自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實都未證實係咩國藉,何必咁快下定論,個人認為有咁多錢不如攞簽證,正正經經入境再偷偷留低好過,何需冒死偷渡,而家又傳係越南人,可能好多人抽錯水

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mln 發表於 19-10-26 09:51
昨天電台主持人都有話應該向國民教育, 英國已經是衰落國家, 唔好冒死去。 並不是10年前的國家了!
...

香港電台?應該係大陸播先好

珍珠宮

greetings 發表於 19-10-26 09:33
呢版啲五毛唔見晒

仲有wor

子爵府

回覆樓主:

我信有中國人,但唔信全部係中國人。

珍珠宮

littlesister 發表於 19-10-26 09:57
其實都未證實係咩國藉,何必咁快下定論,個人認為有咁多錢不如攞簽證,正正經經入境再偷偷留低好過,何需冒 ...

你指環球時報嗎?

環球時報:中國人慘死,英國要負責任

儘管事件仍在調查中,官媒《環球時報》在25日凌晨發表社評稱,「39名中國人慘死,英國該負責任」。該報總編胡錫進也在微博發問,「是甚麼原因總讓中國人成為英國重大集體死亡事件的犧牲品?」

https://www.hk01.com/議事廳/390248/英國貨車39屍案-環球時報-中國人慘死-英國要負責任

珍珠宮

cara.mak 發表於 19-10-26 02:12
依家話係越南人已証實左三個係越南人

目前只是話包含越南人,但中國人還是佔大多數。
其中一個可能是蛇頭是在廣西一帶招攬偷渡者,或者是通過越南港口出發,所以有越南人加入。

子爵府

Joball 發表於 19-10-26 08:37
係囉
如果中國國力真係咁強,點解冒死都要走?
冒死偷拍移過不怎樣的國家?

你覺得14億人都有錢?

子爵府

choco_soup 發表於 19-10-26 10:21
仲有wor

其實呢件事已經係一個悲劇. 唔明點解你地仲要抽水. 係咁話中國唔係好先進咩?仲要偷渡?中國有咁多億人,有常識都知有部份尤其偏遠地區仍然好窮困. 但原來好多人都冇常識...

伯爵府

wahwaip20 發表於 19-10-26 07:45
咁偷渡唔通可以打工咩

合法旅遊簽證都唔可以打工,偷渡係犯法,唔駛問亞貴呀?

子爵府

應該有越南人,亦有中國人,或越南人經大陸偷渡,只能說,人蛇什麼國籍也好,也是悲歌!
不會好似黃畜咁幸災樂禍!

禁止訪問

伯爵府

wahwaip20 發表於 19-10-26 13:35

你夠9588,無喇喇一句,無頭無尾揾交嗌

男爵府

https://www.bbc.com/news/world-europe-50190199
炒車啦,偷渡的全部是超越南人

禁止訪問

男爵府

SabrinaR 發表於 19-10-26 08:55
有D二三線地方無比政府收地。同埋收地致富都係本身要有好多地,得少少地唔會發達。
...

香港名店幾多國內朋友, 買野唔洗睇價錢, 一收地深圳分分鐘補千幾萬人仔

睇U Tube 好多後生都唔出廣東深圳打工, 屋企有田地, 有別墅村屋

農村消費低, 又有地自家菜, 養豬養雞產業! 無想過呢個年代, 重有咁陰公

農村低消費,如果唔洗愁仔女, 兩老補返間屋+ 百幾萬都夠過世lu ...........我估

公爵府

jasprincess 發表於 19-10-26 12:17
你覺得14億人都有錢?

好地方D人都冇$

偷渡搞到冇左條命嘅人應該不多

伯爵府

dndoomostt 發表於 19-10-26 14:53
香港名店幾多國內朋友, 買野唔洗睇價錢, 一收地深圳分分鐘補千幾萬人仔

睇U Tube 好多後生都唔出廣東深圳 ...

大陸只要人工高過5887人仔,就係top 20%收入人士,有20%月入536人仔。

//国家统计局发布的2018年《国民经济和社会发展统计公报》,将全国居民等分为五组,各占20%。

在这份报告中:
低收入组人均可支配收入6440元,月均536元;
中间偏下收入组人均可支配收入14361元,月均1197元;
中间收入组人均可支配收入23189元,月均1932元;
中间偏上收入组人均可支配收入36471元,月均3039元;
高收入组人均可支配收入70640元,月均5887元。

人均可支配收入=工资收入+经营净收入+财产净收入+转移净收入。//

男爵府

SabrinaR 發表於 19-10-26 19:29
大陸只要人工高過5887人仔,就係top 20%收入人士,有20%月入536人仔。

//国家统计局发布的2018年《国民经 ...

可能我近來成日睇農村u tuber

鄉下起大屋, 講緊一層千幾呎起碼, 十幾萬可以了

農村男子個個好手藝,自家起個豬欄, 養豬養雞種菜

村屋用太陽能又用井水, 感覺佢地唔係好要花錢

男人一個出去打工, 夠養一家, 香港老婆唔做好頭痕

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dndoomostt 發表於 19-10-26 20:40
可能我近來成日睇農村u tuber

鄉下起大屋, 講緊一層千幾呎起碼, 十幾萬可以了

係!我朋友佢老婆娘家, 自己種菜養雞, 食唔晒, 又賣唔到幾錢, 都係送比鄰居, 自給自足, 生活平淡富足
放下自在

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-10-25 20:04
呢個方法用左好多年,一直都有唔少呢類新聞,之前嗰單仲恐怖,恐怖到全部相唔可以公開。
...

點樣恐怖?

首頁

尾頁

跳至