婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

99本身係大家族, 有8兄弟妹, 佢地關係好好, 所以成日會搞活動同聚餐, 但佢地成日要求我地後生個輩都一定要出席... 我本身就係唔太喜歡去人多地方同應酬既人, 但為左比面C6同99, 咁我之前都去左好多次... 但個個月都係咁我真係頂唔順! 同佢地又唔熟, 次次去到坐埋一邊等食, 食完就散, 真係好無聊... 佢地成班成日講埋D無營養既野, 講是講非...
我同C6講我唔想去, 過時過節個D就無得講啦! 但平時點解我都一定要去? 於是最近個次C6話唔得閒唔去, 99即刻黑面同望住我... (意思係C6唔去, 我都要做代表去) 我扮睇唔到唔出聲... 查實C6唔去, 做老婆都一定要單拖去架咩? 重點係去到ON居居都唔知自己做乜, 周身唔聚財咁...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

C.yan110 發表於 19-10-24 10:49
99本身係大家族, 有8兄弟妹, 佢地關係好好, 所以成日會搞活動同聚餐, 但佢地成日要求我地後生個輩都一定要 ...

未必每一次都出

複式洋房

99本身係大家族, 有8兄弟妹, 佢地關係好好, 所以成日會搞活動同聚餐, 但佢地成日要求我地後生個輩都一定要 ...

真係唔想去既時候我會叫c6自己去,如果佢唔去既話我一定唔會自己去食飯
有時最煩既係我已經約左人,咁啱撞期,雖然無話一定要我去但係好似會有說話比佢個仔聽lo
正正就係琴日發生,話說阿媽黎緊要搬屋,我已經講話我會去幫手,琴日99打黎話阿伯生日約食飯,點知就係搬屋同一日,我就同c6講去唔到(因為c6要幫手搬),佢地就話都係食夜晚,咁搬完黎食,但係我搬屋就預左要全日架啦,唔通搬到一半走左去咩,同埋都預左夜晚會一齊食飯,佢地咁忟水先約食飯黎唔到怪邊個?我同c6講要去你自己去我會留底同阿媽食,果個係你阿伯依個係我阿媽我梗係揀陪阿媽架

C.yan110    發表於 19-10-24 11:37

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-10-24 11:15
我地都似,係大家族
個個月去就多左少少
有事我會推(唔舒服/要返工)未必每一次都出
就係囉! 個個月都搞... 99同佢D兄弟妹感情好係好事, 咁佢地咪自己老個輩玩囉!做乜要搞我地呢?... 一話唔去即刻黑面黑到... 洗唔洗呀? 佢地唔洗做, 我地要呀! 有時難得放假想休息下/係屋企做下家務囉!
JM, 請教如果你C6唔去佢親戚既飯局, 你都會去嗎?? THX!

男爵府

alicenip 發表於 19-10-24 11:32
真係唔想去既時候我會叫c6自己去,如果佢唔去既話我一定唔會自己去食飯
有時最煩既係我已經約左人,咁啱撞 ...
我99又係好鍾意好忟水先同C6講... 大佬, 我地都有朋友架! 最慘係我地一話唔去, 大把說話聽同99黑面黑到... 我真心覺得好煩好困擾! 唔係人人都咁鍾意應酬的...
又成日都好死唔死, 做節食飯唔知點解我家同男家成日撞日子, 次次我都要就佢地改自己家食飯日子... 唔係99又話我唔識做人...

複式洋房

C.yan110 發表於 19-10-24 11:46
我99又係好鍾意好忟水先同C6講... 大佬, 我地都有朋友架! 最慘係我地一話唔去, 大把說話聽同99黑面黑到... ...

我就唔會就啦,約左就約左,無理由要為左佢地去推自己阿媽改期,99中意點講由佢,如果次次都就佢地就會覺得自己大曬
如果真係撞期就同c6商量一人去一邊

男爵府

結婚廿幾年未試過單獨出席男家聚會。 c6 唔去我更加唔會去。c6去 我都未必會去, 但大節日, 我一定出席。

C.yan110    發表於 19-10-24 14:04

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

C.yan110 發表於 19-10-24 11:35
就係囉! 個個月都搞... 99同佢D兄弟妹感情好係好事, 咁佢地咪自己老個輩玩囉!做乜要搞我地呢?... 一話唔去 ...

老公唔去我梗係唔去

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-10-24 13:15
老公唔去我梗係唔去
我都係因為尊重我老公先去
我地以前仲癲,唔係一個月一次。試過星期六食完晚飯。第2日 ...
就係囉! C6唔去我去黎做乜? 同D人一D都唔熟, 仲要比錢出黎食架... 個個月都係咁, 好嬲!! 99仲成日話C6比咁少家用佢, 又唔知應酬佢地班人都洗唔少啦! 貼錢買難受...

