自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

不懂感恩, 只懂怪責, 將會乜都冇哂
Gratitude itself is a form of abundance, and the vibrational frequency of gratitude and appreciation will automatically attract even more to be grateful for.

象牙宮

回覆樓主:

因為d福利根本係浪費,唔岩用!

子爵府

大佬,真係撐唔落
不如早些叫班「書記」過來幫手仲好

珍珠宮

回覆樓主:

120蚊
真係冇乜幫助
2500蚊
又吾知拖到幾時有?
4000蚊
有交稅拎吾到

不如好似薯片叔叔6000蚊人人有份

esmehouse    發表於 19-10-24 20:03

男爵府

lingw. 發表於 19-10-24 14:13
Gratitude itself is a form of abundance, and the vibrational frequ ...

已經無啦 d福利都吾系我地拎既 仲要感謝佢呀?

男爵府

1億 支助本地老人家本地遊會冇咁嬲
你所講既唔感恩的確係
只係利益輸送
每間旅行社送幾萬蚊
旅行社又唔會平比你

wcpcelia    發表於 19-10-24 18:06

伯爵府

Gratitude itself is a form of abundance, and the vibrational frequ ...

同意,唔知足,有又嫌少。有D福利未必自己有份,但全香港咁多人,要照顧唔同人嘅需要

幸福花    發表於 19-10-24 18:07

子爵府

幫到人是福利,幫唔到是倒錢落海。如果明知是倒錢落海都反而認為是好,咁是對等緊福利的人的黑心。刹了你父母,再供你食,你都要感恩?有時做人問下個良心在那,香港有好多真需要福利的人但因為政府將錢用在錯的地方,就要等等等,等到死都等唔到呀︳你知不知呀,有時你什麼都不做,至少知是無錢還死得眼閉,但睇住你用在那人XX手上,就真是死唔眼閉。

tcftcf    發表於 19-10-25 09:22

禁止訪問

伯爵府

你係咪不用交稅果堆,
感恩? 難聽過粗口!!

侯爵府

joyce121 發表於 19-10-24 14:25
感乜恩,你以為係林鄭荷包派既

仲未知行政費又要幾多? 4000 個次洗多幾憶,點支持?

男爵府

回覆樓主:

認同,撐唔落政府,我覺得啲官員真係做唔掂請自行落台。

新移民(包括難民和外國人)全部要住滿7年先可以拎綜援和公屋
家庭補貼電費10%
住劏房有租金津貼
起醫院起老人院起托兒所
交通費回贈10%

如果佢搞呢啲政策我會好感恩
其實佢唔諗咁多縮數,慳返啲行政費已經可以cover啲補貼金額啦,起碼市民條氣順左

就算真係乜補貼都無,起公屋,居屋,醫院呢啲急需建築,市民條氣都順啲啦
120蚊真係劏房波先諗得出

annann246    發表於 19-10-24 18:11

侯爵府

120蚊真心攞黎補貼長者好過,我都冇份,但起碼合理好多
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

認識瑞士牛牛第二回

其實香港仲有好多民生問題好嚴重, 將O個一億直接用落醫院度仲好啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

有用至可以感恩呀

子爵府

回覆 lingw. 的帖子

好多也不是幫助太大,但以香港咁低稅,本人personally 冇complaints~
其實可能受惠者冇出聲,冇受惠就嘈!

男爵府

我寧願佢拎呢d錢做好教育,老人既設施或者資助仲好啦!張d錢拎去亂用,唔係要多謝佢呀!真係好笑!

侯爵府

回覆樓主:

120浪費社會資源

公爵府

kitlinggloria 發表於 19-10-24 14:30
認同,撐唔落政府,我覺得啲官員真係做唔掂請自行落台。

新移民(包括難民和外國人)全部要住滿7年先可以 ...

Exactly! 醫療明明有極大需求,點解唔加十億八億落去?仲有老人、SEN支援都係極度短缺,如果老人醫療卷可以每人加多2千,已幫到好多老人家。
宜家咁多SEN兒童,佢地係同時間競賽,要6歲前有足夠訓練,但從評估到排到期訓練,往往已超過6歲,好多父母唯有好貴好貴咁俾錢做私人訓練。
綜緩户點解可以坐喺度收錢?點解唔叫佢地去掃街/做義工?綜緩應有限制唔可以攞到永遠,要逼佢地攞咗x年就要出來工作,唔做野就政府分派俾佢地做,宜家只係不斷養懶人,唔駛做有錢收,梗係唔做啦

男爵府

老人, 教育, 醫療呢D先會幫到人, 成日幫埋D新移民, 呃政府既人, 點樣感恩呀.

C.yan110    發表於 19-10-24 15:23

首頁
12345...8

尾頁

跳至