在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我住鰂魚涌 係荃灣返工 老公係觀塘返工
重有一個月就放完產假 之後會比婆婆湊(住太子)
打算頭兩三個月仔仔重細 朝早坐車太多人 會坐的士去婆婆度 到我收工去接返佢
我知道咁會好攰同辛苦 但我又唔可以唔工作 同埋都唔想請工人 婆婆又唔方便全日黎我家照顧阿仔
如果係咁 我呢個方案可唔可行? 有冇地方要註要或者改善?
新手媽媽好多擔心

男爵府

其實就算你唔怕辛苦,都未必可行。朝早返工未必截到的士,就算上到都有機會塞車,尤其是你要過海。如果真係塞車,好耐先到婆婆家,跟住你仲要由太子去荃灣返工又成個鐘。你老闆接受到你可能間中會遲到嗎?同埋BB咁早就比你叫起身,佢都辛苦架,搭車途肚餓又好麻煩(除非你係車上餵人奶)。夜晚放工仲要接BB,返工又要洗衫洗BB野,無1點都唔洗訓。

我覺得你同婆婆住得近就OK可以佢湊,你屋企婆婆屋企同返工直頭係港島九龍新界全港遊,我怕你一星期後已暈低。你睇下可唔可以叫婆婆你去家住一排,等BB大少少先再算。

複式洋房

c27cheun 發表於 19-10-25 11:58
其實就算你唔怕辛苦,都未必可行。朝早返工未必截到的士,就算上到都有機會塞車,尤其是你要過海。如果真係塞 ...

我同左老細傾好左 彈性上班時間 如果早返就早收 遲返遲收既安排 我老公可以幫手接送
本身我地同埋老爺住 但佢年紀有返咁上下 無得全日幫我睇住先要比婆婆
好似你咁講最壞情況叫婆婆日子過埋黎湊

男爵府

c27cheun 發表於 19-10-25 11:58
其實就算你唔怕辛苦,都未必可行。朝早返工未必截到的士,就算上到都有機會塞車,尤其是你要過海。如果真係塞 ...

bb會辛苦囉,大人我唔理你,bb日日咁頻撲,1至5係婆婆家可以嗎?你可以幻想下,試下搵朝早起身,摸擬幫bb去婆婆度,日日如事,你大概可以知可唔可行,尤其初時只得個三,四個月時……
加上話就話唔怕辛苦,但的確係好辛苦囉,你又要返工,日日如事會頂唔順,因為有小朋友後,唔會再好似以前咁可以一覺訓到大天光囉,所以你夜晚已休息唔好,日頭要咁辛苦,唔係話頂就頂得順囉…

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

不如叫婆婆坐的士去你家揍。
加上有老爺幫下眼,婆婆無咁辛苦。

子爵府

你個case 大人又辛苦BB又辛苦
點解唔請工人?
你老爺喺屋企有乜事可以幫下眼

大宅

如果都俾得起的士錢
會唔會考慮請上門保姆?
或者請工人?
如果住得近都可以接受
但太多交通時間,大家都攰
我都係在職媽媽,搵左保姆,湊上保姆屋企,保姆住公司附近,但日日湊上湊落都攰架,返到屋企都冇乜休息時間,好彩公司同自己屋企都算近,都可以接受
但你三個地方都要搭咁多車,對bb健康都唔太理想

大宅

回覆樓主:

朝頭早由 鰂魚涌去荃灣嘅的士,無必好多司機肯去嗨。雖然係靠長途,但咁樣行 隧道有機會塞車。唔知你返工時間係幾點?假設你係返9點,咁即係可能你7點左右就要起程出發。bb出門前又可能要飲下奶。如果係人奶b,媽咪又可能要泵奶。即係好大機會每朝要5點幾就起身。

根住夜晚放工又要去接返個b,計你可能7點去到。當你坐的士返屋企。估計都應該要8點半左右先返到去。(計埋你喺荃灣食埋飯。)

日日如是,其實大人同bb都辛苦。點解唔諗下搬近啲,又或者係請鐘點幫你喺屋企睇幾個鐘等你哋放工返嚟。再唔係星期一到五bb直接放荃灣,星期五晚放工先去接返佢

子爵府

Meimeihohoho 發表於 19-10-25 10:48
我住鰂魚涌 係荃灣返工 老公係觀塘返工
重有一個月就放完產假 之後會比婆婆湊(住太子)
打算頭兩三個月仔 ...

