3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

我小朋友啱啱3歲 講嘢唔叻!今日去見姑娘 但排期去到2021年 唔想錯過黃金期 諗住出去做評估 又唔知邊間好 希望有心人可以幫下我 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

wingwing226 發表於 19-10-28 15:14
我小朋友啱啱3歲 講嘢唔叻!今日去見姑娘 但排期去到2021年 唔想錯過黃金期 諗住出去做評估 又唔知邊間好 ...

去揾協康會評估,不過都系要排,但就可能比政府快d,不過費用要6500蚊左右,如果評估左有問題可以拎報告去政府排訓練。

複式洋房

請問點唔叻
我囡咬字唔正,3歲2個月
但都常講說話

別墅

欣欣22 發表於 19-10-28 21:56
去揾協康會評估,不過都系要排,但就可能比政府快d,不過費用要6500蚊左右,如果評估左有問題可以拎報告去 ...

我都係搵協助康做評估

別墅

clp888 發表於 19-10-29 10:08
請問點唔叻
但都常講說話

佢都會講嘢 英文夾雜中文 咬字都正嘅 但句子唔多 佢講嘢快

複式洋房

其實咬字唔正係末都需要評估吓

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

深水埗遊樂道,第一次評估三百蚊,上堂2400蚊六堂,如果有經濟困難證明可以150評估之後九百蚊有六堂

複式洋房

回覆 欣欣22 的帖子

協康會真係要排好耐同埋價錢都幾貴
所以仔仔嗰時放棄咗等,直接出其他私人機構評估,好彩治療師有經驗,同仔仔夾,而家都一路仲上緊,我諗之後有政府服務,都會繼續上,因為聽人講上得好疏

複式洋房

回覆 欣欣22 的帖子

協康會真係要排好耐同埋價錢都幾貴
所以仔仔嗰時放棄咗等,直接出其他私人機構評估,好彩治療師有經驗,同仔仔夾,而家都一路仲上緊,我諗之後有政府服務,都會繼續上,因為聽人講上得好疏

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

吞嚥言語中心
上綱找料

複式洋房

欣欣22 發表於 19-10-28 21:56
去揾協康會評估,不過都系要排,但就可能比政府快d,不過費用要6500蚊左右,如果評估左有問題可以拎報告去 ...

咁貴!? 如果咁貴不如出去搵私家啦,私家都唔洗咁貴,我朋友個仔去做言語評估,都好似1000蚊左右咋喎...

非牟利機構仲貴過私人...好似有啲過份

複式洋房

clp888 發表於 19-10-29 10:08
請問點唔叻
但都常講說話

咬字唔正都好麻煩,幼稚園小朋友未懂事,講野唔正,好易會被排擠,冇朋友一齊玩

複式洋房

wingwing226 發表於 19-10-28 15:14
我小朋友啱啱3歲 講嘢唔叻!今日去見姑娘 但排期去到2021年 唔想錯過黃金期 諗住出去做評估 又唔知邊間好 ...

我之前係醫生轉介去做評估, 都等左好耐, 個陣好似2歲幾3歲.

之後排左差不多成年, 而家終於可以安排去協康會見姑娘同治療師.
唔知到時要上咩堂同咩收費.

複式洋房

Yuki_Lee119 發表於 19-11-25 20:54
我之前係醫生轉介去做評估, 都等左好耐, 個陣好似2歲幾3歲.

之後排左差不多成年, 而家終於可以安排去協 ...

排咁耐,唔怕錯過哂黃金期咩...?

男爵府

正常協康會言語個別訓練是990/50mins佢地都有小組, 會平D

複式洋房

Vividada4472 發表於 19-11-27 16:17
正常協康會言語個別訓練是990/50mins佢地都有小組, 會平D

協康唔係非牟利架咩? 點解咁貴既...

我聽好多媽媽講睇緊私家都係800幾900蚊左右...

男爵府

健康傻蛋 發表於 19-11-27 18:56

個別訓練係呢個價, 低收入家庭可以申請減免

男爵府

健康傻蛋 發表於 19-11-27 18:56

非牟利唔等於平架, 唔好以為NGO會俾私家平, 因為佢地都係搵專業言語治療師TRAIN小朋友

複式洋房

Vividada4472 發表於 19-11-28 11:16
個別訓練係呢個價, 低收入家庭可以申請減免

原來係咁,謝謝你,長知識了

複式洋房

回覆 wingwing226 的帖子

近排我仔仔間中心有個優惠評估活動喎,唔知幫唔幫到你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