自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有菲傭指在僱主家留宿的規定違反人權,入稟提出司法覆核。咁有錢嘅?

一名菲律賓籍家傭在港懷孕產女,其僱主堅持她要按照僱傭合約,在僱主住所留宿,但就拒絕讓其初生女兒同住。她遂以自己和女兒代表的身份,昨日(29日)入稟高院申請司法覆核,促法庭裁定標準外傭合約中,要求外傭在僱主家留宿的規定,於休假時期並不適用;及宣告要外傭任何時間都在僱主家留宿,是違反外傭的人身自由和家庭團聚自由。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

本案申請人為外傭Yvette Dingle Fernandez,她同時代表自己及其在香港出生的女兒 Eloisa Valerie Fernandez提出今次訴訟,與訟人則分別是勞工處處長和入境事務處處長。申請人在其司法覆核申請書表示,她在去年12月發現自己懷孕,並在今年5月9日將此事通知僱主,其預產期為7月4日,但其女兒在6月14日便出生。

申請人表示,她在5月下旬就住宿問題詢問勞工處與入境處,獲回覆她需按合約規定住在僱主地址,就算懷孕與休假時亦不例外。法例和合約對於新生嬰兒的安排、和僱工放產假時應回鄉或留港的問題上並無規定,應由勞資雙方自行商議。

侯爵府

咁為乜請佢呀
請佢返黎睇佢湊自己個女咩

真係有病

APIGMA    發表於 19-10-31 19:18

瑪瑙宮

回覆樓主:

其僱主則堅持要她獨自在其住所留宿,但就不會招待她的女兒,亦不會為她照顧女兒提供協助。申請人遂向勞工處求助,請求處方酌情豁免她要在僱主家留宿的合約要求,不過處方稱因她與僱主並無共識,所以拒絕插手干預。申請人又先後向勞資審裁處及平機會申索賠償,最終在扣除一個月離職代通知金後,獲僱主支付2000多港元和解。

瑪瑙宮

回覆樓主:

申請人稱僱傭合約中,要外傭在指定地點工作和居住,應詮釋為在工作時要在指定地點居住,因此在休假時不應受限,額外的規限屬於違反外傭的行動自由。另外,她亦指勞工處在事件上僅要求勞資雙方商議,拒絕行使酌情權考慮是否豁免規限,亦是違反申請人的基本權利,包括家庭團聚之權利和保障兒童福利的國際公約,法庭因此應作出干預。

珍珠宮

返菲律賓團聚啦。顧主請著佢已經夠當黑。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

邊嗰律師幫佢打官司?

珍珠宮

Mary媽咪 發表於 19-10-30 18:19
咁為乜請佢呀
請佢返黎睇佢湊自己個女咩
請返黎叫僱主請賓賓揍BB!
又係民煮黨攪的好事!

男爵府

Sumyeema1 發表於 19-10-30 18:22
邊嗰律師幫佢打官司?
應該係一直出賣港人利益嘅公民黨。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mickeyeva 發表於 19-10-30 18:16
有菲傭指在僱主家留宿的規定違反人權,入稟提出司法覆核。咁有錢嘅?

一名菲律賓籍家傭在港懷 ...

BB肯定冇可能入屋,外嫞亦要履行合約。
其實僱主比佢外宿,真係唯一辦法,佢早上係僱主家工作,夜晚都可以外宿照顧個BB呀。

又奇怪點解雙方唔協調離職安排呢?攪到咁,又何苦?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 19-10-30 18:16

一名菲律賓籍家傭在港懷 ...

本末倒置

子爵府

俾佢贏咗場官司真係不得了... 先例一開不能想像

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tester5 發表於 19-10-30 18:35
BB肯定冇可能入屋,外嫞亦要履行合約。
其實僱主比佢外宿,真係唯一辦法,佢早上係僱主家工作,夜晚都可以 ...

唯一辦法係佢辭職返去菲律賓

你習慣咗應承咗公司做嘅嘢, 簽咗約 做唔到又要逼公司㗎咩
總有離別的時候

男爵府

回覆樓主:

又用納稅人錢打官司
比bb入屋,即又用我啲水電媒?
我冇責任養你個b架囉

唔通僱主要買埋奶粉比個b食呀

珍珠宮

即係個工人嬴定輸?我睇吾明

男爵府

根本條例應該一早進行修改,-->如僱傭於合約期間發現懷孕,僱主有權就事件終止合約,不作另外賠償;且僱傭需於合理時間內返回原居地,不得留港生產。

既保障僱主,條例亦清晰,僱傭亦唔駛用香港人錢打官司,更加避免僱傭bb係香港出生。

伯爵府

應該係講緊10星期產假工人能否外宿

男爵府

eggcake 發表於 19-10-30 18:48
根本條例應該一早進行修改,-->如僱傭於合約期間發現懷孕,僱主有權就事件終止合約,不作另外賠償;且僱傭 ...

冇用,政府不嬲都唔係幫香港人既

水晶宮

eggcake 發表於 19-10-30 18:48
根本條例應該一早進行修改,-->如僱傭於合約期間發現懷孕,僱主有權就事件終止合約,不作另外賠償;且僱傭 ...

僱主如果係普通人、屋企仲邊有地方佢瞓

公爵府

我親戚試過,仲要請多個工人比佢坐月,最後件仲威脅,賠足錢,買機票都送唔走,一身蟻。

首頁
12345...9

尾頁

跳至