跳至

首頁

尾頁

大宅

^O^ 發表於 19-12-9 21:50
如果我仔女係bc by descent,但我冇喺英國住過更遑論做野,咁我仔女係咪都有居英權?但讀書仍然係intl stud ...

你都講左你仔女係bc by descent....咁佢地已經係BC, 不論bc by descent/BC otherwise by descent, 都可以係英藉, 分別係你子女個子女(即係你個孫)如果唔係英國出世就冇英藉, 不過就算你仔女係bc by descent/BC otherwise by descent, 冇係英國住過三年(有交下council tax), 都要交intl stud fee (講緊大學)

如果你話你自己係bc by descent冇喺英國住過更遑論做野, 咁要睇你仔女邊到出世
英國---> 佢地依然係英藉

香港-->佢地冇局英權, 但可以係佢地18歲及未結婚前透過FAMILY VISA 到英國住夠5年就可申請英藉..(要連埋父母一家人過去, 如果離左婚仲要睇下另一方有冇比錢養小朋友, 復雜D架)

申請FAMILY VISA 有幾個條件..INFO: https://www.gov.uk/uk-family-visa

如你冇係英國做過野, 依然可以用銀行存款申請--以下LINK P.47-48, 如果連小朋友, 約7萬幾至8萬鎊存款存半年,, (兩年半後/五年後都要再審一次架, 所以如非必要此筆錢要KEEP住)
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/826340/Appendix-FM-1-7-Financial-Requirement-ext_1.pdf

如果你另一半PASS到英文STD-(要求唔太高)/存款要求/生活知識水平試, 咁就5年後可入藉了

珍珠宮

ruudi82 發表於 19-12-10 09:51
你都講左你仔女係bc by descent....咁佢地已經係BC, 不論bc by descent/BC otherwise by descent, 都可以 ...

Thank you, very clear.

大宅

回覆 ruudi82 的帖子

請問如果冇住三年,但有交council tax,大学交國際或是本地f e e?T h x

大宅

joejerry 發表於 19-12-20 14:13

請問如果冇住三年,但有交council tax,大学交國際或是本地f e e?T h x ...

住唔夠三年係要比國際生FEE 的
睇下Oxford 點講....(唔同大學有少少唔同, 但基本上要讀大學前至少在英國住夠3年) / 當然有D復雜CASE 係如果父母當軍/去外國領事館做野而子女要跟住父母, 咁樣有機會唔駛係英國本土住夠3年...但因為太復雜而好睇CASE BY CASE, 所以我冇太多研究)

http://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/fees-and-funding/tuition-fees/fee-status

複式洋房

joejerry 發表於 19-12-20 14:13

請問如果冇住三年,但有交council tax,大学交國際或是本地f e e?T h x ...

要睇番大學,有時有d大學比你交local fee. 有d要你交international fee

大宅

nelnelyeung 發表於 19-12-21 14:28
要睇番大學,有時有d大學比你交local fee. 有d要你交international fee

有邊D唔駛住夠三年可交到Local fee? (我知道間間有D唔同, 所以都冇睇晒好多大學...剩係睇左最出名個幾間係要)

複式洋房

ruudi82 發表於 19-12-23 09:53
有邊D唔駛住夠三年可交到Local fee? (我知道間間有D唔同, 所以都冇睇晒好多大學...剩係睇左最出名個幾間係 ...

相信睇個別application ,我估讀咩科,收生情況都有影響,這個不太肯定

洋房

想請問我先生係有BC,係老爺以前公務員比埋佢既,
咁係咪算係BC by decent?

因為佢有朋友都係類似情況,

好似話可以再傳比小朋友 有無jm識得搞

男爵府

醒目開學勳章

hello, 我都係 bc by descent, 小朋友打算兩年後去英國讀 year 9,住幾年拎埋英藉。而家開始搵緊資料。其實我最想知道,如果老公因工作關係暫時唔過去英國(遲我地幾年先去),只有我和小朋友去英國,係咪一定唔批小朋友的申請?

大宅

zj 發表於 20-1-7 19:20
hello, 我都係 bc by descent, 小朋友打算兩年後去英國讀 year 9,住幾年拎埋英藉。而家開始搵緊資料。其實 ...

1. 會批你地Spouse Visa

2. Spouse Visa 要在2.5年後再續一次申請 (續簽後住夠5年先可以入英藉)

3. 到時相信有99%機會(我指你地過英國2年半後), 你地係續簽唔到Spouse Visa....(我唔知係會踢返你地走定係從新計過年期...即唔計你地住左2.5年)

拎ILR 要至少你地係要一齊住, 同埋常住英國....

