懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有沒有媽媽用過邊款揹帶好用,可否推薦一下?

另外,想問ergobaby或babybjorn邊一個牌子較好?

揹帶最好係可以由初生開始用,希望選到一個舒適好用的揹帶,謝謝。

男爵府

mumschat 發表於 19-10-26 01:31

另外,想問ergobaby或babybjorn邊一個牌子較好?

只用過babybjorn one air ,我由bb兩個半月開始用,到1歲多仲用緊,佢好岩身形較大較橫既爸爸媽媽用,我老公用佢都讚口不絕
物料好好,洗好多次都新既咁
我有媽媽朋友話ergobaby,係bb半歲左右,如果係大隻肥b,會夾到大脾紅左,咁我未用過唔知係咪每一款ergobaby都係咁

複式洋房

回覆 kissapplegirl 的帖子

請問 bb 2個半前係咪都係手抱出街就好了??

男爵府

wisteriabb 發表於 19-10-26 06:35

bb係2個半月大前我未買孭帶,我個陣極小出街,坐月坐足3個月咁濟,出去街會推bb車同手抱

大宅

Ergobaby360好用 聲稱初生用得
但我都過左4m先用

男爵府

我有用babybjorn,樓上講得岩
我老公比較高大,佢覺得揹得舒服
但我得156cm,bb過左8個月後
我就會揹得好辛苦,成日覺得bb好低
我係aeon試揹過ergobaby,感覺好d
建議樓主買之前都試揹下先比較下

別墅

上網睇過todbi 都好似唔錯
又係初生都用得

水晶宮

wisteriabb 發表於 19-10-26 06:35

視乎去邊、幾多人出街啦。我嗰時最初用一條布紮嗰種 wrap(開始用時未滿月),不過應該只可以天氣涼時用,否則會好熱。未滿月去健康院(好近屋企)有陪月跟住就手抱。

Ergobaby我用舊款,加初生墊用,如果冇記錯好似就滿月開始用。我一湊二,揹帶好重要。而且揹住BB會好乖好好瞓。

大宅

我仔未滿月手抱,滿月就用konny,4個月用iangel,好好用呀!

別墅

kissapplegirl 發表於 19-10-26 04:21
只用過babybjorn one air ,我由bb兩個半月開始用,到1歲多仲用緊,佢好岩身形較大較橫既爸爸媽媽用,我老 ...

大脾紅左(emoji)(emoji)

咁去試吓babybjorn one air,謝謝你(emoji)(emoji)

別墅

chanlazy 發表於 19-10-26 12:39
Ergobaby360好用 聲稱初生用得
但我都過左4m先用

聽人講過初生用揹帶方便啲,所以除咗嬰兒車都想買埋揹帶,到時睇邊樣方便就用邊樣。

謝謝建議,會去試吓ergobaby360 thanks

別墅

gunpowder 發表於 19-10-26 13:18
我有用babybjorn,樓上講得岩
我老公比較高大,佢覺得揹得舒服
但我得156cm,bb過左8個月後

多謝多謝~ 聽日走去試揹下,比較下先

別墅

bluepink 發表於 19-10-26 14:38
上網睇過todbi 都好似唔錯
又係初生都用得

韓國牌子?多謝多謝,會留意及去睇下實物先

別墅

Kat00Kat 發表於 19-10-26 20:21
我仔未滿月手抱,滿月就用konny,4個月用iangel,好好用呀!

喔~唔同時期用唔同揹帶!我呢啲懶惰媽媽,仲以為可以一條揹帶走天涯哈哈(emoji)

大宅

mumschat 發表於 19-10-26 22:52
聽人講過初生用揹帶方便啲,所以除咗嬰兒車都想買埋揹帶,到時睇邊樣方便就用邊樣。

謝謝建議,會去試吓e ...

建議你唔好買嚟初生用 因為條頸未硬 你直孭係幾危險嘅事 我陪月都唔會打直抱 初生bb除左去健康院都好少出街 去健康院咁近通常行或坐的士 (你坐月唔好入風)如果你只想初生用 買就無乜用 孭帶一條都幾貴 千幾蚊 大個啲6個月就可以用hip seat 襟用啲
同埋b車買有平訓同斜嘅功能 0-6m平訓 6+打斜 最好揀有得前後向 0-6m向自己 6m+向街

水晶宮

mumschat 發表於 19-10-26 23:01
喔~唔同時期用唔同揹帶!我呢啲懶惰媽媽,仲以為可以一條揹帶走天涯哈哈(emoji)
...

你留意返,有啲人提議等大啲買 hipseat,但我發現我唔係幾用到 hipseat,用過兩款,分別揹過大B細B,但次次用都想死咁,個腦諗唔到嘢,用 Ergobaby 嗰類揹帶就好好多。而家我小朋友兩歲我間中會揹佢,可惜佢大個咗鍾意 hipseat 多啲。我細粒,用 hipseat 除咗會好痛,啱位時又睇唔到路,整低啲睇到路又提唔起大脾行,極辛苦。

人人唔同,要試過先知。

又,直揹帶揹初生都未必唔穩陣,依足指示用就 OK。

大宅

mumschat 發表於 19-10-26 23:01
...

起初唔識,係啲媽咪教嘅!個個都唔建議滿月前用孭帶,因為bb頸同腰骨未硬,加上咁細,手抱都唔辛苦嘅!滿月都有好多孭帶話用得,但我問過,由於唔係條腰貼實媽咪,所以都建議話最少三個月等頸骨硬啲先好用!係得konny隻孭帶佢地用過嘅都話滿月就可以用,所以我仔都有用,而且好輕巧方便,你可以資料搜集吓先決定買咩牌子啦!

大宅

babybjorn 細時好好用,話初生都用得.. 但我自己就大概兩個月先開始用... bb大個左孭會有啲辛苦,有種聚左落去腰嘅感覺...
其實初生好多時都手抱,同埋頭一個月都坐月唔會點出街,我覺得孭帶可以等bb出左世先帶埋去鋪試同買...

別墅

mumschat 發表於 19-10-26 22:57
韓國牌子?多謝多謝,會留意及去睇下實物先

係丫 一田aeon 千色都有

大宅

Kat00Kat 發表於 19-10-26 20:21

請問你滿月後konny bb隻腳應該點放

首頁

尾頁

跳至