婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

平時都盡量少搵佢幫手,因為由細到大都知一搵佢幫手就實有手尾跟有說話聽,最近諗住叫佢幫下手帶個孫去打網球,比佢湊下無咁悶,點知返黎話佢唔肯郁,又話無運動細胞無天份,一樣正面評價都無!仲要話佢學都好過個孫wor,真係反晒白眼!我見過佢打羽毛球,十球都打唔中一球...我奶奶係百彈齋主,所以直接問教練佢果日打成點,教練話無問題,姿勢好靚!

第二堂我自己睇返,一d都唔係咁樣,打得好好,連接十幾球同教練對打!反手正手網前都打到!肯跑同走位架!我淨係想個小朋友做下運動出下汗,點知佢咁都要入位彈一餐,真係越黎越唔想搵佢!調返轉我媽係勁讚架!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

glo000 發表於 19-10-24 09:38
平時都盡量少搵佢幫手,因為由細到大都知一搵佢幫手就實有手尾跟有說話聽,最近諗住叫佢幫下手帶個孫去打網 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 glo000 的帖子

我好小人咁諗其實會唔會奶奶根本唔想帶, 但唔好意思推, 怕比個仔覺得唔肯幫手, 又怕個孫唔親佢, 又想表現係個識做又肯幫手湊嘅奶奶/嫲嫲 。正常小孩做下運動係好事, 何況係自己孫, 正常都唔會咁彈個孫囉!

大宅

Jin2012 發表於 19-10-24 10:53
回覆 glo000 的帖子

我好小人咁諗其實會唔會奶奶根本唔想帶, 但唔好意思推, 怕比個仔覺得唔肯幫手, 又怕個 ...

我估佢唔會唔想湊,只湊一個鐘向家附近,得一粒孫,真係唔明咩心態,依家怕怕了,盡量幾辛苦都自己湊返

男爵府

glo000 發表於 19-10-24 11:16
我估佢唔會唔想湊,只湊一個鐘向家附近,得一粒孫,真係唔明咩心態,依家怕怕了,盡量幾辛苦都自己湊返
...

湊小朋友盡量自己做,你已經好好啦,99肯湊小朋友學野。
你99已經暗示唔想湊小朋友去學野:i,鐘意還鐘意。要企係老人家角度想有d老人家寧願要自由身,間中抽時間約埋三五知己相聚,唔好意思直接推塘,做後生有時要識做。

子爵府

平時都盡量少搵佢幫手,因為由細到大都知一搵佢幫手就實有手尾跟有說話聽,最近諗住叫佢幫下手帶個孫去打網 ...

哈。。你奶奶的情況我好明白。。我爸媽正正是同你奶奶一樣。。我唔鍾意我爸媽湊我女,但有時都想佢地見我女, 咪叫佢地睇一兩日。。佢地又話我女字醜又話佢蠢, 我女字有A分, 全級考第一, 咁都字醜又蠢, 真係唔知點先符合佢地字靚聰明啦。

洋房

ken6555 發表於 19-10-27 11:17
湊小朋友盡量自己做,你已經好好啦,99肯湊小朋友學野。
你99已經暗示唔想湊小朋友去學野:i,鐘意還鐘意。 ...

我都希望99 將來識做,唔好要我照顧佢 (emoji)

講真,一家人總有人有需要幫忙,如果真係唔願幫,掉轉頭,你想人幫個時,人地都唔想幫你啦!真心講句,同99無血緣架,佢無供書教學,既然變成一家人,互相幫忙好應該。當然唔願意唔緊要,將來睇下邊個需要邊個姐(emoji)

大宅

我三四個月都無搵奶奶幫手一次,佢地都想見個孫,我只係唔明點解幫手湊又係咁話鬼佢,彈到佢一文不藉!針對我?個仔錫老婆仔女唔應該嗎?想話我湊得唔好嗎?同其他三姑六婆的孫黎比較?完全見唔到個孫好努力做好自己,我聽到佢係咁彈的說話真係好嬲!

由幼稚園開始就話佢寫字唔靚,但其實己經好靚了,K3去學游水第一堂怕水就話佢無天份,仲要加句,阿乜親戚個女學晒四式,佢個孫由好驚水到學晒四式加埋踩水啦!呢d又盲左睇唔到。

依家只會令佢d仔女同孫都越黎越想避開佢,過時過節出黎食飯都唔想講野!因為講一樣就彈返十樣。

大宅

睇開啲!揾得數字人幫手預左係咁

男爵府

咁咪唔好搵佢囉,So easy.

首頁

尾頁

跳至