夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

JacJacMaMa 發表於 19-10-30 04:02

其實我知會判俾我,但我奶奶應該會癲到搶孫同日日上黎 ...

到時可以報警, 為左驚分開左佢地會鬧事而唔分開係斬腳指避沙蟲

大宅

JacJacMaMa 發表於 19-10-30 13:16
知道。

我希望自己可以做到逆境中仍有一份積極同盼望,因為這正正係小朋友面前一個身教。人生太多未如人 ...

樓主加油!比唔到咩意見比妳,感受到妳是一個好媽媽,只可以在此祝福妳同小朋友

珍珠宮

JacJacMaMa 發表於 19-10-30 09:51
最初以為佢經歷上一次失業會長大同懂得感恩,但原來唔係。

我當初睇我前夫就係唔識得睇人。我還是活在他的幻想中。
回顧,我根本唔應該同我前夫有子女。但我當時就是缺乏審人的智慧。
而家人到中年都遇翻個現時如此合我的先生已經係感恩萬分。
我當時從來冇隱瞞我前夫的搵錢低能,事業冇錢的事實。等我前夫得以名正言順地留家做家庭主夫。父母對我既壓力,我好嚴厲地叫我父母 不要管我0既事。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

JacJacMaMa 發表於 19-10-30 01:54
最近先生經歷第二次失業。上一次係數年前,足足失業左一年。

之前未有小朋友仲可以呃兩邊父母。宜家有小朋 ...

看到你老公咁差,唔好話妳父母不滿,我做旁觀都替妳不值。

伯爵府

JacJacMaMa 發表於 19-10-30 04:02

其實我知會判俾我,但我奶奶應該會癲到搶孫同日日上黎 ...

搞事咪報警唔使理佢,佢去得多警署都無隱啦!

伯爵府

JacJacMaMa 發表於 19-10-30 13:13
可能男人既面子加成長環境令佢無彈性。

就算做7仔或麥當勞都唔係無面,至少係一份正當職業。但連做男人、老公、爸爸嘅責任都無,咁就真係真無面!

禁止訪問

民房

你笑笑口同佢講,我做老婆同你涯無問題,係因為我愛你,但如果當日我無嫁比你,你現在會係點?咁你覺得我做老婆有無野對你唔好?如果無我叫你幫手做下野都唔得,咁係唔係我有問題?老公就係你老婆我攪唔掂先叫你,因為我覺得你攪得掂

(這種男人叫身在福中不知福)

大宅

CarKaar_FB 發表於 19-10-31 20:22
你笑笑口同佢講,我做老婆同你涯無問題,係因為我愛你,但如果當日我無嫁比你,你現在會係點?咁你覺得我做 ...

睇完係20世紀重有啲咁既故事真是可悲!如果係重愛你愛兒女就保安都做住先啦?樓主命運在自己手上呢个男人掉得啦!

別墅

其實真係深深感受到咩叫日久見人心,都明白身教對小朋友好重要。可能我又會擔心自己父母擔心、又擔心善後唔易,所以係決定上遲遲都末下到。宜家只希望點行到好,要好好保護我既小朋友,都要為自己打算,最重要我一定要身體健康,因為有事我係會成為父母既負累,小朋友可能落入男家,咁佢既末來就會重複我先生既故事。

伯爵府

大宅

JacJacMaMa 發表於 19-10-30 01:54
最近先生經歷第二次失業。上一次係數年前,足足失業左一年。

之前未有小朋友仲可以呃兩邊父母。宜家有小朋 ...

起碼你仲有父母可以幫你湊小朋友,你可以專心又放心咁返工。

你老公嗰邊既反應,正如樓上嗰幾位,都比到好多好既意見同方法你對應了,

你有能力,又有back up, 又咁唔開心,唔走係因為你仲愛佢?

複式洋房

回覆樓主:

只能說你老公系溫室長大噶人,不能夠擔起頭家做一家之主,連最基本養妻活兒都做唔到,早走早著,乘自己未容顏衰老,走得就走,自己生活又好,搵過個同你一齊奮鬥都好

大宅

回覆 JacJacMaMa 的帖子

我好明白你感受,因為我都經歷過,例如坐月洗奶樽半夜餵奶個d等都係我做,完全無點休息過。再之前未又b時他又係唔點揾工,我返左半年,一個人撐住,他先返工。到有左小朋友後,大家都要返工,唸住會有改變,但返到屋企,他唔會點幫手,同唔會因為有b作好打算,財政同日常生活無作出改變,仲發我脾氣。個時自己已開始好心淡難受,好像得自己一個人甘,我有主動溝通但無用。最後發現他繼續出軌,我搬走了同已入紙離婚,坦白講,我仲好傷心,但另一邊知道再繼續一切都係無意義,我只會不斷受傷。宜家個女就係我支撐,大家加油。

子爵府

858D 發表於 19-10-30 18:17
我當初睇我前夫就係唔識得睇人。我還是活在他的幻想中。
回顧,我根本唔應該同我前夫有子女。但我當時就是 ...

揾錢低能?
連一份月薪一萬既清潔工都做唔來嗎?
睇你之前既回覆,恕我得罪,我覺得你前夫明顯腦筋有問題

珍珠宮

crt1234 發表於 19-11-11 11:15
揾錢低能?
連一份月薪一萬既清潔工都做唔來嗎?
睇你之前既回覆,恕我得罪,我覺得你前夫明顯腦筋有問題
我前夫係差咁D嘢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

你無佢重可以養小個人。 自己考慮清楚啦!

大宅

可唔可以講下咩係你老公嘅理想工作?

坦白講,我哋會用激將法,咁要面我一定串爆佢,我會同佢講,有本事就做老闆唔好打工,咁要面就做老闆啦,做唔到老闆就唔好講面子,我會叫佢有工你就做啦,

別墅

yukimother 發表於 19-11-23 16:21
可唔可以講下咩係你老公嘅理想工作?

坦白講,我哋會用激將法,咁要面我一定串爆佢,我會同佢講,有本事就 ...

玻璃心好難搞。(仲要佢同佢家人都係)

理想工作就係發揮到佢所長既工。但現實難找

首頁

尾頁

跳至