少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女11歲, 近幾個月額頭開始出細細粒粉刺, 仲有幾粒有少少濃的暗瘡, 唔知應該點攪才可以減少D 或者塗咩產品可以控制?
另外, 佢好多頭皮, 一洗完頭都見到有頭皮, 請問有冇洗頭水可以介紹?
Thanks

複式洋房

早D訓,平時抹多D面,同唔好食咁多熱氣野,飲埋痘痘清咁可以快D解決暗瘡問題

大宅

HOHUHURT 發表於 19-10-30 17:41
早D訓,平時抹多D面,同唔好食咁多熱氣野,飲埋痘痘清咁可以快D解決暗瘡問題

想問痘痘清會吾會好寒涼?

伯爵府

回覆樓主:

先睇皮膚科,排除脂溢性皮炎,醫生會教你點做㗎啦。唔好亂做美容飲涼茶食任何嘢,我青春期同令嬡情況一樣,去美容院做 facial 搞到成面黑印,食涼嘢搞到情況加重,啲粉刺變成大大粒石頭瘡,頭皮屑越甩越多連經都唔嚟,睇中醫把脈話係寒熱交雜,西醫話脂溢性皮炎。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

豬_兜兜 發表於 19-10-28 17:49
阿女11歲, 近幾個月額頭開始出細細粒粉刺, 仲有幾粒有少少濃的暗瘡, 唔知應該點攪才可以減少D 或者塗咩產品 ...

可系屋企幫佢做下facial,每二星期食龜O膏,煲綠豆乳鴿湯比佢飲

男爵府

豬_兜兜 發表於 19-10-28 17:49
阿女11歲, 近幾個月額頭開始出細細粒粉刺, 仲有幾粒有少少濃的暗瘡, 唔知應該點攪才可以減少D 或者塗咩產品 ...

我女就11歲、問題同你一樣
超級多頭皮
我每日要親自幫佢洗頭
因為甘樣會乾淨少少
返學成日比同學笑成頭雪花
已轉幾款去頭屑洗發水
但無效果

複式洋房

天使之心02 發表於 19-11-21 12:28
超級多頭皮
我每日要親自幫佢洗頭
我認識一個國家級美容技師,佢話去頭皮洗頭水愈用愈多頭皮,千祈唔好用。 我之前唔知都畀我仔用過,完全冇用, 用完頭皮真係仲多咗。 或者試下用有天然成分比較潤嗰 d.

民房

我個女小學係咁
大大下改善左
會唔會係荷爾蒙問題

大宅

超級多頭皮
我每日要親自幫佢洗頭

上網査了一查
原來頭皮多,可能系油性皮膚,亦可能系干性皮膚
所以如果嚴重,真是要睇專科才知病因
我轉左干性洗頭水,暫時去有一半好轉,再吾得,就用天然洗頭皂

男爵府

回覆 豬_兜兜 的帖子

洗頭水你可以試下係沙沙有一隻韓國品牌黑色包裝既洗頭水, 用左幾次就改善左好多
https://www.walmart.com/ip/Kerasys-Deep-Cleansing-Scalp-Care-Conditioner-600ml/706935637

大宅

vincat 發表於 19-11-28 14:41
回覆 豬_兜兜 的帖子

洗頭水你可以試下係沙沙有一隻韓國品牌黑色包裝既洗頭水, 用左幾次就改善左好多

好的, Thank you

洋房

豬_兜兜 發表於 19-11-28 15:06
好的, Thank you

去看醫生!!做美容護膚會越整越多痘痘,因為生痘好大可能係內分泌失調,嚴重嘅會俾藥你食,盲目去擠痘,仲有痘坑不可復原。

1唔好擠痘 唔好係嘅摸塊面 醫生會俾藥你擦 痘痘會1-2日消濃

2勤換枕頭套 曬被 同枕頭

3 睡覺塊面唔好貼住枕頭睡

4 飲牛奶(奶製品)同食(白砂糖)過多都會生痘

my經驗

洋房

超級多頭皮
我每日要親自幫佢洗頭

去看醫生 會俾藥女女擦 換洗頭水都醫唔好

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章