自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有5MM腎石,而家都介口,飲水和每朝做運動,希望能排出。大痛過一次,打過一次石,但打不碎(哭)
有人試過嗎?我上網搜,好多人改善飲食習慣,後來再照石便消失了,有些更能成功排出。
大家可以分亨一下嗎?感謝

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你上網搜索一下,以前有個朋友,又係check有粒細既,上網搜索左飲一種有醋既品,飲左之後屙咗出嚟冇咗。
我呢個朋友冇搵好耐㗎啦所以無得幫你問
珍惜 感恩
You got this!!

男爵府

tingbb@mama 發表於 19-10-30 08:31
你上網搜索一下,以前有個朋友,又係check有粒細既,上網搜索左飲一種有醋既品,飲左之後屙咗出嚟冇咗。
我 ...
好的,感謝你

子爵府

tictaccandy 發表於 19-10-30 08:26
我有5MM腎石,而家都介口,飲水和每朝做運動,希望能排出。大痛過一次,打過一次石,但打不碎(哭)
有人試過 ...

之前有新聞有個飲可樂

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我係男,幾年前小便痛有血,發現有腎石,到政府醫院安排震石,入到手術室時X光機照唔到粒石無得做,再排期做CT scan見粒石落咗近膀胱位,再排期做輸尿管鏡碎石,局部麻醉第一次搞時勁痛,話我輸尿管太窄,要先放支架幾日擴張輸尿管以便D儀器進入,幾日之後再入手術室搞,一樣痛到呢......,手術後等碎石自然排出,過一段時間之後再照CT scan,話已唔見有石,但自此下腹成日有脹痛感覺,呢幾年都要覆診,但都搵唔到原因。無奈....

男爵府

makm 發表於 19-10-30 09:23
我係男,幾年前小便痛有血,發現有腎石,到政府醫院安排震石,入到手術室時X光機照唔到粒石無得做,再排期做CT s ...
感謝分亨。看到你寫的,都感到痛。你之前石有多大?
我3星期前打過一次石,但碎不到,而家個位都有感覺,但不是痛。我現在都很無奈,打了傷了身,經常頭暈,但碎不到。
1月覆診,不知道我的下場会如何。这幾个月心情很差。唯有努力飲水做運動,希望能自然排出

男爵府

kid 發表於 19-10-30 08:37
之前有新聞有個飲可樂
可樂我介飲了

wcpcelia    發表於 19-10-30 10:38

伯爵府

tictaccandy 發表於 19-10-30 09:44
我3星期前打過一次石,但碎不到,而家個位都有感覺,但 ...

請問你係邊度打石, 我依家先知原來有機會碎不到。 你打嘅方法是否體外碎石?

男爵府

Chamo 發表於 19-10-30 11:15

請問你係邊度打石, 我依家先知原來有機會碎不到。 你打嘅方 ...
政府,太痛我叫停了2次,可能这原因碎不到

子爵府

tictaccandy 發表於 19-10-30 09:44
我3星期前打過一次石,但碎不到,而家個位都有感覺,但 ...
相隔4年幾,都唔記得醫生有無講石size。

男爵府

tictaccandy 發表於 19-10-30 11:21
政府,太痛我叫停了2次,可能这原因碎不到

我媽有粒石 政府開左d西藥
佢痛到行唔到
做左磁力共振睇到有石
揾私家醫生碎石
點知去到做手術當日
粒石無左。揾唔到
勁奇怪

子爵府

如震石失敗,祗有做輸尿管鏡碎石,無計。

男爵府

lingling66 發表於 19-10-30 11:26
我媽有粒石 政府開左d西藥
佢痛到行唔到
做左磁力共振睇到有石
伯母石仔有多大?可能已成功排了出來,伯母有感覺排出來嗎?

男爵府

makm 發表於 19-10-30 11:26
如震石失敗,祗有做輸尿管鏡碎石,無計。
我現在都好驚,唯有積極飲水做運動

伯爵府

回覆樓主:

我舊年11月時, 小便明顯有血,無耐 左邊好痛, 叫咗白車去醫院。 住咗一晚醫院, 當晚又照ct scan ,第曰開咗止痛藥就出院了。 今年1月覆診 照普通x-ray, 就話看不見有腎石了。其實我覺得還在體內,但沒痛我就不想理了,沒有專登去照 CT scan 求證。

男爵府

tictaccandy 發表於 19-10-30 11:31
伯母石仔有多大?可能已成功排了出來,伯母有感覺排出來嗎?

好似都幾大粒 痛到行唔到 係甘標汗
實際size就唔記得啦
佢話都唔知幾時排出
做手術醫生揾唔到粒石
不過佢有食西藥 擴大個輸尿管

別墅

回覆樓主:

之前右邊有粒4mm, 係政府醫院住左幾日,頭果兩日只開止痛藥,我d管幼同窄,原來要等醫生同主管開會後先開前列腺藥比我話等自然排出。因為太痛我簽紙出院即日入仁安照腎,跟手即刻打碎,果晚已經唔再痛,第二朝出院,藥都冇食。 我係忍唔到痛嘅人,所以貴d都會即刻比 。我記得政府睇我case果位醫生仲叫我唔好出院,等多幾日等自然排出,我真係唔想再等了,痛過生仔陣痛

伯爵府

lingling66 發表於 19-10-30 11:41
好似都幾大粒 痛到行唔到 係甘標汗
實際size就唔記得啦
佢話都唔知幾時排出

我舊年政府醫院出院時問過係咪有藥食可幫助排石,佢話D藥會降血壓。無俾我。

男爵府

Chamo 發表於 19-10-30 11:39
我舊年11月時, 小便明顯有血,無耐 左邊好痛, 叫咗白車去醫院。 住咗一晚醫院, 當晚又照ct scan ,第曰 ...
Ct比x光準確,可能已排出,又或者它能和你和平共處

男爵府

Chamo 發表於 19-10-30 11:46
我舊年政府醫院出院時問過係咪有藥食可幫助排石,佢話D藥會降血壓。無俾我。
...

政府靜係比維他命b同另一只藥
我媽做手術前私家都有比西藥食
我諗都係撞彩

wcpcelia    發表於 19-10-31 15:01

首頁

尾頁

跳至