

好難得嘅女好人好事

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

係咩病黎㗎?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

spikenard 發表於 19-10-24 11:52

我識1個家庭,佢媽媽就咁做煮多1碗飯的能力 ...
感動。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

seaman1982 發表於 19-10-24 11:56
係咩病黎㗎?

堆積雜物垃圾病
其實都係心理病/精神病嘅一種

wcpcelia    發表於 19-10-24 19:09

子爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

有d 咁嘅病,我懷疑我媽都有!上網search 下資料先。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

bonbonlush 發表於 19-10-24 12:19
回覆 littlefunpig 的帖子

有d 咁嘅病,我懷疑我媽都有!上網search 下資料先。

好多老人家都中意儲物,少少都無咩問題,有d係儲到成屋都垃圾,連行都行唔到,訓教都要訓屋企外面既走廊,果d已經肯定有病

首頁

尾頁

跳至