想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係愛群做了兩次IVF, 做埋PGS, 都失敗左,可以點做?求救!(emoji)(emoji)

大宅

winnie1002chan 發表於 19-10-25 19:40
係愛群做了兩次IVF, 做埋PGS, 都失敗左,可以點做?求救!(emoji)(emoji)

我之前曾經在愛群抽了3次,有1 個pass pgs 胚胎,6cb。最終沒有做床。當時因為得一個pass 嘅胚胎,我甚至自己要求做埋ERA 掌握最佳殖入時間,但都沒有用。因此我現在反樸歸真,只會養day 3, 每次放4個胎,搏一搏(我40+)

複式洋房

yhyeung 發表於 19-10-25 19:44
我之前曾經在愛群抽了3次,有1 個pass pgs 胚胎,6cb。最終沒有做床。當時因為得一個pass 嘅胚胎,我甚至 ...

那麼,你有沒有小朋友?
我都唔知點可以預防/PGS點先可以pass, 不斷抽,沒有方法可以做得好(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

winnie1002chan 發表於 19-10-25 19:53
那麼,你有沒有小朋友?
我都唔知點可以預防/PGS點先可以pass, 不斷抽,沒有方法可以做得好(emoji)(emoji) ...

我沒有小朋友,所以我而家繼續努力做ivf。而既然之前我做了pgs + era 也沒有成功,我也沒有流產史,我只是不著床,所以現在我沒有覺得pgs 能幫到我成功。我轉咗而家更進取的方法。我唔想淘汰晒所有胚胎,到最後放都未放過就無晒卵。其實我唔著床,我用自然周期殖入,身體無乜嘢傷嘅。

大宅

winnie1002chan 發表於 19-10-25 19:53
那麼,你有沒有小朋友?
我都唔知點可以預防/PGS點先可以pass, 不斷抽,沒有方法可以做得好(emoji)(emoji) ...

基因問題真係有就有,無就無,並無咩嘢可以做,和養卵也無關的。應該係機率。

其實我那3 次抽卵,我都好好彩,我抽兩次已得到一個pass pgs 胚胎。我半身少卵架
第一次抽5 顆得1 day 5 胚胎, 不pass pgs
第二次抽4 顆竟然有3 day 5 , 1 pass pgs

因為得一個無乜勝算,所以先抽第三次,但第三次手氣好差,無養day 5

因這三次在短短幾個月進行,所以絕不關年紀或養卵事

絕對只是運氣

複式洋房

yhyeung 發表於 19-10-25 20:07
我沒有小朋友,所以我而家繼續努力做ivf。而既然之前我做了pgs + era 也沒有成功,我也沒有流產史,我只是 ...

我之前試過在香港做ivf,兩次著床,但都流產了,所以現在真係身心疲倦,究竟繼續抽,定還是借卵,呢年幾,為左想生,真係用左好多錢(emoji)

大宅

winnie1002chan 發表於 19-10-25 20:58
我之前試過在香港做ivf,兩次著床,但都流產了,所以現在真係身心疲倦,究竟繼續抽,定還是借卵,呢年幾, ...

如你有流產史,似乎pgs 對你來說是有需要。
借與唔借,視乎你是否很介懷自己BB 無自己基因。
我很介意,我寧願唔生都唔會借卵。
而我自己覺得借卵真是可以等到無自己卵子才去借,因子宮環境其實係可以營造,自己的卵卻是有限。
我都試咗好多次,明白人會有洩氣的時候,但其實我都沒有幾多年可以做落去,還是珍惜還能夠嘗試懷孕的時光。
好彩的話成功咗,就算洗咗100萬都覺得值。
唔好彩唔成功,我餘生的20年都可以搵番100萬番黎填數丫。錢我就唔多想了,反而卵子先係最珍貴。

別墅

回覆 yhyeung 的帖子

你每次抽多卵吧⋯⋯那你現在什麼status.

大宅

KP916 發表於 19-10-31 17:10
回覆 yhyeung 的帖子

你每次抽多卵吧⋯⋯那你現在什麼status.

少卵,努力中

別墅

yhyeung 發表於 19-10-31 17:57
少卵,努力中

加油!

別墅

yhyeung 發表於 19-10-25 21:21
如你有流產史,似乎pgs 對你來說是有需要。
借與唔借,視乎你是否很介懷自己BB 無自己基因。
我很介意,我 ...

「珍惜還能夠嘗試的時光」,好感動!

別墅

winnie1002chan 發表於 19-10-25 19:40

樓主,我係少卵一族,抽卵六次,兩次香港,四次愛群。香港放胎兩次失敗,愛群放胎一次成功,一次失敗。有時真係好似玩飛行棋擲骰仔,有人第一次就擲到六可以起飛,有人要擲多幾次。加油!希望你下次就中!

大宅

我之前都係做左3次pgs 放胎3次都失敗左,再加上有少少免疫問題,雖然翁醫生已經好盡力去幫我,最後去日本死馬當活馬醫,搞定左!生左仔仔!

大宅

charlenebb 發表於 19-11-6 16:44
我之前都係做左3次pgs 放胎3次都失敗左,再加上有少少免疫問題,雖然翁醫生已經好盡力去幫我,最後去日本 ...

想知怎樣死馬當活馬醫,能否分享一下? 我都多次失敗

複式洋房

charlenebb 發表於 19-11-6 16:44
我之前都係做左3次pgs 放胎3次都失敗左,再加上有少少免疫問題,雖然翁醫生已經好盡力去幫我,最後去日本 ...

我都想了解一下,多一個途徑,睇下會唔會嘗試

複式洋房

yhyeung 發表於 19-11-6 19:09

我也好想知,你有無宮寒?

大宅

yhyeung 發表於 19-11-6 19:09

就係抱住一試心態,都係朋友介紹,同老公傾左當去旅行啦!因為醫院尊做高0婦女,所以去試吓囉!流程同台灣差唔多,只係打嘅針係日本做及技術上有少少唔同!

大宅

winnie1002chan 發表於 19-11-6 19:31
我都想了解一下,多一個途徑,睇下會唔會嘗試

佢哋12月有講座在香港搞,你可以去自由講果到睇吓!

大宅

fookimmy 發表於 19-11-7 00:09
我也好想知,你有無宮寒?

有,所以做之前三個月停咗全部嘅生冷野!仲做咗子宮內膜炎症檢查,之後才植入胚胎!

大宅

charlenebb 發表於 19-11-8 19:25
就係抱住一試心態,都係朋友介紹,同老公傾左當去旅行啦!因為醫院尊做高0婦女,所以去試吓囉!流程同台灣 ...

係打針劑量唔同?

首頁

尾頁

跳至