心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同閨蜜由中學到而家已經10幾年感情,最近同好多香港人一樣,因為不同政治立場而疏遠。平時見面whatapps都好少談社會事件,但有時總會忍唔住或者講講下就會涉及到敏感立場,我曾經幾次因為某d字眼而被對方表示不滿.....

我地已經近一個月無聯絡了,每天都在想好唔好繼續主動聯絡對方,但每次諗到佢曾經的不禮貌對待,身體卻很誠實地放棄了.....

我一向表明唔同立場唔緊要,唔好迫對方改變就好,原來事實係無可能....佢會忍唔住表達不滿,我亦會內心暗暗失望

我好困擾很抑鬱,究竟應該當無事發生繼續多年友誼,但心裏總是有條刺....定係道不同不相為謀?

PS 不談政治,只談朋友關係

男爵府

小寶迪迪 發表於 19-10-26 11:16
我同閨蜜由中學到而家已經10幾年感情,最近同好多香港人一樣,因為不同政治立場而疏遠。平時見面whatapps都 ...

我都同廿幾年朋友因意見不合而生蔬了

別墅

lbb 發表於 19-10-26 20:53
我都同廿幾年朋友因意見不合而生蔬了

你有打算主動修補關係嗎?

最近每天都在想,平時成日話無論喵事情都會支對方,從無想過會因為一場所謂既政治風波,友情親情宗教通通到變了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我同閨蜜由中學到而家已經10幾年感情,最近同好多香港人一樣,因為不同政治立場而疏遠。平時見面whatapps都 ...

想當無事發生要雙方都同樣先得。過多一兩個月趁節日搵佢,佢有冇回應/點樣回應……你就知道應該點做

不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主:

如果真係好好朋友,大家傾下!吾好因小事放棄友情!

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-10-27 07:20
想當無事發生要雙方都同樣先得。過多一兩個月趁節日搵佢,佢有冇回應/點樣回應……你就知道應該點做
...

对,如果大家都珍惜大家,總有一方讓步先

別墅

回覆樓主:

我有曾經主動,見到對方之前想搵的東西,影相問佢岩唔岩,最後說了2句就話題結束了....

萬分無奈,雖然大家無說出口,但內心也感覺到因為政見,我們之間已經有一層厚厚的隔膜了

大宅

其實立場唔同係源自於價值觀唔同

大宅

其實為咗政治而失去一個朋友係好唔值得,但係呢個係反映大家價值觀的問題。。樓主我係你的話,我會同自己講比多次機會大家,跟住主動WhatsApp 佢講下無聊嘢,如果佢當你閨蜜,佢起碼FEEL到你的誠意。如佢繼續冷淡,我捻我會算了,盡力了。加油

男爵府

回覆樓主:

如果對方為政見不同而疏遠,
就憑這一點更瞭解她/他是什麼類型朋友。
對方立場偏見,欠缺公私分明精神,
沒有尊重之心,不值得再交往。
對於這類朋友, 無須太在意太着緊 !
少一個朋友總好過多一個敵人 !
改變自己,日後毋須主動 !

HWY    發表於 20-1-10 16:23

別墅

ninewest882 發表於 19-10-28 01:17
其實為咗政治而失去一個朋友係好唔值得,但係呢個係反映大家價值觀的問題。。樓主我係你的話,我會同自己講 ...

今日俾多次機會自己,問佢要唔要幫佢買某樣野,佢話唔駛,下月同同事旅行時自己買

明明我地年頭已經話9月去旅行,不過年中佢話機場亂唔去住,之後一直無再提,而家突然就同其他人去了

好傷心失望……我仲應唔應該留住呢段友情…

大宅

小寶迪迪 發表於 19-10-29 18:57
今日俾多次機會自己,問佢要唔要幫佢買某樣野,佢話唔駛,下月同同事旅行時自己買

明明我地年頭已經話9月 ...

JM你放棄呢個人啦,我明白你的心情,但佢而家擺明係唔當你係一回事了。朋友只係生命的過客呀,既然盡力了,留唔住都辦法呀。加油呀你

別墅

ninewest882 發表於 19-10-29 20:40
JM你放棄呢個人啦,我明白你的心情,但佢而家擺明係唔當你係一回事了。朋友只係生命的過客呀,既然盡力了 ...

多謝你既鼓勵,現在真係好難受,我都不停叫自己接受現實.....

這場政治風波,我一直保持互相尊重,唔同立場時,我都選擇唔出聲,唔會據理力爭,結果與同事普通朋友都可以和平相處,閨蜜偏偏愈走愈遠

或許好似故事咁講,人生真是一架火車,所有人都會上車同落車

大宅

小寶迪迪 發表於 19-10-29 21:28
多謝你既鼓勵,現在真係好難受,我都不停叫自己接受現實.....

這場政治風波,我一直保持互相尊重,唔同立 ...

唔好客氣,因為我都曾經係友情方面好睇唔開。我係一個好重視友情既人,偏偏某D人會越走越遠,越相處越辛苦,我唔知係邊個變左啦,但既然相處得唔舒服,樣樣都要就住就住我覺得好無意思。不過我個D就唔係政治因素,係應該大家大個左變左,所以我同自己講,唔好睇得某D人咁重要,任何朋友都有離開的可能,對於我只有家人,老公係最親的。
當然你呢個閨蜜中學已經識,肯定傷心。不過比自己傷心一排好了,時間會幫你沖淡一切的

大宅

Btw,樓主你得閒可以搵我傾計架。我暫時唔洗返工

大宅

cedarcone 發表於 19-10-28 05:19
如果對方為政見不同而疏遠,
就憑這一點更瞭解她/他是什麼類型朋友。
對方立場偏見,欠缺公私分明精神,

2個人既感情,要建基於公私分明架咩?做吾到分明就絕交嗱?

活響同一個社會,每日發生緊根本無可能避,你刻然去避談更會明確左原來你地感情根本經不起風浪。
你有立場係無問題的,同時間嘗試明白對方既說話,有立場而接受對方既思考模式,呢d先叫尊重。我每日對好多藍黃,有親亦有疏的,凡是都有兩面,互相明白、互相溝通,先有出路!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

緣份到盡頭無謂強求

男爵府

熱血金章

其實邊個做自動又有乜所謂吖!最重要妳重唔重視這段友誼。而且我覺得妳付出咗幾多,總有一日會得到相同的回應的。

預祝妳生日快樂,心想事成,身心健康!

別墅

回覆樓主:

這幾天心情好像失戀般,無晒食慾,滿腦子都係諗緊.....

應唔應該當無事發生,繼續主動聯絡....

應唔應該直接問係咪因為政見問題唔想再聯絡我?但又怕開左口就返唔到轉頭.....

應唔應該一切隨緣就算,但又覺得好可惜....

別墅

Bob_Lennon 發表於 19-11-2 20:07
其實邊個做自動又有乜所謂吖!最重要妳重唔重視這段友誼。而且我覺得妳付出咗幾多,總有一日會得到相同的回 ...

點解預祝我生日快樂,thank you

我重視彼此關係,但都會覺得傷心....

首頁

尾頁

跳至