跳至

首頁

尾頁

別墅

hello 大家好!

以我所知,先生 (居英權二代)的英籍可直接傳給下一代,配偶及子女需申請settlement visa 居英一段時間。

請問是否配偶五年後可永居,過多一年入籍?子女則三年後永居?or入籍??

因網上太多資訊,看得很亂……
懇請過來人賜教,感激

大宅

happyfa 發表於 19-10-24 18:55
hello 大家好!

以我所知,先生 (居英權二代)的英籍可直接傳給下一代,配偶及子女需申請settlement visa ...

你要問英國律師先得WOR....因為英國移民政策成日改, 有時變到同國籍法唔同, 所以最好問律師啦....我自己當全部5年入籍算了

5年申請拎永居, 拎完可以申請埋入籍 (所以唔駛等6年)

小朋友3年入籍呢個...有人話可以, 有人話要父母係小朋友出世時在英國住夠3年先得

別墅

回覆樓主:

謝謝解答!

如果小朋友獲發settlement visa 時under 18歲,但五年後over 18歲,仍可以入籍嗎?

大宅

happyfa 發表於 19-10-25 22:42
謝謝解答!

如果小朋友獲發settlement visa 時under 18歲,但五年後over 18歲,仍可以入籍嗎?

可以,但要考語文試同英國知識試(正常會pass到)
但未拎永居讀大學要比overseas student fee

別墅

ruudi82 發表於 19-10-26 00:53
可以,但要考語文試同英國知識試(正常會pass到)
但未拎永居讀大學要比overseas student fee
...

這樣也放心點..

別墅

回覆樓主:

另外,

若希望插班入grammar school, 手續係點?

大宅

happyfa 發表於 19-10-31 22:29
另外,

若希望插班入grammar school, 手續係點?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_grammar_schools_in_England

以上有所有Gramma school 名....GOOGLE 搵返間學校, 自己搵EMAIL 去問...不過通常都係要有位/CALL WAITING LIST的人去考試及INTERVIEW

別墅

ruudi82 發表於 19-11-1 11:41
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_grammar_schools_in_England

以上有所有Gramma school 名....GOO ...

即首要係學校有位先……
謝謝

別墅

happyfa 發表於 19-10-24 18:55
hello 大家好!

以我所知,先生 (居英權二代)的英籍可直接傳給下一代,配偶及子女需申請settlement visa ...

如果老公直接傳到,你既小朋友唔係已經拎得到UK Passport?
我老公係果邊出世,兩個小朋友唔係,但都已經一出世就申請到UK Passport

別墅

yingshan0124 發表於 19-11-13 10:50
如果老公直接傳到,你既小朋友唔係已經拎得到UK Passport?
我老公係果邊出世,兩個小朋友唔係,但都已經 ...

因為老公不在英出世,其居英權承傳自奶奶(97前居英權計劃申請人),屬BC by descent, 不可直接傳比仔女

伯爵府

好媽媽勳章

ruudi82 發表於 19-10-25 09:53
你要問英國律師先得WOR....因為英國移民政策成日改, 有時變到同國籍法唔同, 所以最好問律師啦....我自己當 ...

想請問我老公擁有居英權(97年前獲取),而他獲取居英權時是單身的,那麼女兒(15歲)現正能否繼承/獲得居英權呢?

大宅

elysemama 發表於 19-11-24 23:30
想請問我老公擁有居英權(97年前獲取),而他獲取居英權時是單身的,那麼女兒(15歲)現正能否繼承/獲得居 ...

因資料唔全面, 答你唔到

先睇呢條LINK了解下先
https://www.facebook.com/goodbyehkhellouk/posts/219393321922479/

然後問下你老公知唔知佢英國藉係British Citizen by Descent 定係British Citizen otherwise than by Descent

如果佢係British Citizen by Descent ---即居英權係透過你老公父母取得, 咁佢好大機會係British Citizen by Descent , 咁樣你地仔女係唔可以繼承居英權, 不過可以透過全家申請SPOUSE VISA (要係子女18歲前申請到), 到英國連續居住5年, 你及子女都可以入到英國國藉

如果係British Citizen otherwise than by Descent, 係可以繼承英國國藉得...但因為我冇研究, 我唔敢答你係咪父親有就得定點...

不過你可以自己睇下點做先得---以下LINK 比你參考
https://www.gov.uk/government/publications/children-born-outside-the-uk-british-citizenship

伯爵府

好媽媽勳章

ruudi82 發表於 19-11-25 10:48

Thanks so much for your reply. 真的感激你,資料很有用!

我老公的居英權是他自己獲取的,不是繼承他的父母的。

大宅

elysemama 發表於 19-11-25 10:55

Thanks so much for your reply. 真的感激你,資料很有 ...

如果睇左條LINK 係得..就快手去英國領事館拎埋BC passport了...如你小朋友係英藉, 可去英國住三年..(要交下稅) , 到時讀英國大學先可以LOCAL FEE (就算係英藉, 冇交過稅都要比OVERSEAS STUDENT FEE)

別墅

回覆樓主:

若在港唸小五,怎樣考11plus?
程序係點??

大宅

happyfa 發表於 19-11-28 11:39
若在港唸小五,怎樣考11plus?
程序係點??

如在港唸小五, 應該就不能考英國的11 PLUS了

別墅

ruudi82 發表於 19-11-29 09:45
如在港唸小五, 應該就不能考英國的11 PLUS了

即是說,一定要在英國讀Year 6才可以考11 plus……

大宅

happyfa 發表於 19-11-29 10:17
即是說,一定要在英國讀Year 6才可以考11 plus……

應該是吧...11 plus 是當地教育系統考試黎......FOR 升GRAMMAR SCHOOL 用

複式洋房

happyfa 發表於 19-11-29 10:17

知道有人外國曾經考11+,亦有人飛去英國考。
因為英國11+唔係全國standardized 一份卷,全國有成幾十個11+試,視乎地區及學校,所以最好揀咗地區或心儀學校,再向學校查詢。如果心儀幾間,有可能要考多過一個。

部分學校排名:
https://www.facebook.com/114265443299489/posts/163827878343245?d=n&sfns=mo

通常aged 10-11 考,英國year 6,通常9月考,要睇番個別地區或學校要幾時截止報名。

珍珠宮

ruudi82 發表於 19-11-25 10:48

如果我仔女係bc by descent,但我冇喺英國住過更遑論做野,咁我仔女係咪都有居英權?但讀書仍然係intl students價錢?

首頁

尾頁

跳至