我識人同你差唔多case,老實講超辛苦
最後佢都係放棄,一至五將bb放係長老度,六日自己湊,為生活都無計

珍珠宮

回覆樓主:

你個case請工人比較適合
如果長期bb住長老屋企,婆婆日夜都湊bb會太辛苦婆婆
加上bb會認定婆婆屋企最熟悉、最有安全感嘅地方,bb會認定婆婆屋企先係自己屋企
婆婆負責日夜照顧係最親嘅人
遲下要bb返屋企離開有安全感嘅地方同最親嘅婆婆,對心理發展唔好

大宅

我個case 其實都同你差唔多, 我住九龍灣, 奶奶住青衣, 我係灣仔返工, 老公係元朗返工。
最初未買車之前, 就6點-6:15出門口,搭的士, 大約7點前返到去, 跟住我 7:30出門口返工, 返9點,未試過遲到, 到後期就買咗車, 老公每日就6:45開車, 送咗我地返去先再各自返工, 收工就返去食飯,再湊返屋企。

不過一星期我都有1-2日係唔會帶佢返九龍灣, 比自己休息一下, 雖然覺得好辛苦, 但係都唔想揾姐姐湊, 因為信唔過。我女女依家都3歲幾, 佢都習慣咗每日早起

別墅

fafaryry 發表於 19-10-28 12:32
如果都俾得起的士錢
會唔會考慮請上門保姆?
或者請工人?

你好,請問你當初湊上姨姨屋企有冇擔心過啊?而家越近返工我越多嘢諗,因為我都打算BB送上姨姨度

大宅

sa_leung17 發表於 19-12-5 21:01
你好,請問你當初湊上姨姨屋企有冇擔心過啊?而家越近返工我越多嘢諗,因為我都打算BB送上姨姨度
...

我果時都係响呢度搵到保姆
少少擔心總會有
但係其實同請工人一樣
都係運氣問題
所以頭幾日我會好細心觀察bb身體皮膚狀況
情緒習慣有冇異常
同埋佢望住保姆眼神有冇異樣
依家so far都好好,大部份保姆姨姨都ok gei
同埋都傾過下計、上左佢地屋企睇下環境,感覺都ok就得喇

別墅

fafaryry 發表於 19-12-5 23:45
我果時都係响呢度搵到保姆
少少擔心總會有
但係其實同請工人一樣

多謝你呀,我就嚟放完產假,所以心情開始有小小焦慮啦,而且99又喺隔離話信唔過,更擔心!真係怕自己會抑鬱

大宅

sa_leung17 發表於 19-12-6 17:37
多謝你呀,我就嚟放完產假,所以心情開始有小小焦慮啦,而且99又喺隔離話信唔過,更擔心!真係怕自己會抑 ...

講真丫
去到幼稚園讀書一樣有機會遇到唔好既老師或同學
邊擔心得咁多
最重要自己關注到小朋友需要同變化就夠
放鬆啲啦媽媽
我唔在乎其他人點諗或講咩,有時聽到太多人意見,係好煩真心唔想聽,只要相信自己已經盡力照顧同埋關心自己個b,相信自己已做左最好既決定,就得啦

別墅

fafaryry 發表於 19-12-6 19:48

講真丫

因為其實我返半職,佢哋會覺得一份糧大部分都俾咗出去唔知為乜!其實就係因為而家個老細好,老細俾咗14個禮拜full pay leave我,平時又好輕鬆,請假又唔扣錢!以前大囡時就係一心諗住自己湊,放棄咗份好工,點知半年後又無自己湊,又出嚟搵嘢做,各方面都完全冇得比(emoji)呢胎真係唔想咁!但係佢地又成日講,至兩個半月咁細個放出去太殘忍(emoji)我覺得收入就算少都叫有收入啊,屋企都叫多小小錢洗呀

大宅

sa_leung17 發表於 19-12-7 16:58
因為其實我返半職,佢哋會覺得一份糧大部分都俾咗出去唔知為乜!其實就係因為而家個老細好,老細俾咗14個 ...

我朋友同自己都係放上保姆度湊
自己都會好掛住個仔
你有得半職都好好
多啲時間陪自己小朋友
難得遇到好老細,做住先啦
到小朋友大一樣要返番工
到時就後悔架喇

別墅

fafaryry 發表於 19-12-7 18:55
我朋友同自己都係放上保姆度湊
自己都會好掛住個仔
你有得半職都好好

多謝你俾嘅正能量啊,實在係寒冬中一點溫暖

大宅

sa_leung17 發表於 19-12-7 20:27
多謝你俾嘅正能量啊,實在係寒冬中一點溫暖

唔駛客氣
作為媽媽內心真係要夠強大,最重要自己真心愛bb
愛唔一定要24小時對住,就算24小時對住,但又掛住碌電話,一樣唔係好
所以就算返工,少左時間陪bb
但一有時間就同bb玩、傾計,有質素既陪伴同親子時間,仲好過冇質素既24小時對住佢

別墅

fafaryry 發表於 19-12-7 22:59
唔駛客氣
作為媽媽內心真係要夠強大,最重要自己真心愛bb
愛唔一定要24小時對住,就算24小時對住,但又掛 ...

我都已經兩個小朋友啦,都唔知點解可以咁軟弱嘅(emoji)同你傾完真係舒服好多!

首頁

尾頁

跳至