網購天地

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

andyman 發表於 19-10-29 19:18
請問有無蕃薯LINK

蕃薯買咗烟薯25, 太甜太甜太甜了! 你喜歡嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tammy2008 發表於 19-10-29 19:27

啱我呀,有 Link 嗎?

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

andyman 發表於 19-10-29 20:25

買過兩間, 呢間無得指明大細, 訂過兩箱, 我嗰箱中細條, 因為第一次食爆糖漿蕃薯所以我唔慣, 甜到痴筋的,有一條混咗什種, 一條焗好係硬身入口爽既我掉咗。 朋友嗰箱有大有細, 細條佢話好粉軟, 大條話爽爽地同細條口感有分別, 大條既手臂咁粗 , 要切開先可以放入 airfryer
【山东蜜薯烟薯25糖心红薯新鲜10斤红心番薯沙地香薯烤地瓜超甜山芋】https://c.tb.cn/h.erqgOj9?sm=633122 點£擊☆鏈バ接,再选择瀏覽嘂..咑閞ヽ;或椱ァ製这句话₤APrxYIzudj1₤后咑閞(emoji)綯℡寳(emoji)

圖就是樓上拍那幾張

水晶宮

andyman 發表於 19-10-29 20:25

之後試過另外一間, 可指定大小果, 這間比較新鮮水份比較多, 最好通風處放三四日吹乾一下, 也是很甜

第一間烤出的汁似糖漿, 第二間烤出的汁似糖水(剛收貨時)

【红心小蜜薯糖心红薯农家新鲜番超甜软糯烟薯25烤地瓜沙地10斤山东】https://c.tb.cn/h.eJD8i5A?sm=979a5b 點ゞ撃°鏈バ接,再选择瀏覽嘂..咑閞ヽ;或復zんíゞ这句话₤UnAAYIA9WS4₤后咑閞(emoji)綯℡寳(emoji)

兩間蕃薯也是用 airfryer 160-170度, 35分鐘便已經熟到出晒糖汁, 不同一般街市買的, 60分鐘還是粉硬乾的

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tammy2008 發表於 19-10-29 21:24

之後試過另外一間, 可指定大小果, 這間比較新鮮水份比 ...
十斤太多了, 買5斤試下先。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

tammy2008 發表於 19-10-29 14:43
就是很難去控制店家發什麼貨, 誰不想要又紅又熟又香的, 店家發又生又青的, 價錢又不便宜, 無法了
...

是啊,買水果有時候真係要撞。我都係好彩看評論撞到一家比較好的。

路途遠的賣家,也許會特意選一些不太熟的水果,因為剛剛成熟度剛好的,路上容易受傷要賠錢,假如運輸有耽誤更會腐爛。

所以生鮮食品我傾向選擇近距離,快遞效率高的。順道提醒一下大家,水果如果賣家因為節省快遞成本選擇用郵政,出事的頻率比較高。

珍珠宮

tammy2008 發表於 19-10-28 17:24

希望你滿意, 上次今發後到, 今次兩箱昨日發

第二次收到後請報告一下,質量是否跟第一次一樣。有一些賣家第一次會特意做得很好,第二次就開始走樣。

原來山西是中國蘋果出口大省。現在我都有點興趣了。

珍珠宮

tammy2008 發表於 19-10-29 19:27

這種蕃薯如果蒸,是否一樣甜?

水晶宮

平平常常 發表於 19-10-29 23:21

唔知喎, 但焗完都會溶溶爛爛咁。。。唔敢蒸

水晶宮

平平常常 發表於 19-10-29 23:20
第二次收到後請報告一下,質量是否跟第一次一樣。有一些賣家第一次會特意做得很好,第二次就開始走樣。

...

應該星期五六先收到

我覺得出口蘋果山東主要 d , 即惠康百佳賣緊嗰啲, 唔香唔盛慘過食冬瓜

唔係正野都唔敢分享啦, 我訂蘋果四年多了, 每年這時候都狂買, 只是好少分享, 山西真係正, 價錢平但同新疆差唔多味道(個人覺得比新疆好味道) , 仲有種好獨特既香味(唔講咁多等大家自己發現) , 總之食完唔會再想食超市大陸蘋果。。。

呢間你信唔過可以找別間, 唔知點解我訂咁多生果, 呢間令我覺得好務實。。。 佢既評價係有空佢回應先一次標一堆出來, 我買嗰陣得四個評價架咋, 但見佢賣另一款蘋果評價也不錯, 但什麼嘎啦蘋果我懷疑似 gala 蘋果。。。細細個又唔係有糖心無必要訂

水晶宮

平平常常 發表於 19-10-29 23:21

應該話想佢無咁甜都難, 甜得太過份, 浸完糖漿咁

所以我今日收咗另一款, 叫普薯32, 即西瓜紅, 都比街市既甜, 焗時有漏糖汁, 烤焗時間完全一樣, 但薯味濃了(因為糖漿終於不再缺堤而出) 終於還我蕃薯味了

而且凍了肉還是軟軟的, 雖不及烟薯25的爛 pat pat , 但比街市無品種的好很多, 街市蕃薯凍咗會硬實一點的, 但這兩款薯不會

【新鲜西瓜红红薯10斤农家自种板栗红地瓜山东沙地糖心番薯栗子山芋】https://c.tb.cn/h.ersgE3n?sm=d833fb 點£擊☆鏈﹏接,再选择瀏覽→噐咑№亓;或椱ァ製这句话$MuLYYsb5oVZ$后咑閞(emoji)淘宀┡ē(emoji)

子爵府

回覆樓主:

好有興趣呀,請問一箱萍果有多少個呢?

水晶宮

boyboylo 發表於 19-10-30 00:09
好有興趣呀,請問一箱萍果有多少個呢?

我呢箱有16個, 部份大型, 部份中型, 一個都幾重手, 可能水份好足

琥珀宮

回覆 tammy2008 的帖子

謝謝分享

水晶宮

tammy2008 發表於 19-10-29 23:58

普薯32 焗爐180度50分鐘(這幾條比較粗)

焗完都漏好多蜜汁

男爵府

tammy2008 發表於 19-10-30 01:41
普薯32 焗爐180度50分鐘(這幾條比較粗)

焗完都漏好多蜜汁

好正流晒口水 請問係咪用香港集運?

水晶宮

icyblueblue 發表於 19-10-31 13:10
好正流晒口水 請問係咪用香港集運?

係, 問過話用得, 要叫店家包好, 我兩間店我睇評價相見到包得幾好, 所以無需要再特別指明

要買就快, 否則過咗雙11先好買, 可惡的快遞惡夢已開始。。。

男爵府

tammy2008 發表於 19-10-31 13:13
係, 問過話用得, 要叫店家包好, 我兩間店我睇評價相見到包得幾好, 所以無需要再特別指明

要買就快, ...

好呀 唔該晒

翡翠宮

tammy2008 發表於 19-10-28 23:59
這種評價少的鋪頭主要睇佢開店年份

有時評價多未必係真, 太多刷單, 如果八成評價都係水蛇春四五行咁長 ...

還有刷的單好多照片 都是重覆的, 有時重見過文字都照搬一段, 而且大多買家名字係數字結尾。

珍珠宮

tammy2008 發表於 19-10-29 23:58

是否煙薯25只有甜味,沒什麼蕃薯味?普薯32就是甜得來又有蕃薯味,比較平衡?

打算用焗爐焗蕃薯,有沒有講究那種大小比較好?小的,跟大的切小塊,焗出來效果是否差不多?

首頁
12345...14

尾頁

跳至