自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

專業人士大把機會啦,飛咗現任搵過個好過啦

男爵府

太過份!如果結婚,叫男家比番樓價一半你呀妹,層樓轉兩個人名。99繼續住佢間屋,唔使佢咁多事!不過最好都係搵過個好啲

珊瑚宮

2024年龍年勳章

根本成家都猴住阿妹層樓同錢,真係分手把啦

子爵府

bbsonyy 發表於 19-10-26 22:21
呀妹同男友拍拖唔夠一年, 同人地商量人生大事, 將自己成副身家講晒比人聽
佢男朋友做銀行櫃檯職員, 呀妹 ...

我會話睇下先,講得一兩次都醒水啦

侯爵府

呀妹同男友拍拖唔夠一年, 同人地商量人生大事, 將自己成副身家講晒比人聽

好簡單啫,咪同佢講轉咗比其他屋企人做業主,阿妹已經無權話事咁囉

男爵府

回覆樓主:

話個單位係父母比首期,所以只可自住,同埋屋企人都有鎖匙

珊瑚宮

2024年龍年勳章

bbsonyy 發表於 19-10-26 22:58
見甘多人提議呀妹分手, 講多少少, 呀妹之前失戀時去過算命, 個神棍(我同佢一齊去, 算我冇樣準)批呀妹 ...

既然佢算你都冇樣準,點解你妹都信?

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

男朋友家人好恐怖,喉住你妹妹層樓
呢d情況好似騙案,做女仔要好好保護自己,仲有提提你妹妹唔好未婚有b

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實對方屋企咁謀住,男友知道仲冇主動去阻止,已經唔適合再行落去,但感情嘅野並唔係計算得到,只可以教精阿妹任何錢銀要揸實,可以當傾計咁教下佢,成日數對方不是可能都令阿妹反感,第日唔願同你傾。

可教阿妹下次對方再提可以推落屋企人度,首期阿爸阿媽俾嘅,賣樓要佢地同意/其實尾數家姐俾嘅,每月仲要供返俾家姐/我返去問過屋企人意見,屋企人反檯,要同我脫離關係......

再講結婚後換樓住等話題,可以答:睇來世伯伯友好鐘意呢個屋苑呀,xx(阿妹男友)係銀行做息低,不如搵日去睇下買返層供都好

男爵府

好簡單,叫妹搵律師做一份婚前協議書,協議內容由你阿妹釐定,然後就搵男友簽名。黑紙白字,將來身家就無得再由男家話事。否則,叫你阿妹早日分手,以免夜長夢多

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

gwash 發表於 19-10-26 23:25
好簡單,叫妹搵律師做一份婚前協議書,協議內容由你阿妹釐定,然後就搵男友簽名。黑紙白字,將來身家就無得 ...

婚前協議?仲諗結婚?

睇定啲先好喎

stagea    發表於 19-10-28 08:53

子爵府

呃,拍拖都已經咁講,結左婚仲得了?

明確同男朋友表達自己意見,大不了分手,好過結左婚有排受

男友家太重錢,唔ok!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最緊要呀妹知要保護自己身家先

侯爵府

回覆樓主:

如果你個妹唔識講大話,可否叫你個妹轉了層樓俾你父母先,到時同未來奶奶講層樓已送了俾阿媽,
如果佢地知道後對你個妹態度轉變,即刻反面分手吧!
否則結了婚冇得番轉頭

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

男友及家人謀住佢間屋
又要俾埋佢d錢去俾男友負責投資, 蝕左邊個賠?男友又不是投資經理.

如結婚後,丈夫吞左佢的錢,佢打算吃忍但告丈夫?

日日對住這班謀財人, 如結左婚,丈夫夾埋家人逼佢做呢樣個樣, 可開心過日子嗎?

走為上着, 分手啦!!

男爵府

回覆樓主:

或者樓主有無男性朋友ok嘅介紹比你妹,有下一段姻緣佢咪知算命唔準

大宅

男朋友嗰邊大陸黎架?為錢甘厚面皮既

大宅

回覆樓主:

未結婚都咁, 結左重大獲無好日子過。 男友本身都好大問題,宜家未嫁真係好好諗清楚嫁唔嫁得過。

子爵府

男友家人又話賣咗樓就拎D錢去投資賺錢,咁賣左呀妹層樓, 用黎贖呀男友媽媽層樓,仲邊有錢投資賺大錢

你妹可以講笑咁話,不如叫你阿媽賣咗層樓,D錢又可以贖阿妹層樓同投資,男友媽媽祇要留間房咁好,遲D投資賺錢再買層200幾尺俾佢,等佢可以住得舒舒D

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

你妹男朋友話表面話尊重你妹決定
但又唔阻止家人老母 其實我覺得佢只係扮野

未入門就已經食住上咁 太過飛擒大咬

叫阿妹睇清楚啲先好
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

首頁
12345...10

尾頁

跳至