心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

回覆 小寶迪迪 的帖子

我好相信緣份,如果大家相處吾開心,硬要就在一起,只會累積不快!不如退後一步,只在節日或者生日的日子送上祝福,不好断了联絡,當緣份回來的時候,大家又會走在一起的!

大宅

回覆 happy8722 的帖子

呢類情況我都來來回回試了好多次而家我同你一樣,「無朋友就算了」
隨心等待遲吓再識到其他朋友

男爵府

beckytest 發表於 19-10-27 23:34
其實立場唔同係源自於價值觀唔同

正想講,
社會運動,揪出人性最深層一面,
所以好難再做好朋友,尤其遇到偏激的。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我都係
相識左over15年既好朋友 等同姊妹
她爸是我契爺 她有一個弟弟 也算是我弟弟
因為一塲政治 如今已變成陌路人
我無法接受到 點解社會上任何事情都會牽連着佢 令到佢好偏激
我哋而家只會講小朋友嘅情況 大事節都只會問候一句
我係一個好重情義嘅人呢件事令到我好傷心

又有一個由小學識到現在(over 20年)又係因為呢場政見所以喺社交媒體unfriend咗佢

複式洋房

小寶迪迪 發表於 19-10-26 11:16
我同閨蜜由中學到而家已經10幾年感情,最近同好多香港人一樣,因為不同政治立場而疏遠。平時見面whatapps都 ...

so sad

大宅

tingbb@mama 發表於 20-1-26 13:52
我都係
相識左over15年既好朋友 等同姊妹
她爸是我契爺 她有一個弟弟 也算是我弟弟

可能你們朋友緣盡,隨緣啦,別強求

男爵府

我同閨蜜由中學到而家已經10幾年感情,最近同好多香港人一樣,因為不同政治立場而疏遠。平時見面whatapps都 ...

我都有位朋友漸漸疏遠
可能我自己太玻璃心
不過一切隨緣吧⋯⋯

別墅

gogogodee 發表於 20-1-7 06:56
正想講,
社會運動,揪出人性最深層一面,
所以好難再做好朋友,尤其遇到偏激的。

曾經以為無野可以動搖大家既友情,點知一場社會運動就緣盡既感覺

男爵府

算啦,放手。會輕鬆很多。

複式洋房

回覆 qq6a 的帖子

其實只是大家意見不一樣,又不是緣盡,朋友是很ㄧ生一世難得健立的友情,妳現在那麼炽捨得放棄

男爵府

vinccikhw 發表於 20-2-16 22:31
回覆 qq6a 的帖子

其實只是大家意見不一樣,又不是緣盡,朋友是很ㄧ生一世難得健立的友情,妳現在那麼炽捨 ...

勉強只會辛苦自己,放手啦,有種愛叫放手。放手後,有日能走得返在一起,就係一世朋友

複式洋房

回覆 qq6a 的帖子

每個人都有佢的選擇,妳說得對也許日後可以做番好朋友,妳和妳的好朋友多些經歷不同風風雨雨的事後友情更堅固

大宅

我跟仲妳情況一樣,我們是中學同學,都有30年友誼,都敵不過一場運動,很可笑。朋友無故對我冷淡,繼而疏遠,我知道朋友無咩政治立場,但佢老公係勁黃,當然我明白佢要睇佢老公頭,但我從不跟他們討論政治,更沒有講錯一句半句說話,為何要這樣對我?在Facebook隱藏一切唔比我睇,Whatsapp又唔比上線時間,我比訊息語氣冷淡到不得了,我諗了好耐,傷心了一段時間,唯有同自己講,算吧!人家都不理自己,何必自討沒趣

大宅

ninewest882 發表於 19-10-29 20:40
JM你放棄呢個人啦,我明白你的心情,但佢而家擺明係唔當你係一回事了。朋友只係生命的過客呀,既然盡力了 ...

認同盡過力就算

人生不就是這樣的嗎?

不能盡如人意, 但求無愧於心

大宅

heartofblue 發表於 20-6-19 11:29
認同盡過力就算

人生不就是這樣的嗎?

有同感,盡力而為了,唔想再勉強落去,或者放手會有更好嘅前景

複式洋房

我都有同樣問題,呢兩日大爆發,失眠左兩晚!
真係搵唔到地方宣洩心中苦悶!
因我一個建議:希望佢可以唔好浪費咁多時間係政治上,俾多少少心機湊好個女,第時爭取移民又好點都好!最緊要教好個小朋友!
但佢誤解左我意思,認為我話佢小朋友發育或者其他方面有問題,走去同另一個朋友A呻,仲話要同我斷交,而家佢全家人都因為呢個問題而嫐左我,佢老公更揚言如果我上佢屋企就會趕我出去!
我一直都好錫佢小朋友,係真係出自真心嘅一個建議,但係經過A把口同佢講之後誤解更深(之前我都有同A講左我同佢之間嘅事)

複式洋房

Nganmeiyin 發表於 20-6-21 04:22
我都有同樣問題,呢兩日大爆發,失眠左兩晚!
真係搵唔到地方宣洩心中苦悶!
因我一個建議:希望佢可以唔 ...

直至今日同A傾開先知問題點所在,在此之前佢唔理我我一直以為係政治問題,真係估唔到!
但係最令我覺得自己食左死貓嘅係,同我講佢小朋友發育有問題正正是A,但我已經同佢無朋友做,唔想佢地兩個都無朋友做!我一個從來唔會失眠嘅人都失眠左兩日,好辛苦!

複式洋房

ninewest882 發表於 19-10-28 01:17
其實為咗政治而失去一個朋友係好唔值得,但係呢個係反映大家價值觀的問題。。樓主我係你的話,我會同自己講 ...

我都係好似你咁諗,但原來唔係,對方已有條刺係心度,就算表面好似無嘢咁,但都只係表面般努力維持友情!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

複式洋房

小傑媽媽 發表於 20-6-21 13:39

你唔好咁唔開心啦,好多人太過自我中心,明明為佢好,佢就 ...

係啊!佢講d嘢好偏激過分,我先勸下佢,結果好心著雷劈咯!實在無言!原本以為解釋返件事仲有朋友做,但係估唔到佢老公咁講嘢,而家係我唔要做佢朋友咯!我係一個好重視友情嘅人,惟有同自己講朋友在於精不在於多,價值觀唔同就無必要夾硬係埋一齊!
佢之前講左句我好介意嘅說話:我以作为中国人为耻!

首頁

尾頁

跳至