自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cattz288 發表於 19-10-26 20:44
係!我朋友佢老婆娘家, 自己種菜養雞, 食唔晒, 又賣唔到幾錢, 都係送比鄰居, 自給自足, 生活平淡富足 :wah ...

老農民可能真窮, 而家新一代上網賣農產品

農家腊肉, 黃豆粉粟米粉, 皮蛋都上網賣

菲姐農民工, 比香港新生代更有盼望, 辛苦幾年可以返去起大屋, 門前有地種菜養雞

用太陽能電水井Free 既, 打幾年工巳經揾夠一世人花既錢

不過國內人都寵慣農村生活是個挑戰喎, 我睇d utuber 返而唔like 城巿, 生活壓力大,過緊日子

伯爵府

jasprincess 發表於 19-10-26 12:21
其實呢件事已經係一個悲劇. 唔明點解你地仲要抽水. 係咁話中國唔係好先進咩?仲要偷渡?中國有咁多億人, ...
中國人一出事,咩時間都走出來抽水,係都要話中國…………就算共產黨之前點唔岩,人民有錯嗎?!
人性、良心……唉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

李斯特 發表於 19-10-26 21:14
中國人一出事,咩時間都走出來抽水,係都要話中國…………就算共產黨之前點唔岩,人民有錯嗎?!
...

仲講呢d, 呢4個月已經無晒喇! 佢地
放下自在

已刪除用户

伯爵府

jasprincess 發表於 19-10-26 12:21
其實呢件事已經係一個悲劇. 唔明點解你地仲要抽水. 係咁話中國唔係好先進咩?仲要偷渡?中國有咁多億人, ...

bk不嬲有班仇中仇到入血嘅抽水組,抽乾水就抽血

別墅

野原美冴 發表於 19-10-25 11:45
收錢幫人偷渡,點解要放佢地入明知會凍死的凍櫃? 就算無人報警,自行處理幾十人的屍體都好難啫。
...
呢單新聞好sad

伯爵府

李斯特 發表於 19-10-26 21:14
...

放心,全年得64嗰一日班人會自動彈出黎話同胞被政府所殺超慘云云云 。。。。。。其餘日子都係恥笑詆毀中國人

禁止訪問

大宅

SabrinaR 發表於 19-10-26 19:29
大陸只要人工高過5887人仔,就係top 20%收入人士,有20%月入536人仔。

//国家统计局发布的2018年《国民经 ...

講真 大陸重稅 有好多人既收入唔會計算係官方數字 各種做法

男爵府

asa2012 發表於 19-10-25 18:41
為何不留在厲害了的國,冒死要偷渡

同問,自己國咁好都要走?

首頁

尾頁

跳至