時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

主打本土味道的龍門冰室,自9月起推出學生優惠,推出免費餐予中學生、大專學生,今日(24日)開市前卻遭受刑事毀壞。龍門冰室紅磡其利街分店清晨5時許遭四名蒙面大漢持鐵通大肆破壞,櫥窗玻璃碎裂。經過一輪清理,食客繼續蜂擁而至,全店滿座,門外大排長龍。警方未就事件接獲報案。

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/389755/%E9%BE%8D%E9%96%80%E5%86%B0%E5%AE%A4%E9%81%AD%E7%A0%B4%E5%A3%9E-%E6%AB%A5%E7%AA%97%E7%8E%BB%E7%92%83%E7%A2%8E%E8%A3%82-%E7%86%9F%E5%AE%A2-%E6%84%88%E6%89%93%E7%88%9B%E5%B0%B1%E6%84%88%E8%A6%81%E9%A3%9F#media_id=3449729

龍門冰室紅磡分店清晨5時許遭四名蒙面大漢持鐵通大肆破壞,櫥窗玻璃碎裂。(黃偉民攝)

龍門冰室清晨5時許在社交網站發帖,指紅磡分店被人「打爛晒啲嘢,服務可能有少少受阻」,需轉用手寫單。記者到現場見龍門冰室紅磡分店櫥窗玻璃碎裂,店內分隔空間的玻璃亦受破壞;另外收銀機屏幕、兩部電腦均遭殃。據職員所講,清晨店舖未正式營業,四名蒙面、蒙頭大漢闖入店內,手持鐵通大肆破壞。經過一輪清理,冰室如常啟市,食客繼續蜂擁而至,全店滿座,門外大排長龍。

龍門冰室自9月起推出學生優惠,推出免費餐予中學生、大專學生。學生岑先生不時來店食早餐,見此破壞情況認為「打爛玻璃唔應該,暴力係唔好。」又強烈譴責暴力,認為4名兇徒不喜歡此店可以宣傳罷食,以其他手段表達,不一定要用訴諸暴力。熟客Ken表示沒有政治立場,亦不知龍門冰室是「黃絲店」,長期光顧皆因此店「好食」,認為是次事件「完全係針對黃絲市民,佢哋愈打爛呢就愈要食,無理由因為咁樣影響市民幫襯呢間舖頭嘅。」批評攻擊行為影響紅磡居民飲食,認為「警察要保護黃絲店呀。」

冰室支持者對破壞事件大感不滿,發帖三小時近三萬人表態,對事件表達「嬲嬲」的有近二萬人。有人稱讚龍門冰室為良心食店,會繼續支持,更有人表示願意前往協助清理。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-10-24 12:32

侯爵府

回覆樓主:

自導自演咋 ,比起小米規模,差天共地啦!

jeje    發表於 19-10-25 01:18
無盡夏    發表於 19-10-24 14:02
felixfafa    發表於 19-10-24 13:53
Shhhhh    發表於 19-10-24 13:50
taktakjar    發表於 19-10-24 12:42
SIRIABABY    發表於 19-10-24 12:34
ic34    發表於 19-10-24 12:29
緣份的天空    發表於 19-10-24 12:23
esmehouse    發表於 19-10-24 12:00
jsytsang    發表於 19-10-24 11:56
carolycng    發表於 19-10-24 11:54

珍珠宮

MKma 發表於 19-10-24 11:30

Agree

放火燒銀行店鋪,仲過分

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

美心,所有中資公司, 銀行 被破壞搶掠又唔提 gei,佢地平衡時空梗呀?

taktakjar    發表於 19-10-24 12:42

侯爵府

都無放火... 小兒科啦..
次次自己友的就係甘二扑爛佢來做新聞
真正對付的就放火燒

無盡夏    發表於 19-10-24 14:03

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

要破壞會咁輕手?唔放火咁奇?就住就住咁打,次次都熟口熟面,見到都厭

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

好心做戲都俾多兩錢肉緊啦!又係就住就住!同岑xx俾人打同何xx俾人淋紅油都係咁假!

大宅

比起美心,中銀,中旅社破壞規模,算係好仁慈啦,又唔見黃絲譴責暴徒既?

ic34    發表於 19-10-24 12:29

珊瑚宮

回覆樓主:

又玩自編自導自演
真係破壞, 呢期係燒舖
打爛玻璃咁小兒科?
上晒報紙, 慳好多廣告費啦

伯爵府

對此店無感覺,大把店慘過佢

緣份的天空    發表於 19-10-24 12:27

大宅

小源 發表於 19-10-24 11:02
主打本土味道的龍門冰室,自9月起推出學生優惠,推出免費餐予中學生、大專學生,今日(24日)開市前卻遭受 ...

按照黃絲邏輯,我有理由懷疑係自導自演啦,唔該請交足戲,跟從美心,中銀和中旅社破壞標準啦。

伯爵府

回覆樓主:

咁小兒科

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔報警, 好奇怪喎

男爵府

自編自導自演係咪講緊警察?

侯爵府

回覆樓主:

店主係,聽到個阿媽話d暴徒周圍破壞,所以嬲豬趕走佢....果個?佢不是支持暴力破壞嗎

子爵府

琥珀宮

睇新聞即時咁諗,因為唔報警,覺得頗可疑。

大宅

小兒科到咁,重可以做生意,其他店鋪就慘好多喇!

伯爵府

熟客Ken表示沒有政治立場,亦不知龍門冰室是「黃絲店」,長期光顧皆因此店「好食」,認為是次事件「完全係針對黃絲市民,佢哋愈打爛呢就愈要食,無理由因為咁樣影響市民幫襯呢間舖頭嘅。」

唔知自己睇咗咩。

首頁
12345...10

尾頁

跳至