男爵府

alicenip 發表於 19-10-24 11:53
我就唔會就啦,約左就約左,無理由要為左佢地去推自己阿媽改期,99中意點講由佢,如果次次都就佢地就會覺 ...
我都有諗咁做, 但C6知99麻煩, 所以叫我盡量就下... 我見我地仲係結婚頭幾年就就下, 之後唔理佢了...

寶石宮

C.yan110 發表於 19-10-25 12:01
我都有諗咁做, 但C6知99麻煩, 所以叫我盡量就下... 我見我地仲係結婚頭幾年就就下, 之後唔理佢了...

...

我而家要做間中唔出席嗰啲

大宅

好明白你嘅感受,我老公屋企都好多聚會,99同62兩邊都有唔少兄弟姊妹,我老公好重視佢啲家人,由拍拖三個月已經迫我出聚佢啲家庭聚會,去到我根本冇野傾悶到死,次次都勁唔想去,唔去我老公又話我唔尊重佢啲屋企人!而家有個b我老公仲成日約啲親朋戚友上黎探b, 搞到我想週末抖抖同bb二人世界都唔得

男爵府

ching21 發表於 19-10-26 00:48
好明白你嘅感受,我老公屋企都好多聚會,99同62兩邊都有唔少兄弟姊妹,我老公好重視佢啲家人,由拍拖三個月 ...
嗯,咁樣真係好困擾!
個人覺得C6屋企冇得講啦,但佢個邊d親戚都要成日見,我真係接受唔到!重點真係同佢地唔熟冇話題,佢地成日又係度炫耀自己,真係好煩!雖然C6都怕99好煩,但我地家下都嘗試緊反抗,唔出席咁多,慢慢減少出現次數了!

別墅

pistachio 發表於 19-10-24 13:05
結婚廿幾年未試過單獨出席男家聚會。 c6 唔去我更加唔會去。c6去 我都未必會去, 但大節日, 我一定出席。 ...

Me2

男爵府

我新婚第一年新年,老公要返工去唔到6299兩邊啲親戚度拜年,好彩99識做,話我唔識啲人唔去就算,不過99自己嗰邊啲人我識,有兩句,就想我代表出席,咁結果我都去咗99嗰邊(同99嗰邊啲人仲多話題過同自己99)。
但我男人反而有說話俾我聽,覺得62嗰邊啲人都俾面嚟飲完我哋嗰餐,事隔幾個月,拜年我就唔去傻傻地嘅,3唔識7,啲人係結婚嗰日見過一次咋!自己代表真係打屎唔會去

男爵府

Hapi_Baby 發表於 19-11-1 12:24
我新婚第一年新年,老公要返工去唔到6299兩邊啲親戚度拜年,好彩99識做,話我唔識啲人唔去就算,不過99自 ...
我都有試過, 我上年9月結婚, 10月 62個邊就有個親戚嫁女, C6因為要開夜去唔到, 於是99就話我嫁左過黎就要做代表去... 咁我有去, 咪成晚一個ON居居唔知自己做乜囉! 呢D就算, 但平時個D無聊活動就唔好搞我地啦! 佢地老個輩感情好要成日見係佢地既事, 唔好強迫後生個班一定要JOIN!!

男爵府

我結婚頭幾年,我99都係咁。又係黑面,又係話乜野錢同你地比埋啦,唔去晒錢,我唔理,照推囉,唔得閒就係唔得閒,老公自己都唔願去,我呢d外姓人,咪傻啦,佢講多幾次,佢個寶貝仔唔理佢,佢就唔會再成日煩你地。

男爵府

ilovecafe 發表於 19-11-1 20:18
我結婚頭幾年,我99都係咁。又係黑面,又係話乜野錢同你地比埋啦,唔去晒錢,我唔理,照推囉,唔得閒就係 ...
最慘我地係被迫去之餘,仲要比錢架!不過家下我都話之佢,唔想去就唔去了!真係過時過節喜慶事冇得講,其他唔想理佢地!99個邊d人真係好煩又鍾意攞威。。。

男爵府

C.yan110 發表於 19-11-2 01:01
最慘我地係被迫去之餘,仲要比錢架!不過家下我都話之佢,唔想去就唔去了!真係過時過節喜慶事冇得講,其他 ...

我99之前都話去唔去要比錢,又話結咗婚的當分咗家要比多份,我真係彩佢都傻,叫佢個仔攪囉。要比錢咪叫佢問佢個仔拎囉,拎得一兩次,再蠢再孝順都唔會彩佢啦。總之就千其唔好同佢正面嘈,乜都話要問過c6先。

C.yan110    發表於 19-11-5 23:57

子爵府

C.yan110 發表於 19-10-24 11:46
我99又係好鍾意好忟水先同C6講... 大佬, 我地都有朋友架! 最慘係我地一話唔去, 大把說話聽同99黑面黑到... ...

你咪由佢黑面囉。佢黑面你又唔會痛嘅。

C.yan110    發表於 19-11-5 23:57

首頁

尾頁

跳至