自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

gum又唔一定... 有D可以飲啖水都好吸收呢, 又唔代表人地唔做野

公爵府

maynjune 發表於 19-10-29 07:42
我個friend 話係, 所以佢唔會揀肥工人,你同意嗎?

吾一定, 肥姐姐返而脾氣好。
我同d肥的比較甲。

伯爵府

輪盡些小啦

翡翠宮

glmf 發表於 19-10-29 08:58
回覆 katherine.k 的帖子

面試中少揀肥人唔係因為覺得佢地懶,而係因為認為連自己身體都管理得唔好既人做事 ...

唔講工人肥瘦之間點選,因為工人姐姐同出外工作的此終唔同。
但我認同,某程度過肥Or 肯定係超重果隻(不是少少肥)係未能管理好自己身體,對於Overall辦事能力/效率係會較遜色。同對自己要求有關。我都聽過一個營養師話,選男友老公一定不會選肥的,因為連自己身體也照顧不好,很難把老婆仔女照顧得好。某程度我係同意

珍珠宮

唔一定,瘦都可以好懶。
個人感覺肥/瘦關食量事,唔關懶/勤力事

伯爵府

咩理論 ?
香港職場都有好多肥仔肥女, 一樣好掂

侯爵府

我自己都肥,我覺得係基因問題,真係唔公平,有d好瘦嘅大食過我好多都係好瘦,我係要好控制自己先會好瘦,同埋就算瘦都唔會瘦到人地好瘦果d咁,好慘,但唔代表我係懶
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

唔一定,我知道肥=煮餸好味道!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔同意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

katherine.k 發表於 19-10-29 07:49
有呢種心態諗嘢嘅人真係好衰, 所以成日好多人覺得啲人唔去搵工做嘢, 其實好多肥人走去見工人哋就係因為 ...

X2

珍珠宮

回覆樓主:

瘦既來到都變肥

Msolivialeung    發表於 19-10-30 09:27

侯爵府

回覆樓主:

我請過一個菲傭姐姐,係第一次來香港做工,剛來港時好細粒(五呎唔夠80零磅),我一家三口,兩公婆返工,有個初生BB。佢做得好開心,我哋成日帶埋佢出去食嘢,又成日買佢最鍾意嘅菠蘿油俾佢做下午茶,佢又話我買啲米好香,餐餐食兩大碗飯,唔夠半年肥咗幾十磅,成個波咁,但佢做事一向幾勤快。

大宅

我前姐姐都好肥,係好大食,但都勤力。一日一包維他檸檬茶同一鑵可樂,勁食包同零食。我任佢食,食到佢自己頂唔順話要減肥

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

caseyiu 發表於 19-10-29 07:45
唔一定
我果個都係偏肥
但好勤力
我都係

侯爵府

回覆樓主:

我姐姐肥但吾懶,我媽姐姐瘦,但懶到爆,叫佢做少少野都黑面

子爵府

我啲工人本來瘦瘦地,做下做下一定肥過黎之前!
不過我係唔會請太肥!同一般老闆請人睇樣冇分別!

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

既然瘦都唔一定勤力,肥都唔一定懶。

伯爵府

太肥唔得,太肥連郁都有問題。
中肥ok,我姐姐中肥做野好快手。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一熟左,高矮肥瘦都會搵時間懶架,我家個個嘆到暈,11點後我屋企冇哂人,佢就好自在咁玩手機,訓教,呢D冇得理,因為冇人睇住佢,總之洗好衫,洗好地,小朋友返來攪掂哂屋企,我就唔理佢,有茶有水做好哂野都唔要求,我個姐姐又高又瘦咪一冇人又係話之你.
<br><br>

大宅

邊都關事架... 可能到屋企前真係捱得好辛苦咪瘦囉, 咁到你屋企時可能workload真係輕鬆啲, 總之做得晒做得妥啲野咪得囉..

首頁

尾頁

跳至