網購天地

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

上年唔小心訂錯咗一次之後驚為天人(訂開雲南昭通) 味道媲美新疆, 價錢只是它一半

今年遇然訂了一間, 十斤十六個, 包裝好, 入防撞氣泡條的, 切開十個八個有糖心, 四年來糖心比例最高的一次,趁雙十一前立即追加兩箱

雲南昭通你好難單憑外觀知佢熟未, 有時青皮切開係熟, 但有時就真係青, 品質好點的會係雲南大理, 味道似日本蘋果, 價錢比昭通貴15至20塊

=======================

新 update 最新一間又平又大係手機第7頁, #139

===========================

======================

Cheuk2012    發表於 19-10-30 00:41

水晶宮

回覆樓主:

生果絕對係一份錢一分貨, 20零蚊十斤的預佢一定係又青又澀又細又多碰傷, 十斤蘋果來講山西的低過 35不要買, 昭通低過30不要買, 大理低過40不要買,新疆低過50都幾乎係假貨下價貨

仍然首推山西, 因為外皮薄可以入口, 雲南的皮厚影響食味

雲南蘋果爽脆, 清甜,香味淡
山西蘋果鬆脆, 香甜, 濃香型

【冰糖心大果 新鲜当季山西运城脆甜红富士丑苹果10斤一箱装批包邮】https://m.tb.cn/h.erW7KNS?sm=d39504 嚸↑↓擊鏈﹏接,再选择瀏覽嘂..咑閞ヽ;或復zんíゞ这句话$JbqYYI8P5bZ$后咑閞(emoji)淘灬寳(emoji)

p.s. 一樓圖都是今批山西蘋果的

水晶宮

回覆樓主:

十月頭都用 40蚊買咗箱四川大涼山蘋果, 評價話好甜好甜, 收貨後50% 有冰糖心, 但有糖心不等於甜, 甜度等同超市青蘋果一樣!! 酸的糖心蘋果我第二次食到了, 兩年前也是買過一次四川高山蘋果, 七成有糖心的可是是酸的

南北杏    發表於 19-12-24 00:30
Cheuk2012    發表於 19-10-30 00:41

大宅

瞓得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

好似好正

複式洋房

水果可以寄番香港?

水晶宮

Vanessacsm 發表於 19-10-28 15:34
水果可以寄番香港?

私集可以

你集前可以問吓客服先

溫提, 要買快手, 最好避開 雙十一,或十一月尾才淘

男爵府

下單鳥

水晶宮

bbchai 發表於 19-10-28 16:23
下單鳥

希望你滿意, 上次今發後到, 今次兩箱昨日發

大宅

回覆樓主:

thanks 我又try 下

珍珠宮

謝謝分享。
你都幾大膽,評分這麼低的鋪頭都敢試。
今發後至的效率,挺吸引。

我之前在京東買過四川鹽源的蘋果,近瀘沽湖那邊,酸酸甜甜,實淨爽脆,果香濃。皮薄,幾好食。不過好像糖心不多(數量太多沒有放近雪櫃,這對保持糖心有影響嗎?)

我想知道山西這款蘋果,口感是否比較粉、鬆?

水晶宮

平平常常 發表於 19-10-28 23:03
謝謝分享。

這種評價少的鋪頭主要睇佢開店年份

有時評價多未必係真, 太多刷單, 如果八成評價都係水蛇春四五行咁長, 幾乎好肯定係刷, 呢間鋪睇佢只係賣一兩款貨品, 做得比較專, 比較似係自己農場直接發出

這款蘋果係富士種, 基本上同超市賣既差唔多口感, 不過超市通常賣山東貨, 無香味的, 山西的又甜又香, 入口爆汁, 因為成熟度高,鬆脆的, 無渣的

任何山西蘋果都值得試, 這鋪我也是今年才幫襯, 上兩年買開的幾間也沒有賣了, 今年check 吓發覺他們都是代理的, 就是一間生果店而已, 賣很多不同品種生果

水晶宮

平平常常 發表於 19-10-28 23:03
謝謝分享。

你說的那款我四年前買過, 外型似華盛頓蘋果, 糖心超大片, 有香味 但是酸的, 不知是否賣家發青的給我, 試一次我怕了

四年內兩次四川蘋果, 都是酸的, 但糖心是真的多, 但酸酸酸, 我會覺得是六份甜四份酸, 山西的是8.5 份甜1.5份酸

我個人喜歡吃酸所以兩次蘋果都是我包底了, 家人都不吃

糖心我也不知是否真的會放得耐便消散, 經集運再到手都差不多一星期。。。我收到會拆外袋再用一般膠袋包好放雪櫃, 一定要包好, 否則會吹乾變皺皮

南北杏    發表於 19-12-24 00:31

水晶宮

回覆樓主:

溫提一下大家收貨既, 蘋果會跟套膜一起發貨的, 收到貨後這袋住蘋果的小袋可留可不留, 但蘋果必須另外再用大膠袋包好封好放雪櫃防表皮被抽乾水份!! 我試過無封好半個月變皺皮蘋果

另外部份蘋果表皮會有裂紋, 這是水裂紋, 人地話有呢啲紋仲甜, 可以自己 google 吓山西蘋果水裂紋, 正野來架唔洗怕

呢個係今日切既, 忍唔住又食咗一個 雪櫃得番三個但新貨仲未到廣州

南北杏    發表於 19-12-24 00:32

珍珠宮

tammy2008 發表於 19-10-29 00:09
你說的那款我四年前買過, 外型似華盛頓蘋果, 糖心超大片, 有香味 但是酸的, 不知是否賣家發青的給我, ...

六份甜四份酸太誇張了,也許你買的沒有熟透,也有可能是不同果農出品的差異。

我收到的鹽源蘋果,果香很濃,拿到包裹還沒有拆開已經聞到裡面的蘋果香味了。酸度,我覺得最多是7:3吧。它的糖分很夠,其實就像是檸檬茶一樣,只要甜度遠大於酸度,就能夠蓋住酸度,酸酸甜甜的。

酸度的話,鹽源高於雲南,風格比較接近。新疆酸度再低一些。另外吃過陜西的富士蘋果幾乎像你描述的山西蘋果,酸度很低,個性很柔。這幾款都是有果香的。

據說蘋果包裹路程遠的話,走到南方氣溫高,冰糖心就會消失。

另外,霜降後日夜溫差大,更有條件造就糖心。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

想問下集運直接寫水果嗎? 我想淘金羅漢果唔知得唔得

水晶宮

polliebb 發表於 19-10-29 14:13
想問下集運直接寫水果嗎? 我想淘金羅漢果唔知得唔得

照寫可以, 淘一箱的太寒涼了吧。。。

水晶宮

平平常常 發表於 19-10-29 14:03
六份甜四份酸太誇張了,也許你買的沒有熟透,也有可能是不同果農出品的差異。

我收到的鹽源蘋果,果香很 ...

就是很難去控制店家發什麼貨, 誰不想要又紅又熟又香的, 店家發又生又青的, 價錢又不便宜, 無法了

珍珠宮

虎到金來勳章

tammy2008 發表於 19-10-29 14:36
照寫可以了

thx

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

即刻跟風買番一箱先
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問有無蕃薯LINK
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁
12345...14

尾頁

跳至