自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

mamamoney 發表於 19-10-30 11:35
邊都關事架... 可能到屋企前真係捱得好辛苦咪瘦囉, 咁到你屋企時可能workload真係輕鬆啲, 總之做得晒做得妥 ...

咪係囉⋯⋯佢死都嫌人係肥, 個工人明明响香港打左10 年以上工, 工作經驗好OK, 佢又話驚人係老屎忽話唔請。
我頂佢個肺丫。
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

肥一定懶, 我同意, 我以前肥廢人, 除咗貪, 偷, 詐病,博炒去告我要比晒成個約人工。

但瘦, 亦一樣懶。 因瘦的亦同件肥的一樣博炒, 貪, 偷, 詐病。

肥同瘦, 一樣陳衰寸。

侯爵府

lily-of-valley 發表於 19-10-30 12:03
肥一定懶, 我同意, 我以前肥廢人, 除咗貪, 偷, 詐病,博炒去告我要比晒成個約人工。

但瘦, 亦一樣懶 ...

其實請工人不可以以貌取人, 只有可以靠運氣

如果有經驗與無經驗的話, 有經驗可以參考個CV, 估返個工人的格, 搏一舖請定唔請。 如果無經驗的話, 就只能單靠運氣了
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

主要唔係懶,
我上下格床, 肥真係唔得,

子爵府

maynjune 發表於 19-10-29 07:42
我個friend 話係, 所以佢唔會揀肥工人,你同意嗎?

好難一竹篙打一船人... 我請嘅姐姐全部瘦,但有懶有唔懶!朋友工人肥肥地但做嘢好得,煮嘢好食,成日笑,又識tum小朋友!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

maynjune 發表於 19-10-29 08:27
我好同意你, 我其實想鬧爆個friend

咁鬧爆你個朋友未

大宅

Nbs 發表於 19-10-29 08:41
Of cos not
我工人肥的 (70+kg) ,好好,亦好錫我女,肥肥哋抱得我女好舒服 (bb 嗰陣)
...

我姐姐都係
我個女瞓係佢個肚腩上面 好舒服咁

侯爵府

1928mickey 發表於 19-10-30 12:33
咁鬧爆你個朋友未

其實係我姑奶, 成日阻Q 住個地球轉, 如果佢唔係我姑奶的話我估我會打死佢

珍珠宮

回覆樓主:

我前後2個姐姐都少肥,又唔算太懶(如果講懶,我仲懶 ),男亞人嚟講算勤力添

我朋友姐姐都算少肥,幫佢湊3個仔,好能幹

伯爵府

2018復活節勳章

katherine.k 發表於 19-10-29 07:49
有呢種心態諗嘢嘅人真係好衰, 所以成日好多人覺得啲人唔去搵工做嘢, 其實好多肥人走去見工人哋就係因為 ...

下。。。做家務同其他工種唔同wo
btw, 都要睇肥到咩程度
仲有,HR interview 好老實,一定有1st impression
之後睇下會否被其performance 打動

伯爵府

2018復活節勳章

katherine.k 發表於 19-10-29 07:50
正如有啲人請工人係最主要負啲老人家專登請過大隻同肥, 他們可以抱得起老人家!
...

所以睇性質law
如果湊小孩,點追得切呀

禁止訪問

大宅

答案當然無絕對,如果請返嚟之後先變肥,咁就無關係啦
但如果喺唔認識對方嘅前提下要作出肥同唔肥嘅選擇,咁我會傾向選擇唔肥嘅姐姐
勤力嘅人運動量會多D,理論上唔會點肥,所以我會揀唔肥

子爵府

maynjune 發表於 19-10-29 07:42
我個friend 話係, 所以佢唔會揀肥工人,你同意嗎?

我細佬個係,超肥,超懶

男爵府

stef 發表於 19-10-29 07:45
同意,而且動作慢,食量大添。

完全同意。
但我個工人照顧我卧床媽媽,太細粒同瘦吾夠力。

伯爵府

2024年龍年勳章

估唔到個post 上左新聞~

男爵府

回覆樓主:

懶唔懶就唔知,不過肥多數臭,如果仲搽香水嘅話就臭上加臭

侯爵府

hkgra 發表於 19-10-30 16:33
估唔到個post 上左新聞~

你話呢個post 上左新聞? 邊度呀?

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 maynjune 的帖子

https://hk.finance.yahoo.com/news/熱話-請外傭肥等於懶-023931300.html

侯爵府

hkgra 發表於 19-10-30 18:06
回覆 maynjune 的帖子

https://hk.finance.yahoo.com/news/熱話-請外傭肥等於懶-023931300.html ...

係真架咩? 但係條link 我睇唔到

首頁

尾頁

跳至