0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友BB 3個月大成日食手指, 帶手襪食唔到就喊, 捉住佢手仔唔比佢食又喊
朋友話食奶咀肚仔會入風, 好大件事咁講到, 係咪真? 食奶咀會唔會有其他問題?

各位媽媽點揀好?

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

回覆 Elisabetta 的帖子

我會揀奶咀,因為介奶咀只要你夠狠心,掉咗個奶咀唔俾返佢,就幫bb介到,但介手指就好難狠心

男爵府

Elisabetta 發表於 19-10-25 23:46
朋友BB 3個月大成日食手指, 帶手襪食唔到就喊, 捉住佢手仔唔比佢食又喊
朋友話食奶咀肚仔會入風, 好大件事 ...

兩三個月BB 食手係手眼協調既其中一種學習,唔代表佢上癮。三個月仲戴手套好阻礙發展。食奶咀係幫嬰兒自我安慰,係會入風,但有野安慰到佢好過冇野安慰到佢。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

食奶咀易戒過食手。奶咀大時可以收咗唔比戒左去。手指佢隨時想食一放入口就得,同埋手周圍摸又放入口好易食埋細菌,奶咀可以消毒左先比。

大宅

honeybid2 發表於 19-10-26 11:21
兩三個月BB 食手係手眼協調既其中一種學習,唔代表佢上癮。三個月仲戴手套好阻礙發展。食奶咀係幫嬰兒自我 ...

我另一個朋友話個仔食手指食到而家3歲幾都戎唔到, 我下個月生, 可能黎緊都要面對呢個問題, 唔知到時應該點抉擇

男爵府

Elisabetta 發表於 19-10-27 10:25
我另一個朋友話個仔食手指食到而家3歲幾都戎唔到, 我下個月生, 可能黎緊都要面對呢個問題, 唔知到時應該點 ...

唔同。2-3個月食手指係手眼協調階段,如果6個月後仲食先有機會係上癮。6個月食副食品理論上BB 會減少食手,因為副食品有趣啲。要分清楚。我囡4個月兩樣都食,開心時會自己食手,喊時大人會俾奶咀安撫。

別墅

只會比佢食防哨牙奶咀, 手指唔會, 始終有機會爬完又放落口......OMG

大宅

jadenyu42 發表於 19-10-28 16:55
只會比佢食防哨牙奶咀, 手指唔會, 始終有機會爬完又放落口......OMG

原來有樣野叫防哨牙奶咀, 長知識了

別墅

jadenyu42 發表於 19-10-28 16:55

我都唔比手指,驚多菌

大宅

食手指冇所謂嘅,你保持佢手仔乾淨咪得囉

我以前返健康院問過,姑娘係咁講嘅。

同埋,其實唔係你俾佢食手指定奶咀嘅問題,bb都有自己preference ,我女bb時係唔食奶咀,但會食手指。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

奶咀
奶咀容易戒,手指好難戒

禁止訪問

大宅

仔仔4個月大,換左5款奶嘴,無款肯食,只肯食手仔,只好幫佢抹多啲手同比玩具引佢拎住唔食手。我覺得bb有自己選擇,唔到我揀手指定奶嘴

回覆 Elisabetta 的帖子

Hi Elisabetta,口腔期食手仔係BB成長階段之一,透過口腔的任何動作與刺激,去探索世界,令BB有安全感和滿足對吸吮需求,試下拖住手仔唱兒歌、 tummy time,睇下有冇幫助。 BB多左食手仔或者咬玩具,有機會令細菌/病毒進入身體,建議媽媽勤D 幫BB清潔消毒雙手或常用物件,保持環境衛生清潔。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

奶咀...唔畀佢食手指, 手指日後難介

禁止訪問

男爵府

3個月大梗喺俾奶咀,食手指最驚會上癮食到手指爛都要繼續食,而且bb去到4、5個月已經識得自己er啲氣出嚟不用掃風

大宅

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

tiffany_mok 發表於 19-11-2 22:11
仔仔4個月大,換左5款奶嘴,無款肯食,只肯食手仔,只好幫佢抹多啲手同比玩具引佢拎住唔食手。我覺得bb有 ...

same same
唔係話我俾咩佢就食咩架

大宅

同感,BB有自己的選擇~
我自己做法係既然大大下需要戒既,咁我而家會俾佢啜餐飽既先。
我相信呢個係BB階段自然會做既事,係天性,咁我就唔刻意阻止了~
(就好似入左青春期會自然變得多愁善感,也是阻止不來哈哈哈)

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Elisabetta 發表於 19-10-27 10:25
我另一個朋友話個仔食手指食到而家3歲幾都戎唔到, 我下個月生, 可能黎緊都要面對呢個問題, 唔知到時應該點 ...

一定係奶嘴好過食手,一黎手污糟,二黎手會食到爛,仲大鑊..... 我身邊好多朋友bb都食奶嘴,有幾個到戒果時都係好快就戒到,我就因為長老堅決唔比,我一想比就不停鬧,所以我b唔食,但我發覺佢入睡比其他bb難,要抱要tum耐好多 好彩大左都有改善,頭幾個月真係湊到我傻,尤其夜晚扭計扭眼訓果時,點抱點搖都不停喊,喊足兩小時,我手都跛....
大事化小, 小事化毛.........

首頁

尾頁

跳至