心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

我這一班70後, 開始人到中年, 由小玩到大的朋友越來越少, 本來我們三個死黨, 一齊工作, 拍拖, 年年三個生日一起慶祝,
但年年都係我主動為另外两個慶祝, CALL食飯, BOOK 枱, 買禮物咁
然而就快到我生日, 另外两個完全無表示, 我主動問幾時約食飯, 都未有反應比我

有時諗, 二十幾三十年朋友(由10幾歲識), 如果我唔再主動約, 就會散, 但次次都係我揾佢哋, 好無奈呀.........

如果我有一日唔再約, 就會散.......我應該再維持定放手呢?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

瑪瑙宮

每個人唔同性格同需要, 就有唔同的決定.

好多人都話識好耐要 keep 要點, 都要睇双方的需要, 好似你, 你需要佢地, 多過佢地需要你, 所以, 到你生日就無人郁.

KEEP 唔 KEEP 睇你覺得邊個做法自己舒服, 唔 KEEP 唔舒服就照 KEEP 囉.

子爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

其實佢哋两個都唔係主動的人, 其中一個連朋友都唔多個只係返工, 放工同湊仔. 從來唔會約朋友, 呢個性格可能因為佢父親早走了, 佢唔理野, 但佢見到我都會對我個女好, 送小禮物咁.
另一個因為單身, 本身佢都少少主動, 但因為單身, 生活圈子不同, 所以只係三個一年見三到四次咁, 但大家一齊讀書, 一齊做過野也算好朋友, 而且佢每次出埠都會留一份手信比我, 等見面時送我的.

但有時主動揾人, 人家唔多理你, 好唔開心

瑪瑙宮

Manwah 發表於 19-10-29 13:43
回覆 Nancy20090615 的帖子

返工, 放工同湊仔. ...

我都係咁. 所以無朋友, 我會預左.

所以, 無佢地你 OK ge 咪斷, 但你又放唔低喎, 順其自然, 約到約, 約唔到咪算.

男爵府

Manwah 發表於 19-10-29 11:55
我這一班70後, 開始人到中年, 由小玩到大的朋友越來越少, 本來我們三個死黨, 一齊工作, 拍拖, 年年三個生日 ...

同一個起步點,10幾歲到現在,應該已經各有不同的發展,無論事業或家庭,現在雖然各有各位,少左見面聯絡,但又不代表大家的關係散左啵~

我與至少10年沒聯絡學生時期的朋友再見,往昔依然共同開心過,大家互相只有慰問而並無所求,做朋友自然開心得多

大宅

大家生活環境唔同咗,疏遠係自然現象。任何感情,包括親情、友情、愛情都係靠雙/多方面先可以維繫!

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

始終有左家庭又會唔同, 咁你地見面傾計會有話題嗎?

子爵府

回覆 beckytest 的帖子

所以我明白, 真係要一年都見幾次, 又WHATAPPS吓去維繫關係, 人生雖然如你所說, 而且付出未必有回報, 但我仍然相信唔付出何來有回報
還有沒主動, 生活只會越來越淡而無味, 香港生活已經好壓迫, 連朋友都唔多個, 真係好慘

子爵府

回覆 Pollyowen 的帖子

有共同話題, 因為我們三個同行的, 而且我們有相信的宗教信仰的, 所以個人道德觀差不多.

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Manwah 發表於 19-10-29 14:57
回覆 Pollyowen 的帖子
咁我覺得每次都傾得埋, 都算係好朋友的了, 只係約出黎要你做主動

子爵府

Pollyowen 發表於 19-10-29 15:03
咁我覺得每次都傾得埋, 都算係好朋友的了, 只係約出黎要你做主動

希望她們會回應我吧......

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 Manwah 的帖子

我會咁睇,如果佢哋只係性格唔主動,但大家都係真心,而唔係人格有問題或相處唔到,我會主動間唔中約下,如果你咁介懷你生日佢哋冇約你,不如取消生日約會,改為平日聚會,最緊要自己輕鬆覺得冇壓力。
年紀越大,真心嘅朋友就越來越少,可以 keep 到當然係好,但如果啲朋友性格有問題,我就會選擇唔見,凡事隨心,唔好令自己唔開心

子爵府

simpleAA 發表於 19-10-30 06:19
回覆 Manwah 的帖子

我會咁睇,如果佢哋只係性格唔主動,但大家都係真心,而唔係人格有問題或相處唔到,我 ...

Thanks

她們是我結婚的姊妹,也是教會的姊妹。人生有多少個25年,由十多歲中學大學一起的。可能大家到中年,人動力少了。但次次見面都傾2-3個鐘。或者我要努力吧!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

我同另外兩個中學同學,近年都有在其中一個生日時期,約出來晚飯,以前多少都有這個問題,多數我主動,因為我喜歡吃,現在是每次預早約下一次,甚至講埋去邊度食,有必要才通過WhatsApp 改,如果對訊息愛理不理的,我都會冷處理

大宅

Manwah 發表於 19-10-30 09:03
Thanks

她們是我結婚的姊妹,也是教會的姊妹。人生有多少個25年,由十多歲中學大學一起的。可能大家到中 ...

我同樓主有啲似,又係3個入面有一個未結婚,並多次講話在自己另班friend 入面成日聽人講仔女經超悶,我sense到佢應該係唔想在我哋呢個3人組講小朋友(唔知係咪我多心?)
另一個係一個talk得之人,佢哋兩個都係差不多年年去歐洲,同我呢啲自從生仔之後就未衝出過亞洲嘅真係唔同channel 。
我知自己本身係一個悶蛋,仲要講旅行撘唔上咀,又唔講得老公唔講得仔女,連悶慣的我有時都覺得都幾悶。
係咪我諗嘢太負面?

子爵府

回覆 SpongeBoBo 的帖子

講下退休打算, 會否移民, 又或者點投資咁, 因為呢D都係生活上個個都關心的題目來, 因為咁多年朋友都唔想放棄, 希望維持到, 惟有努力力再努力

男爵府

熱血金章

其實邊個做自動又有乜所謂吖!最重要妳重唔重視這段友誼。而且我覺得妳付出咗幾多,總有一日會得到相同的回應的。

預祝妳生日快樂,心想事成,身心健康!

大宅

我這一班70後, 開始人到中年, 由小玩到大的朋友越來越少, 本來我們三個死黨, 一齊工作, 拍拖, 年年三個生日 ...

明你既無奈,真的主動做埋想大家一齊出來食個飯,大家都無回應,
好心淡。不過,如你說真的是好姊妹,或者俾多次機會佢地,再問佢地出唔出來聚?不為慶祝,只是想見下大家咁。你都做晒你果份了,其他由佢地去行吧。如要緣盡,你也盡力了!

伯爵府

我覺得生完之後會

大宅

Manwah 發表於 19-11-1 15:00
回覆 SpongeBoBo 的帖子

講下退休打算, 會否移民, 又或者點投資咁, 因為呢D都係生活上個個都關心的題目來, ...

謝謝樓主的鼓勵!
其實他們不回覆你是否另有原因?
忽發奇想,會否是另外果兩位朋友之間吵了架所以唔想出來見到對方? ...
很欣賞樓主是一個心靈強大的人! 希望樓主和朋友的關係也能快快出現突破!

首頁

尾頁

跳至