心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 熱血金章

小寶迪迪 發表於 19-11-2 21:06

點解預祝我生日快樂,thank you

哈哈!原來我覆錯咗帖呢!Anyway, 預祝咗先實冇錯呢!

一段關係要經歷過高低起跌,開心傷心才會變得更鞏固和緊密,如果彼此都是真心付出,最終都會再次走在一起。

P.S 政治、信仰和家庭事最好盡量在朋輩之間避免傾談,只會傷感情。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我也有這情況,三十幾年朋友

別墅

2019新春慶豚圓

gilgil39 發表於 19-11-5 22:02
我也有這情況,三十幾年朋友

30幾年朋友
好傷心,你地仲會聯絡嗎?

大宅

睛靈勳章

我都有個廿幾年朋友,我當佢閨密識到而家,我非常相信佢,一路上我都以為佢同我一樣,最近幾年發現大家一直行緊唔同既路,咁啱發生咗件事,令我開始疏遠佢,對人亦起咗介心....

男爵府

小寶迪迪 發表於 19-11-5 22:36
30幾年朋友
好傷心,你地仲會聯絡嗎?

會嘅!但感覺不一様了!同埋隔好耐先一次

洋房

回覆 小寶迪迪 的帖子

之前我都認識到一個好合傾的朋友.我當佢係知己.大家冇所不談.但之後因為大家信教問題有不合.依家雖會見.但話題不會多.冇左以前的感覺.
我亦因為呢件事而唔開心左好幾個月.
時間會漫漫沖淡.我以為好難得認識到好知己.
因為我一向少朋友.依家覺得冇朋友也算了.
自己過得開心就好.
後來我慢慢明白,人生不同階段在你身體的人也會有不同.
這樣安慰自己的心. 少諗對方.
依家隨緣.

複式洋房

感情真係好脆弱的,因為不管如何裂痕還是有的,多多少少都會慢慢疏遠,所以要珍惜以及撐起感情確實不容易

大宅

回覆樓主:

我都有幾個十幾年嘅朋友,也是政見不同,我們食飯都會提及些政治,雖然意見不同,但大家都會聆聽對方,無咩爭拗,也會約下次飯局,這就是友情
即使同事裡都會有政見不同,但大家都可以有傾有講,可以一齊gathering
其實你閨密想不想跟你做朋友先係重點...

男爵府

小寶迪迪 發表於 19-10-26 22:08
你有打算主動修補關係嗎?

最近每天都在想,平時成日話無論喵事情都會支對方,從無想過會因為一場所謂既 ...

認同,我同娘家有1個月沒有聯絡,她們也沒有找我,原來親情是這樣脆弱。

珍珠宮

Winnieho1004 發表於 19-11-13 13:53
我都有幾個十幾年嘅朋友,也是政見不同,我們食飯都會提及些政治,雖然意見不同,但大家都會聆聽對方,無咩 ...

難得大家咁成熟.

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我索性唔揾朋友,尤其明知同自已思想離行離迾的人。 當自已出咗國。

無謂勉強,當係中場休息,如果係真正朋友,應該受得起時間的考驗。

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

話說我今日再約左佢出去行街,今次大家都無提政治,不過唔知係咪心理作用,我感覺大家係歡笑之間,已經有一幅無形牆了,見到街上既各種政治風波資料,大家都忍住唔出聲。。。扮睇唔到

行完街各自歸家,一路上都唔太開心,想想其實佢已經超過一個月無主動聯絡我,但言談間發現佢呢段時間同同事都好多節目,不是味兒。。。

好啦,我決定放下呢段10多年的友情,順其自然,不想再主動了,我已盡力,緣來緣去不是單方面可以控制

大宅

小寶迪迪 發表於 19-11-16 23:13
話說我今日再約左佢出去行街,今次大家都無提政治,不過唔知係咪心理作用,我感覺大家係歡笑之間,已經有一 ...

我很明白你感受,放下吧,加油(emoji)

大宅

價值觀吾同真係好容易令二個人距離變遠,完全明白

男爵府

2019勳章

bbsmiley 發表於 19-11-22 16:53
價值觀吾同真係好容易令二個人距離變遠,完全明白

我同相識咗廿幾年嘅閨蜜, 我同佢價值觀越嚟越唔同,我都有一年多冇搵佢啦, 我都費事唔開心

洋房

小寶迪迪 發表於 19-10-26 22:08
你有打算主動修補關係嗎?

最近每天都在想,平時成日話無論喵事情都會支對方,從無想過會因為一場所謂既 ...

我都係 ins whatsapp 同微信都del左....不過因為20幾年友情,大家屋企人好熟,點都斷唔到。

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

呢個星期好似失戀咁,經常會因為見到某些物件,地方會想起佢,佢已經2個月無主動搵我了,連去完旅行都無搵我

又會成日諗佢可能過得好愉快,已經有其他人取代我,佢應該唔會再想我了....

坦白講,以往失戀都無咁傷心......咁可以點....

大宅

Winnieho1004 發表於 19-11-13 13:53
我都有幾個十幾年嘅朋友,也是政見不同,我們食飯都會提及些政治,雖然意見不同,但大家都會聆聽對方,無咩 ...

其實無可否認你哋之間會增加咗芥蒂。只係為咗『多一個朋友學過小咗個朋友,尤其係多年嘅朋友』呢種計算之下先若無其事。

民房

發表於 13 小時前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

完全明白你心情,好hurt. 但大家都講得好啱,有d人視外面d所謂手足比親情友情更重要,咁都無辦法。唯有識過d新朋友啦

珍珠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

發表於 6 小時前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

為左政見斷送友誼很不值得,但朋友相交在於彼此坦誠及互相體諒,如果包容唔到對方,呢段關係再維繫落去都冇意思!
我都係好重視友情既人,待朋友如珍寶,曾經視一個所謂知己比自己和家人更重要,佢係我心中曾經係第一位,最後呢個人係我心上狠狠地插了一刀,令我徹底崩潰,我先醒覺自己錯得太離譜,原來對我最好,最信得過既只有我老公,其他既所謂知己,所謂朋友都會有傷害自己既一日,所以而家冇人會比我老公同個仔更重要!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