你GE做法雖然2.5年後未必續簽到, 但至少呢2.5年內你小朋友可以讀State school (唔駛學費, 當然應該好難插到D好的STATE學校)

如果到時唔簽你...你可以再申請返spouse Visa ge....(從新批過)

大宅

ruudi82 發表於 20-1-9 12:42
1. 會批你地Spouse Visa

2. Spouse Visa 要在2.5年後再續一次申請 (續簽後住夠5年先可以入英藉)

其實我建議, 如果老公幾年後先過, 到不如係小朋友18歲前 (插YEAR 12) 或讀大學先一家人過去..(總知要18歲前申請到去英國住夠5年就入英藉)

男爵府

醒目開學勳章

ruudi82 發表於 20-1-10 09:47
其實我建議, 如果老公幾年後先過, 到不如係小朋友18歲前 (插YEAR 12) 或讀大學先一家人過去..(總知要18歲 ...

謝謝回覆。

其實呢個方案對家人拎英藉黎講係最好。
但.... 想小朋友在讀公開試課程前在英國 settle down, 會適應得好d, 所以先諗 year 9 過去.

大宅

zj 發表於 20-1-10 12:18
謝謝回覆。

其實呢個方案對家人拎英藉黎講係最好。

你問GE, 正正我之前想做, 但真係唔太WORK

男爵府

醒目開學勳章

ruudi82 發表於 20-1-12 20:32
你問GE, 正正我之前想做, 但真係唔太WORK

明白。
可能... 我會照申請小朋友過去讀 year 9, 過 2.5年,睇下到時老公香港份工點,起碼呢 2.5年當係比我同小朋友適應期。

不過首要係要決定在邊個地方住&讀書先。好迷惘。想搵d天氣好d 的地區,Bournemouth,Milton Keynes ok 嗎?住屋/ 讀書環境/ 安全/ 生活指數係點?謝謝(emoji)(emoji)

大宅

爸B勳章

回覆樓主:

不好意思,我想請教一下醫療,我case同樓主一樣,如果子女申請成功settlement visa, 係咪有交NI就可以有NUS cover?

大宅

zj 發表於 20-1-12 22:00
明白。
可能... 我會照申請小朋友過去讀 year 9, 過 2.5年,睇下到時老公香港份工點,起碼呢 2.5年當係比 ...

如你申請小朋友過去...即係代表讀STATE SCHOOL....通常只能插低排名學校...(如果你讀私校, 其實可以唔駁申請spouse visa)

我都考慮緊Derby/Southampton/Bournemouth/Portsmouth

不過, 如果你有D錢(而唔想住LONDON的話), 可以諗Surrey同Brighton, 都係治安非常好同近倫敦

如果你唔介意住遠D,又唔怕冇工做, Exeter 幾好架...治安天氣都係好好

大宅

lovelycar 發表於 20-1-13 21:36
不好意思,我想請教一下醫療,我case同樓主一樣,如果子女申請成功settlement visa, 係咪有交NI就可以有NU ...

申請左SPOUSE VISA 批左後, 其實五年內除讀書外係冇其他福利, 不過, 你攪VISA (定批左後--我忘記左), 係要交5年類似社保費..大約每年比1-3千鎊( 我唔太記得幾錢..大約呢個range) , 比完後, 就可以睇當地醫生....----> 呢part 我印象唔多, 你可以上網做下reseach

大宅

zj 發表於 20-1-12 22:00
明白。
可能... 我會照申請小朋友過去讀 year 9, 過 2.5年,睇下到時老公香港份工點,起碼呢 2.5年當係比 ...

記住雖然你老公唔會即刻去, 但佢都必須要攪Spouse Visa, 批後一家人飛過去英國登記晒先可以返黎香港呀...唔好諗住佢唔去就唔駛申請....

不過, 如果你都決定去, 我建議你去以下forum 問, D 人 professional 好多架...我都係係度睇

https://www.immigrationboards.com/united-kingdom-non-tier/

男爵府

醒目開學勳章

ruudi82 發表於 20-1-16 09:08
記住雖然你老公唔會即刻去, 但佢都必須要攪Spouse Visa, 批後一家人飛過去英國登記晒先可以返黎香港呀... ...

謝謝你。

真係有好多嘢唔知點入手。

大宅

爸B勳章

ruudi82 發表於 20-1-16 09:05
申請左SPOUSE VISA 批左後, 其實五年內除讀書外係冇其他福利, 不過, 你攪VISA (定批左後--我忘記左), 係要 ...

謝謝你, 我睇到係online申請已經有一欄要交呢筆費用。 只係睇唔到個coverage有幾廣,因為小朋友有長期病,如果未必cover到,我要再部署下先。唔該晒。

首頁

尾頁

跳至