時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

作為一個土生土長嘅香港人
我小學讀中英數社科健聖大
中學讀epa倫理
其實我97前從來無聽過核心價值呢樣野
我只知香港人捱得
最近仲誇張到追求民主單一制度先係啱
英籍時期幾時有教過呢堆核心價值?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

民主的含義其實好廣泛,但班犯民將其定義收窄為只限由選舉體驗, 又有一班傻仔聽佢哋老點。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

GN0000[T] 發表於 19-10-25 21:54
中學讀epa倫理

原來民主比法治更重要!
放下自在

大宅

banbanmm 發表於 19-10-25 22:00
民主的含義其實好廣泛,但班犯民將其定義收窄為只限由選舉體驗, 又有一班傻仔聽佢哋老點。
...
根本追求緊一樣全球人類無共識嘅野

子爵府

cattz288 發表於 19-10-25 22:02
原來民主比法治更重要!

民主自由的底線係法治和道德,如果只講民主自由而不理另外兩樣,只會世界大亂

nicksonma    發表於 19-10-29 09:57

珍珠宮

畀面勳章

GN0000[T] 發表於 19-10-25 22:28
根本追求緊一樣全球人類無共識嘅野

只係扮追求高尚,實際係為自己的破壞和卑劣找藉口

大宅

要睇下自己嘅【價值觀】, 家庭嘅教育會係一個因素 ,其次是個人成長經歷,也會影響自己點睇個世界。學校或者朋輩都可能會影響你。

另外, 不同媒體, 尤其係現今流行的網絡媒體, 某程度上會不知不覺影響你對事物的睇法。 如果媒體被政治家利用, 可能會好扭曲個人的價值觀。

社會潮流文化或者宗教信仰亦都係一個重要因素。

喺2014年中文大學做咗個關於【香港的核心價值研究】, 得出來的結果如下:

法治(92.7%)
公正廉潔(92.3%)
社會穩定(88.2%)
自由(88.1%)
和平仁愛(87.4%)
保障私人財產(86.5%)
公平競爭(86.3%)
重視家庭責任(84.5%)
民主(83.2%)
多元包容(79.8%)
市場經濟(76.5%)

珍珠宮

牛年勳章

中學讀epa倫理

佢哋追求緊嘅民主,只會令社會民不聊生,我一D都唔希罕!低智人口咁多嘅地方,根本冇條件享有真正民主!
以前殖民地時期,就係冇民主,經濟、民生先得以高速發展。

男爵府

中學讀epa倫理

民主喺吾同國家有吾同演譯,喺美國就玩兩黨篩選(初選),加選舉人制度。台灣就無選舉人制度,好似係一人一票。歐洲有些國家就吾係兩黨制,係多黨制,好多時要組成聯盟才能執政。另外有些國家強制國民投票,又係未民主?

乜野制度叫民主,真係有排討論。

中國幾千年無選舉制度,但係皇帝卻有責任令百姓安居樂業,君君臣臣父父子子,各司其職,否則當皇帝不稱職,加上天災人禍,民不聊生,人民就有權推翻皇帝。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

每個國家都有自己的一套核心價值, 而每個國家對民主的定義和法律制度, 也有很大的差異.

如大部份的市民學術水平不高、 或高分低能、分析能力弱、 易被煽動、 衝動妄為,羊群心理, 别人打砸,你去跟, 别人放火你也去跟

大宅

佢地思想峽窄,只認為
民主=普選
再深少少就唔識,跟著只有粗口

子爵府

jm的討論好高質!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

要破壞法治先可以追求到嘅所謂民主,其實仲係咪民主?
Minniemouse:-P

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 19-10-25 22:56
每個國家都有自己的一套核心價值, 而每個國家對民主的定義和法律制度, 也有很大的差異.

如大部份的市民學 ...

續10樓
當部份人民都中了邪一般,在一個行為瘋狂的階段, 為所謂的民主不擇手段.
給一班既無智慧去分清是非黑白,
亦冇良知冇底線(去毁滅自己住的城市及圍毆異己,毁異己店舖)的人一人一票, 會選出一批和牠們理念相同的特首及議員, 將香港推至滅亡邊緣!

中央何時給香港雙普選有幾個考慮
1)香港人會不會選出一個反共,甚至想港獨的政府

2)新特首會配合國家的發展政策(如建高鐵)或有時會唱反調, 令中央政府尷尬

3)國家想香港逐部和内陸融合去發展大灣區(反正香港不夠土地), 但香港回歸22年, 仍歧視國内人及不信任祖國.
反而要親美親英, 舉埋外國旗去外國領事管去乞憐,
叫國家情何以堪?

禁止訪問

男爵府

cattz288 發表於 19-10-25 22:02
原來民主比法治更重要!

我記得佔中嗰時,嗰班yc 已經成日口口聲聲大是大非前,法律唔重要

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Piaget 發表於 19-10-25 22:44
佢哋追求緊嘅民主,只會令社會民不聊生,我一D都唔希罕!低智人口咁多嘅地方,根本冇條件享有真正民主!
...

呢句真,低智社會的真係唔適合搞民主!

男爵府

中學讀epa倫理

https://youtu.be/ndH5pAKylqA

https://youtu.be/dQUMf3rfauM

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sunnymama2 發表於 19-10-26 10:20
呢句真,低智社會的真係唔適合搞民主!

仲衰過糉蛇宴 得個口號
放下自在

大宅

之前有jm推介一本書 希望大家睇下
叫「低智的日本」
講人民易受媒體影響 政棍利用呢點拉票

首頁

尾頁

跳至