網購天地

跳至

首頁
45678...14

尾頁

大宅

tammy2008 發表於 19-11-30 14:33
在旗艦店訂之前我也試過訂另一間山西店'A" 的蘋果,一箱十斤 33.x, 口感一樣但味道似一般蘋果, 有香味但只 ...

樓主,可唔可以發總店條link, 似乎第一頁條link唔work.
另外,之前都去左旗艦店買,大概祗有7成有糖心,同唔係太多糖心,但都好食。
唸住今次係總店訂一箱試下。

水晶宮

平平常常 發表於 19-11-30 15:08
哈,你真係水果專家!這麼貼市。我比較著重食物的功能性,近期消耗雪梨比較多,蘋果吃得很慢,所以沒有在 ...

謝謝你回答, 我頭先問過賣家, 當然官腔都係答: “一樣的親”

我之前集運係廣州, 佢就圓通先轉深圳再到廣州

雙十一我怕集運出事, 用老公公司深圳大陸分部代收 (每星期三及六會有貨到港,很多同事都搭路順便落淘寶貨, 不過限每人兩件同只可細細件)

撞鬼佢我轉深圳收件佢就轉韻達先到廣州再轉深圳。。

不過一 Miss 咗佢公司嗰轉車就要等下一轉, 所以上星期箱蘋果星期六到都要等到今個星期三我先收到

水晶宮

fitman 發表於 19-11-30 16:46
樓主,可唔可以發總店條link, 似乎第一頁條link唔work.
另外,之前都去左旗艦店買,大概祗有7成有糖心,同 ...

【冰糖心大果 新鲜当季山西运城脆甜红富士丑苹果10斤一箱装批包邮】https://m.tb.cn/h.evDkaNr?sm=5b9d18 點ゞ撃°鏈ㄣ接,再选择瀏覽嘂..咑ぺ鐦;或復ず■淛这句话$4RZJYxrAYLa$后咑閞(emoji)淘灬寳(emoji)

這個啊, 七成糖心算唔錯啦, 不過要買趁快, 雙十二又快到了, 又是集運的一場小惡夢

我香港集運26號發28號到港而家仲未有消息, 有箱蕃薯。。。。“蜂蜜罐” 白心蕃薯 上次試過一間麻麻地, 主要收完貨每日爛半個(應該染咗菌否則不會這樣快壞) , 不過真係甜而且唔係死甜水水流油嗰種, 嗰種流蜜既食過兩箱覺得漏同埋真係怕太甜會糖尿, 呢間新試所以未知質量

大宅

tammy2008 發表於 19-11-30 17:12
【冰糖心大果 新鲜当季山西运城脆甜红富士丑苹果10斤一箱装批包邮】https://m.tb.cn/h.evDkaNr?sm=5b9d18 ...

謝謝,請問蜂蜜罐” 白心蕃薯 是什麼?

水晶宮

fitman 發表於 19-11-30 17:14

謝謝,請問蜂蜜罐” 白心蕃薯 是什麼?

係白皮白心既蕃薯, 榮成特有(上淘寶一搜蜂蜜罐可以看到) , 蒸來食既, 好甜。。。無架, 人一世物一世咩都試下咁囉, 而家剛收成,通常過多一個月佢哋自己放地庫儲存一個月嗰啲仲甜仲軟糯, 切開會見到有圈糖心, 有蕃薯味

而家秋冬蕃薯當做, 又平, 我咩品種都會想試下, 有時半夜肚餓用電壓力煲蒸一兩條食(我專挑有細條既先買) 有時蒸多咗俾老公帶工下午茶食, 粗糧有益點嘛

我會想要蒸完凍咗都係軟嗰啲, 否則翻熱都又硬又乾會好難吞, 之前嗰箱快爛既白蕃薯蒸好有一半係乾粉硬, 一半係軟濕糯, 甜就一樣都甜。。。所以要轉吓有冇第二間蒸好全軟濕糯

大宅

tammy2008 發表於 19-11-30 17:26
係白皮白心既蕃薯, 榮成特有(上淘寶一搜蜂蜜罐可以看到) , 蒸來食既, 好甜。。。無架, 人一世物一世咩 ...

都想訂下,樓主邊間會好D?

