嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb 牙仔好難刷 ...係唔係就咁拎毛巾洗下算?

回覆 Jeana_lam 的帖子

Hi Jeana_lam, BB出牙前媽媽應每日用紗布點凍滚水為BB抹口腔, BB出第一隻牙仔後, 媽媽要每日繼續為BB抹口腔同抹已長出的牙齒, 隨著上下門牙陸續長出, 就可以嘗試用較柔軟的嬰兒牙刷及開水幫BB刷牙, 等BB逐步體驗刷牙的感受啦, BB依家幾大? 出左幾多隻牙仔呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

回覆 Yvonne@NUTRICIA 的帖子

Bb 就11個月, 有8 隻牙仔
Jeana_lam 發表於 19-10-31 09:03

Bb 就11個月, 有8 隻牙仔

BB 2歲前, 媽媽可以為佢選擇一支刷毛柔軟,刷頭大小約為港幣一毫子直徑(~15mm)的牙刷去清潔牙齒,初期唔需要使用牙膏, 可以等BB學識吐水後先開始使用呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

唔該你^^

別墅

唔該你^^
Jeana_lam 發表於 19-11-1 23:11

唔該你^^

子爵府

用360有毛果種牙刷,加少少bb牙膏
左左右右快手咁刷,我就係咁刷,佢唔會比我打開口望住慢慢刷
我覺得要加牙膏,因為佢都有食菜肉又有奶,又有水果

子爵府

呢種

別墅

回覆 Daisywong313 的帖子

唔該你

首頁

尾頁

跳至