時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

nanaaixi 發表於 19-10-30 11:39
真係好變態,佢地宜家覺得無後果,唔代表以後唔會,我係覺得佢地心裡扭曲埋,覺得打爛曬中資企業,或撐藍 ...

琴日城大學生講乜?我都睇過

伯爵府

BK Milk勳章

oaerinasa 發表於 19-10-30 09:33
香港地鐵, 80年代設計

新加坡的地鐵我也去過。都是沒香港的好。香港繁忙時段可以每分鐘一班,別的國家沒見過。新加坡我好似找不到小童票。幾個人價格貴過taxi。港鐵加價同其他國家比都算平

伯爵府

BK Milk勳章

紐約地鐵也多次說要翻新,因為多方角力一直不成事,也是自由的一種代價

伯爵府

BK Milk勳章

Nohoeast 發表於 19-10-30 10:23
你未去nyc 之前我已經覆過你帶住小朋友加BB車唔好坐地鐵啦

taxi都有時候坐,美國如果成日taxi好金,我住Long Island,每天一定要坐LIRR出penn station

大宅

chloe2018 發表於 19-10-30 10:27
除咗紐約、巴黎&倫敦嘅地鐵都歷史悠久,但一樣好舊、設施唔夠先進,但......
你睇下人地過往百幾年車費有幾 ...

yup,所以凡事都有一定trade off。當你想要得到好服務,好的設施,你就需要付出。

我沒去過英國,沒得評論車費。但係紐約地鐵費用絕對唔係平。

鐵路車費的變化,同當地通脹都有一定關係,所以唔係只看車費本身變化,要結合當地人薪金變化,物價通脹來比較。

日本鐵路一樣保養得好好,日本車費就真係出名貴。

比較下平均香港人收入水平,對比交通工具費用,你就會知道其實香港交通費算合理!

香港不是第三世界,而係經濟排頭幾位的城市!每個地方必定有窮人同有錢人,但係無論你有錢定窮,你選擇在這個城市定居,就應該尊重這個城市的rule of law!
你可以不滿提出意見,但沒有藉口違法!

Lee123456789    發表於 19-10-30 13:13

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

appledai 發表於 19-10-30 01:50
今天從機場快線回來,真是覺得港鐵靚,不明點解的人要破壞它。紐約地鐵100多年也不裝修下,好多站都沒有lif ...

人地話出國後更愛國 係有道理

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

之前香港MTR好多遊客會影相的. 因為各個站都各有色彩.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bbc2018 發表於 19-10-30 00:49
的士真是又大又靚過香港好多,又感覺會安全些,NY 市中心唔會自駕,唔知邊度泊車。 NY景點真是好多遊客。 ...

NYC 泊車超貴,呢d 地方當然唔會自駕

London 入Town 都係搭tube , 街道塞車又要收入城費唔抵 佢地個網絡都好好,只係無香港咁乾淨。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

melomame 發表於 19-10-30 01:00

New York 是一個極度舊嘅內城區

係好舊,但又真係好好買,上次係thanks giving week 去,買得超開心

公爵府

sts8000 發表於 19-10-30 09:08
暴徒唔會明。
唔識得感恩,欣賞好嘅地方,而不斷挑剔差嘅位置,呢班人去到邊心態都一樣。
...

係呀!黑衣暴徒崇洋嘛!老尾米字國果邊乜都好,啲外國人放個屁都香架!

公爵府

funseller 發表於 19-10-30 11:24
因為共產黨大佬毛澤東曾經講過:
「革命不是請客吃飯,不是做文章,不是繪畫繡花,不能那樣雅致,那樣從容 ...

但係我覺得黑衣暴徒做嘅嘢仲衰過共產黨喎!

珍珠宮

gion 發表於 19-10-30 03:22
原來係借紐約地鐵表達對近日香港情況嘅不滿。

用心良苦!

我覺得樓主都係有感而發啫。

大宅

appledai 發表於 19-10-30 13:34
taxi都有時候坐,美國如果成日taxi好金,我住Long Island,每天一定要坐LIRR出penn station
...

我上兩個月都係咁,買LIRR off peak pass 可以買weekly or monthly, 小童免費,你去到penn station後睇下去邊,可以搭巴士,有幾條地鐵缐乾淨同埋車廂寬敞d,用google map 會教你點去目的地最快,同會報埋幾點到站,delay 都會顯示,有些目的地可以幾條地鐵缐都去到,你㨂最乾淨同多「正常人」搭嗰條

大宅

2023年兔年勳章

usbaby 發表於 19-10-30 02:42
我曾經答過兩次,一次朝早一次夜晚,日抖感覺都 ok,但夜晚真係有種人生安全受威脅感覺,有人瞓喺月台地下 ...

英國地鐵都係一樣。 舊,污糟,無人打理,永恆delay,d人亦好無公德心,在車廂內亂掉垃圾(冇人清理的)。蕉皮,盒裝奶,生果,糖果紙..你諗得出嘅都會有.. 地鐵站亦非常污糟...

香港的地鐵真係好乾淨好有效率. 我哋真係要珍惜.

補充內容 (19-10-30 17:15):
(無政治成份,不喜勿插)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

appledai 發表於 19-10-30 12:29
新加坡的地鐵我也去過。都是沒香港的好。香港繁忙時段可以每分鐘一班,別的國家沒見過。新加坡我好似找不 ...

係!一家四口坐的士仲平過坐地鐵! 真係奇
放下自在

瑪瑙宮

我只去過深圳, 澳門, 未去過其他地方, 我都知香港好好.

大宅

Think_Thank 發表於 19-10-30 04:08
我明樓主感受,多年前去過紐約,第一次搭地鐵同接觸本土美國人,才發現美國表面光鮮亮麗,地鐵卻連深圳也不 ...

D曱甴都未出去見識過,全部都係井底之蛙,又點會知身在福中吖!真正的眼盲,心盲囉!

首頁

尾頁

跳至