水晶宮

fitman 發表於 19-11-30 18:35
都想訂下,樓主邊間會好D?

試緊。。。

珍珠宮

tammy2008 發表於 19-11-30 17:00
謝謝你回答, 我頭先問過賣家, 當然官腔都係答: “一樣的親”

我之前集運係廣州, 佢就 ...

感覺應該是同一個來源的產品,但賣家會按照售賣價格高低,挑選對應質素的蘋果來發貨。因為今年果農比較有成本壓力,沒有多大餘地做真正的優惠。

我看評價,很多買家都是16個蘋果的,但是我收到14個,就是說我收到個別比較大個的蘋果。我猜想是原因可能是,我是新客!(而且一向給賣家的評價都不錯)旗艦店我看到有評價說,第一次買很好,回頭再買多一些蘋果質素就走樣了。

賣家統一新舊店舖的訂單去太原(也許有貨倉)發貨,也許是在那裡拿到一個更優惠的大量發貨快遞聯繫點,省會的快遞公司可能競爭大一些。

珍珠宮

tammy2008 發表於 19-11-30 14:33
在旗艦店訂之前我也試過訂另一間山西店'A" 的蘋果,一箱十斤 33.x, 口感一樣但味道似一般蘋果, 有香味但只 ...

今年果農網絡銷售發快遞的包裹,不超過五公斤的,都有政府補助。所以可以理解賣家不想超重,會留有大約百幾克的空間。我覺得專業保護包裝更重要,蘋果的完好無損比那一百餘克重量差異更重要。這是一種取捨。

是的,假如銷售量短期突然大增,蘋果的收成短時間供應跟不上,賣家就會被逼以次一點的蘋果接訂單。所以大概果園需要一個短暫的回氣期。

你說的蜜香味,是指聞到的氣味,還是嘴裡吃得到的味道?

水晶宮

平平常常 發表於 19-11-30 22:48
今年果農網絡銷售發快遞的包裹,不超過五公斤的,都有政府補助。所以可以理解賣家不想超重,會留有大約百 ...

聞到又吃到, 特香的 , 切開外皮更濃

男爵府

2024年龍年勳章 減齡達人勳章

chiliginger 發表於 19-11-23 21:25
我剛用新世代,送後才評

扣關的貨被放行了嗎?

大宅

回覆 tammy2008 的帖子

我第三次訂安綠了, 28/11親戚在大陸幫我收貨, 3/12到我手, 今天切了一個大大的, 但好像已經變壞了, 果肉淋bet bet. 請問JM, 有試過這種情況嗎?

水晶宮

wherever 發表於 19-12-4 01:07

我第三次訂安綠了, 28/11親戚在大陸幫我收貨, 3/12到我手, 今天切了一個大大的, 但 ...

我無呀, 你影底同賣家講, 呢個變壞了啦

大宅

tammy2008 發表於 19-10-29 00:09
你說的那款我四年前買過, 外型似華盛頓蘋果, 糖心超大片, 有香味 但是酸的, 不知是否賣家發青的給我, ...

可以怎样运到香港?

水晶宮

TKSMOM 發表於 19-12-4 17:03
可以怎样运到香港?

私集, 買前先問一下

大宅

想聯絡客務,又唔係幾识用wechat,又不懂用PTH

所以我用了神州集運,我用綠色通道,不过

昂貴。

想知道下次可以点做…...

水晶宮

TKSMOM 發表於 19-12-4 18:25

想聯絡客務,又唔係幾识用wechat,又不懂用PTH

香港既集運通常用番 whatsapp 已可以, 你睇番想轉用邊間

大宅

你用邊間,可以PM我嗎?

大宅

tammy2008 發表於 19-11-30 17:26
係白皮白心既蕃薯, 榮成特有(上淘寶一搜蜂蜜罐可以看到) , 蒸來食既, 好甜。。。無架, 人一世物一世咩 ...

啱啱都訂在榮成蕃薯,煱左兩個嚟食,幾粉同有蕃薯味,唔太甜,不過同上次個種唔同,呢個唔會有糖心流出嚟

大宅

回覆樓主:

剛收埋蘋果,是樓主介紹的總店買,5kg有14個,size都比較大,但有4-5個已經開始爛
食了兩個都有糖心!

首頁
45678...14

尾頁

跳至