1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

不要pm我純粹想問下大家

大宅

我都想知

我有朋友唔係賣家, 只係用家, 咁佢講到好好
我都了解下
但問親D人知道的大多數都是賣家

男爵府

Sasado 發表於 19-10-24 16:39
不要pm我純粹想問下大家

發燒,咳,濕疹,乜病都可以話搽油好,咁人地醫生讀咁多年書黎做乜。-_-

子爵府

honeybid2 發表於 19-10-27 15:15
發燒,咳,濕疹,乜病都可以話搽油好,咁人地醫生讀咁多年書黎做乜。-_-
...

咪就係~有個親戚同我講佢仔從從細就用精油身體會強壯,我小朋友有次腸胃炎同我講食益生菌,大佬,腸胃炎緊係係睇睇醫生先啦!利申:她係化妝師

男爵府

Sasado 發表於 19-10-27 17:27
咪就係~有個親戚同我講佢仔從從細就用精油身體會強壯,我小朋友有次腸胃炎同我講食益生菌,大佬,腸胃炎 ...

腸胃炎食益生菌唔算誇張。我聽過最誇張係帶一箱油返公司然後媽媽同事們就逐個同佢講小朋友有咩問題然後精油教主好似中醫咁幫每種病「配油」,勁過醫生

子爵府

honeybid2 發表於 19-10-27 18:21
腸胃炎食益生菌唔算誇張。我聽過最誇張係帶一箱油返公司然後媽媽同事們就逐個同佢講小朋友有咩問題然後精 ...
佢冇直接sell我精油嘅, 不過暗示同我講精油對小朋友好

別墅

精油係有殺菌作用的,燃點方法令室內空間潔淨, 或溝浠來搽~

絕對有用的, 但最好由註冊冶療師的配方。

推銷果d 要諗清楚係咪純度100%精華油啦!

(買開都係5ml - 10ml 有排用~ 上過工聯會香薰冶療課程單1-3)
回覆 Sasado 的帖子

Hi Sasado, 如果媽媽想俾BB使用精油,要先了解精油性質、成份和按量使用, 避免使用過量風險, 幫BB用精油係想BB訓得好D嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Sasado 發表於 19-10-27 17:27
咪就係~有個親戚同我講佢仔從從細就用精油身體會強壯,我小朋友有次腸胃炎同我講食益生菌,大佬,腸胃炎 ...

咁腸胃炎食益生菌都錯唔晒既... 但唔可以淨係食益生菌 lor..
我小朋友上次腸胃炎.. 醫生除左止嘔止柯藥.. 都有開益生菌..

大宅

要睇下小朋友幾多歳,不是每種精油都可以用在小朋友身上!溝油係有份量,唔同用途有唔同份量。又或者有某啲油係有contraindications, 最好搵返正式嘅香薫治療師問下

子爵府

tyyho1 發表於 19-11-1 11:11
咁腸胃炎食益生菌都錯唔晒既... 但唔可以淨係食益生菌 lor..
我小朋友上次腸胃炎.. 醫生除左止嘔止柯藥.. ...
佢係同我講食益生菌同用用精油調理身體

大宅

回覆樓主:

我用左5年,so far我們一家真係停左西藥,當然會有一般傷風感冒,但我們真係靠油真係令免疫力強左,有時人明知藥係有副作用都願意食,反而精油有幾千年歷史,反而d人咁驚,我覺得都幾可悲,其實多了解,稀釋足夠,安全用油,唔會差過西藥成效

大宅

我屋企人有用開 有溝定一枝比我 當小朋友一開始有少少唔舒服我就會幫佢搽 如果病情唔嚴重 我都唔會比佢食西藥

大宅

我用左三年,用咗之後,兩個女真係病少咗好多,同埋極少交叉感染,一般病,用油都會幫到手。
可能我本身有興趣,都會試油,可能因為咁,都有機會是到什麼油夾阿女。始終食藥感覺唔係太好,作為保健,都覺得可以試吓。當然,都要留意小朋友情況,要及時看醫生啦。
另外,寧夏紅和保健食品我都有試,都有啲出人意表嘅收穫。

8 weeks - 1.44cm        16 weeks - about 9cm
11 weeks - 4.94cm       born - 2.65kg
12 weeks - 5.94cm

首頁

尾頁

跳至