1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB而家就黎20個月,仲飲緊2號,因為一轉3號就有少許肚痾,已經試過兩次都係咁,請教咁多位媽媽係咪要轉奶粉?又唔知轉邊隻好?好苦惱

男爵府

點解一定要轉?
你BB 體重如何? 主食跟副食品食得點?

以前根本得兩種奶粉. 就係接近母乳嘅配方奶(即係1號), 同即溶奶粉(等同一般牛奶).

如果BB 食一般食物無問題. 無必要強制轉. 可以一直飲1號. 然後直跳去鮮奶/即溶奶粉(只為鈣質). 我個現時返N 班. 學校係俾即溶奶粉. 唔會俾3,4號.

我個因為唔係好肯食肉, 所以先至轉3 號

男爵府

pvbb2018 發表於 19-10-26 12:51
BB而家就黎20個月,仲飲緊2號,因為一轉3號就有少許肚痾,已經試過兩次都係咁,請教咁多位媽媽係咪要轉奶粉 ...

我b現在16個月都喺飲緊2號今日轉3號奶粉都肚屙佐4次

複式洋房

fasola 發表於 19-10-26 20:01
點解一定要轉?
你BB 體重如何? 主食跟副食品食得點?

轉奶粉其實諗住比多啲營養佢,平時食嘢都可以,可以唔轉就好了,咁想請教下1號好號定2號好啲呀?

複式洋房

lhbaby 發表於 19-10-29 23:01
我b現在16個月都喺飲緊2號今日轉3號奶粉都肚屙佐4次

你bb飲緊邊隻奶粉,我bb飲緊喜寶,我有打去問過代理公司話可能有啲BB對啲成份敏感,都話可以一路飲2號

男爵府

pvbb2018 發表於 19-11-8 20:17
你bb飲緊邊隻奶粉,我bb飲緊喜寶,我有打去問過代理公司話可能有啲BB對啲成份敏感,都話可以一路飲2號
...

原本飲雅培2,我轉A+3就肚屙,唯有飲返雅培2

禁止訪問

男爵府

木秦 發表於 19-11-12 18:52
轉左幾耐 ? 都要比啲時間適應喎, 慢慢轉

隔餐飲咋

禁止訪問

男爵府

木秦 發表於 19-11-13 17:34
試下由隔餐改成一日一餐,慣左再加上去

淨喺飲過一餐已經屙我就無再俾了