自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ikokam 發表於 19-10-26 12:40
當下我覺得做香港人其實好幸福,因為不用零下過嚴冬。

當時覺凍在街頂唔順就會入cafe或便利店,或者行地下街囉。都幾開心架,雖然鼻敏感的我有流鼻水。
香港人係幸福呀

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

ikokam 發表於 19-10-26 12:38
你令我諗起上年我-22度係韓國 行街唔願離開架車,最後我同男友渣住車遊街當行左
...

每晚我返到民宿
發現自己冇買到d 乜
就會好大怒氣
我c6話:唔係唔比你買呀,係你話唔要行街咋

珊瑚宮

回覆樓主:

抽筋就唔會,不過你預左係好凍,室內有暖氣就好焗!香港人未必慣,但去感受下冬天係幾好既,除非你想睇想玩全部戶外啦!

大宅

除非去滑雪,否則唔建議12-2月去,試過-18凍到街都唔想行,入室內又開行暖氣,著衫好麻煩

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

有年聖誕去
乾燥到暈
有微雨
手指都 僵曬

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

睇下去邊,市區ok, 試過去踩railbike, 未著好衫已經俾個韓仔staff催我地上車,零下十幾度,凍到癲左,嗰日再去埋小王子嗰度影相,臨走等巴士出市區,零下17度,企喺條街等,又係好甘,著2件羽絨加袋幾個暖包都仲係好凍

大宅

michellewanhk 發表於 19-10-26 13:08
除非去滑雪,否則唔建議12-2月去,試過-18凍到街都唔想行,入室內又開行暖氣,著衫好麻煩
...

室內係好焗,所以建議著重外套,因去到室內都起碼可以除。而且擋風重要,大風起來好凍

侯爵府

回覆樓主:

我今年聖誕都去,聽你地咁講有啲驚添!
利申超怕凍

侯爵府

回覆樓主:

以首爾計,如果當日有零度算係暖....咁你衡量下咁嘅環境自己頂唔頂到
愛是恆久忍耐......

珍珠宮

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

室外好凍,室內好熱,溫差太大。

室外一定要著防風防水褸,再加羽絨喺入面,已經暖好多。外套考慮Gortex物料

大宅

JessicaSS 發表於 19-10-26 10:22
想聖誕節去韓國
上網見到會負幾度
請問在室外是否真的會凍到抽筋

前年冬至至聖誕去首爾,-8度,已經有帶帽都凍到頭痛,唔知點解仲凍過加拿大-20度,全家都係咁認為,不斷走入coffee shop取暖,真係有暖包都頂唔住!走時暖返正8度,點知機場大霧delay 5.5鐘,最慘係得2間shop半夜賣食物同水,足足排咗1個鐘,之後先有免費水派!啲韓國人勁冇品,見到佢地搶紙皮,鬧爆aircrew,又打橫瞓候機室啲坐位,連小朋友遊樂區都搶住坐!我以後未必會呢個時候再去,旺季太恐怖!

男爵府

2019勳章

MoonT 發表於 19-10-26 11:01
真係好凍,零下十幾度,要全身裝備,着夠都OK
啲衫仲貴過張機票好多

我在加拿大零下二十幾度出街,都係一件底衫+一件衛衣+一件羽絨,一條牛仔褲出街,最多帶頂帽,其實零下20幾度唔係好凍咋

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

runningma 發表於 19-10-26 11:19
我上年聖誕去,-16度果日仲要去snowyland,凍到無勇氣玩雪,手腳凍到痛,塊面一定要包住,暴露幾秒都頂唔順 ...

嘩! 咁癲!! 過年去負幾度已經覺得凍, 坐喺度陪仔玩, 我係咁流鼻水

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PINGADA 發表於 19-10-26 16:55
我在加拿大零下二十幾度出街,都係一件底衫+一件衛衣+一件羽絨,一條牛仔褲出街,最多帶頂帽,其實零下2 ...

重點你唔會留喺室外幾粒鐘丫嘛

男爵府

2019勳章

cattz288 發表於 19-10-26 16:58
重點你唔會留喺室外幾粒鐘丫嘛

留一個鐘咁上下啦,因為出去影雪景相

禁止訪問

子爵府

阿囡5歲時新年同佢去,不是太凍,佢有滑雪和雪場有個兒童遊樂區,玩得好開心。
Resort 亦有個室内水上樂園,好正!

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

凍起上黎真係可以好凍,我本身都唔算怕凍,有年聖誕在韓國都凍到成日想入返室內,當然年年唔同,有另外兩三次聖誕去大約零度或零下幾度都ok嘅

翡翠宮

2019新春慶豚圓 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

想聖誕節去韓國
上網見到會負幾度

上年負19度,今年再去
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

子爵府

想聖誕節去韓國
上網見到會負幾度

會! 上年去做野, 落雪, 堅凍!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